11 °C Athens, GR
02/12/2021

Τελευταια Νέα
Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στη Κατεχόμενη Καρπασία (Εικόνες) – Adologala.gr Η Εορτή του Αγίου Νεοιερομάρτυρος Φιλούμενου του Αγιοταφίτη στη Σαμάρεια – Adologala.gr Δωρεά στην Ι.Μ. Χαλκίδος προσέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Θυάτειρα» Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ Η ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιου – Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου με εντυπωσιακή φωταγώγηση στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ (Εικόνες) – Adologala.gr To Harvard University προσφέρει δωρεάν online courses & σεμινάρια – Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης σε Πρόεδρο Ερντογάν : Έκκληση να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης ΗΠΑ: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σκότωσε με εννέα σφαίρες πολίτη σε αναπηρικό αμαξίδιο Περισσότεροι από 34 οι αστυνομικοί στο κύκλωμα έκδοσης διαβατηρίων & νομιμοποιητικών εγγράφων – Adologala.gr Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών: «Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι ένα κάλεσμα στην πίστη» Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε νάιτ κλαμπ, με απολογισμό 242 νεκρούς Στις 3 Δεκεμβρίου τα Εγκαίνια της δωροέκθεσης της Ι.Μ. Πειραιώς – Adologala.gr O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση Κοινό Ανακοινωθέν της 1ης Τριμερής Συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας & Ιορδανίας

Στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 11 / 2021 , 16:18 από news_room

Στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Νίκος Αναστασιάδης όπου στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Είναι πράγματι με ιδιαίτερη χαρά αλλά συνάμα και συγκίνηση που τελώ τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Αγίου Ιωάννη, ο οποίος μετονομάστηκε σε «Σταθμός Λοχία Βασίλη Κρόκου» ως ελάχιστος φόρος τιμής, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης στη αλτρουιστική θυσία του ηρωομάρτυρα Βασίλη Κρόκου. Χαίρομαι διότι, μεταξύ άλλων, ο νέος υπερσύγχρονος σταθμός ονοματοδότησε την αίθουσα κρίσεων σε ένα άλλο εκλεκτό στέλεχος της Πυροσβεστικής, τον αγαπητό μου συμμαθητή και φίλο, εξαίρετο αξιωματικό Χρίστο Σχίζα. Η ανέγερση του Πυροσβεστικού Σταθμού, συνολικού κόστους 5 εκατομμυρίων 314 χιλιάδων ευρώ, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ποιοτική ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέσω της υλοποίησης, μεταξύ άλλων, σειράς αναπτυξιακών έργων. Αναβαθμίζοντας, ως εκ τούτου, λειτουργικά το εργασιακό περιβάλλον, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ορθή επιτέλεση της ομολογουμένως απαιτητικής αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στη συνέχεια κος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι : Βαρυσήμαντη αποστολή η οποία άπτεται της ασφάλειας και προστασίας της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, ως επίσης του δασικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, από κινδύνους πυρκαγιών και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε πως η δυνατότητα επιτέλεσης των καθηκόντων της Πυροσβεστικής επηρεάζεται και από αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον επιχειρησιακού πεδίου στο οποίο καλούνται να δράσουν τα μέλη της Δύναμης, όπως οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, είτε αυτά αφορούν πλημμύρες που πάντα είναι παρούσα η Πυροσβεστική, προκειμένου να συμβάλει και να βοηθήσει είτε κρίσεις πυρκαγιών είτε και η εσκεμμένη πρόκλησης πυρκαγιών όπως παρακολουθούμε δυστυχώς να συμβαίνει τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου.

Είναι για αυτό που σταθερός μας προσανατολισμός παραμένει η προαγωγή της επάρκειας, της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης, αλλά και η αντιμετώπιση των όποιων αδυναμιών.

Προς τούτο, έχοντας ως γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και σε αγαστή συνεργασία των ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και της Πυροσβεστικής, υιοθετήσαμε νέες, σύγχρονες μορφές δράσης και στρατηγικής ανάπτυξης στη βάση ενός ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και καινοτόμων προσεγγίσεων.

Αρχής γενομένης από την ικανοποίηση και υλοποίηση ενός διαχρονικού και απόλυτα δικαιολογημένου αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που δεν ήταν άλλο από την αυτονόμηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Υπηρεσίας, με σαφή διάκριση των ευθυνών της προς αποφυγή των συναρμοδιοτήτων της με άλλες Υπηρεσίες που πολλές φορές αποτελούσε και πρόκληση ασυνεννοησίας, όχι τριβών.

Επιπλέον, σημειώνω ότι:

 • Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών κατά 40,2% σε σχέση με το 2016.
 • Πέραν της συμπλήρωσης όλων των κενών θέσεων, εκπονήθηκε μελέτη για αύξηση του προσωπικού με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Δύναμης.
 • Αντικαταστάθηκε και ενισχύθηκε ο εξοπλισμός των επίγειων και πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Πιο συγκεκριμένα, το 2016 είχαμε τη δυνατότητα χρήσης μόλις έξι πτητικών μέσων, ενώ σήμερα φθάσαμε στα 11, ενώ έχει συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2022 πρόνοια για αγορά επιπλέον αεροσκάφους, ενώ στο Σχέδιο  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται η αγορά ακόμη ενός.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες προσφοροδότησης για παραλαβή 11 επιπρόσθετων βαρέων οχημάτων μέχρι το 2022, με παράλληλη  αντικατάσταση 6 βαρέων πυροσβεστικών οχημάτων για κάθε χρόνο που θα ακολουθεί.

Την ίδια στιγμή, με βάση ειδική μελέτη εμπειρογνωμόνων της πολιτικής αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ετοιμάστηκε πρόταση που προνοεί τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων, που θα τεθεί το αμέσως επόμενο διάσημα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να υιοθετηθεί και να αποτελεί το σχέδιο δράσης.

 • Ενισχύθηκε το δίκτυο των πυροσβεστικών σταθμών, πόλεων και υπαίθρου, μέσα από την ανέγερση νέων υψηλού επιπέδου υποδομών, ως επίσης την κτιριολογική αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Μεταξύ άλλων, και πέραν του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, αναφέρω την ανέγερση των Πυροσβεστικών Σταθμών στην Περιστερώνα, στο Πέρα Χωρίο Νήσου, στην Αθηένου και του Ενεργειακού Κέντρου στην περιοχή Βασιλικού, τη λειτουργία Υποσταθμών Υπαίθρου στη Χοιροκοιτία, στην Αθηένου και στις Κυβίδες, ως επίσης τη σημαίνουσα, όπως διαφάνηκε, δημιουργία νέου αεροδιαδρόμου στο Μάμμαρι αλλά και του σχεδιασμού στην περιοχή Σολιάς. Είμαι βέβαιος ότι η αναθεώρηση από πλευράς Δημοσίων Έργων του υψηλού κόστους εκτίμησης θα συμβάλει ώστε το συντομότερο να είμαστε έτοιμοι για να παραχωρήσουμε τη δυνατότητα στα πτητικά μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να επιτελούν ακόμα πιο αποτελεσματικά και ταχύτατα το έργο στο οποίο έχουν ταχθεί.

 • Καταρτίστηκαν στοχευμένα σχέδια δράσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών με στόχο τον συντονισμό των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης όπως το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ, ΠΥΡΣΟΣ, ΗΦΑΙΣΤΟΣ, η αξία των οποίων καταδείχθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές.
 • Αναβαθμίστηκε η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΜΑΚ μέσα από την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού Κέντρου και την εκπαίδευση των μελών της.
 • Παραλήφθηκαν 350 νέες Αναπνευστικές Συσκευές για πλήρη αντικατάσταση των υφιστάμενων, καθώς επίσης και 160 συστήματα ενδοεπικοινωνίας.
 • Αξιοποιούνται σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και νέων τεχνολογιών στην πυρόσβεση και την πρόληψη πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα:

 • Προχωρούμε με την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του Επιχειρησιακού Κέντρου Ζήνων, στο οποίο θα συγκροτηθεί και στεγαστεί το Παγκύπριο Σύστημα Επιτήρησης Πυρκαγιών.
 • Να σημειώσω επίσης τον σχεδιασμό για ανέγερση νέων Πυροσβεστικών Σταθμών και συγκεκριμένα του 2ου  Πυροσβεστικού Σταθμού Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα, του Σταθμού Υπαίθρου στην Πάχνα, καθώς και Σταθμού Υπαίθρου στην Εφταγώνια για αντικατάσταση του Σταθμού που κάηκε στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά του Αρακαπά.
 • Προωθούνται νομοθεσίες, οι οποίες προβλέπουν σημαντικά αυστηρότερες ποινές για όσους είτε εσκεμμένα είτε εξ αμελείας προκαλούν εστίες πυρκαγιών.

Ιδιαίτερης σημασίας για την περαιτέρω προαγωγή του Συστήματος Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών, πέραν των πιο πάνω δράσεων και επενδύσεων είναι και οι σχετικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους, επιπλέον των προβλέψεων των κρατικών προϋπολογισμών, 28 εκατομμυρίων ευρώ, για ενίσχυση των υποδομών, του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί την εντεταλμένη από το κράτος Υπηρεσία για τη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, ως επίσης του εθνικού μας πλούτου.

Ως καταφανώς μαρτυρεί και η ονοματοδοσία του Σταθμού προς τιμήν του ήρωα Λοχία Βασίλη Κρόκου, τα μέλη του Σώματος, με τον όρκο που έδωσαν, τάχθηκαν να υπηρετούν αυτό το λειτούργημα με απαράμιλλο ζήλο και επαγγελματισμό, που φτάνει πολλές φορές στα όρια της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας με την απώλεια ζωών όπως του ήρωα Βασίλη Κρόκου.

Αγαπητά μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, παραδίδοντας σήμερα επίσημα ως Πολιτεία τον νέο Πυροσβεστικό Σταθμό Βασίλης Κρόκος, θέλω να σας επαναβεβαιώσω πως θα είμαστε στο πλευρό σας, θέτοντας πρώτιστο μέλημα την απρόσκοπτη και υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας εκπλήρωση της αποστολής σας.

Γνωρίζετε καλά πως επιλαμβάνομαι προσωπικά οσάκις και παρουσιαστεί πρόβλημα συντονισμού είτε αναγκών της Πυροσβεστικής και είμαι βέβαιος ότι η τελευταία μας σύσκεψη θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, μια σύσκεψη που οδήγησε και στην επιτάχυνση της αυτονόμησης και που έλαβε υπόψη όλες τις ανάγκες του πυροσβεστικού Σώματος και του Τμήματος Δασών έτσι ώστε να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί μπορούμε στην προστασία του πλούτου είτε των ιδιωτών είτε του κράτους είτε του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Στα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Λαμπρός ο Εορτασμός του Ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Κόρινθο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 30 / 6 / 2021 , 7:54 από news_room Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό και ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής  Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και Απόστολο των Εθνών Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη […]

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 6 / 1 / 2021 , 13:12 από news_room Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση […]

Pin It on Pinterest