14 °C Athens, GR
30/11/2021

Τελευταια Νέα
Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιου – Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Ημέρα τιμής και μνήμης για την Εθνική Αντίσταση και τη θυσία των Σπαρτιατών στο Μονοδένδρι Πανηγυρικός Εσπερινός Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στη Λευκωσία – Adologala.gr Τροπολογία για τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημοσίου και την ΕΡΤ Η ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» Σε συναγερμό η βόρεια Γαλλία λόγω της κακοκαιρίας Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον νέο Πρέσβη του Ισραήλ Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Ήπειρο και Τρίκαλα – Kαταπτώσεις βράχων στην Καρδίτσα Τουρκία: Τουλάχιστον 4 νεκροί σε καταιγίδα στην Κωνσταντινούπολη

Σε φάση ανάπτυξης η στεγαστική πίστη – Περί τα 900 εκατ. ευρώ θα «ρίξουν» οι τράπεζες στην αγορά των στεγαστικών δανείων

Σε φάση ανάπτυξης η στεγαστική πίστη - Περί τα 900 εκατ. ευρώ θα «ρίξουν» οι τράπεζες στην αγορά των στεγαστικών δανείων

Σε φάση ανάπτυξης η στεγαστική πίστη – Περί τα 900 εκατ. ευρώ θα «ρίξουν» οι τράπεζες στην αγορά των στεγαστικών δανείων

Σε αναπτυξιακή φάση μετά μια δεκαετία στασιμότητας βρίσκεται πλέον η στεγαστική πίστη στην χώρα μας με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί από αρμόδια τραπεζικά στελέχη και έχουν δει το φως της δημοσιότητας να ανεβάζουν τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στο συγκεκριμένο τομέα στα 900 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Το ενδιαφέρον το νοικοκυριών, όπως έχουν επισημάνει τραπεζικά στελέχη σε επίσημες παρουσιάσεις τους, είναι ακόμη μεγαλύτερο, αλλά ο μεγάλος χρόνος εκταμίευσης ενός στεγαστικού δανείου που το 2020 ξεπερνούσε τους 4 μήνες αποτελεί έναν από τους ανασταλτικό παράγοντα. Χρόνος που εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά καθώς η αγορά και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται (δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια) επανέρχονται πλέον στην κανονικότητα μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας αλλά και της σταδιακής ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 70.000 – 90.000, οι επτά στις δέκα αιτήσεις εγκρίνονται, ενώ η ιδία συμμετοχή του δανειολήπτη θα πρέπει να ανέρχεται περίπου στο 25% της αξίας του ακινήτου.

Ποια όμως είναι τα βασικά στάδια λήψης ενός στεγαστικού δανείου, τι θα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος δανειολήπτης προκειμένου να μειώσει τον χρόνο εκταμίευσης; Που είναι τα βασικά προβλήματα; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα αρμόδια τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησε το ΑΠΕ – ΜΠΕ δίνουν απαντήσεις:

Τα βασικά στάδια λήψης στεγαστικού δανείου.

Η διαδικασία για να πάρει κάποιος στεγαστικό δάνειο περιλαμβάνει τα εξής βασικά στάδια:

1. Υποβολή αίτησης δανείου

2. Οικονομική Προέγκριση

3. Τεχνικός και Νομικός έλεγχος του ακινήτου

4. Υπογραφή του συμβολαίου αγοράς με τον πωλητή

5. Τελική Έγκριση

6. Υπογραφή της σύμβασης του δανείου

7. Εγγραφή προσημείωσης του ακινήτου

8. Εκταμίευση του δανείου

Ποια είναι συνήθως τα προβλήματα που καθυστερούν τη διαδικασία

Τα προβλήματα που συνήθως εντοπίζονται στη διαδικασία αγοράς του ακινήτου και αποτελούν πολλές φορές αιτίες καθυστέρησης, προσδιορίζονται στα ακόλουθα:

– Μη πλήρη οικονομικά στοιχεία και ασάφειες εισοδημάτων και υποχρεώσεων κατά την αξιολόγηση της οικονομικής προέγκρισης.

– Καθυστέρηση στην εύρεση του προς αγορά ακινήτου ή αλλαγές του ακινήτου ενδιαφέροντος κατά την διαδικασία.

– Ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά του ακινήτου.

– Προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσης του ακινήτου (αυθαίρετα τμήματα, ασυμφωνίες στα έγγραφα, προβλήματα ταυτοποίησης ακινήτου, βάρη στο ακίνητο, κ.λ.π). Οι πιο σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται κατά την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

– Διαδικασία υπογραφής συμβολαίου αγοράς και διεκπεραίωσης φορολογικών υποχρεώσεων.

– Χρονοβόρα διαδικασία μεταγραφής των συμβολαίων αγοράς στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία / Υποθηκοφυλακεία.

Τι μπορεί να κάνει ο υποψήφιος δανειολήπτης από την πλευρά του για να μετριάσει τα προβλήματα αυτά:

1. Στην αρχική συνέντευξη με τον σύμβουλο της τράπεζας που επέλεξε να αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες ως προς την στεγαστική του ανάγκη, την εισοδηματική του κατάσταση, όλες τις υποχρεώσεις του, καθώς και το ύψος της αξίας του ακινήτου που θέλει να αγοράσει.

2. Δικαιολογητικά για την οικονομική προέγκριση: Η έγκαιρη και ορθή προσκόμιση των δικαιολογητικών βοηθάει στο να κερδίσει ο δανειολήπτης της χρόνο και να αποφύγει επιπλέον ενέργειες. Αρκετές τράπεζες στις ιστοσελίδες αναφέρουν τα δικαιολογητικά, ενώ δίνονται και στα υποκαταστήματα.

3. Οικονομική προέγκριση σε 3 περίπου ημέρες: Εντός του διαστήματος των 3 περίπου ημερών, οι τράπεζες ενημερώνουν τον πελάτη με βάση μόνο τα οικονομικά του στοιχεία για το μέγιστο ποσό δανείου που μπορεί να λάβει. Βάσει αυτού μπορεί πιο στοχευμένα να βρει το ακίνητο που τον ενδιαφέρει.

4. Να βρει σύντομα το κατάλληλο ακίνητο: Η διαδικασία μπορεί να επισπευσθεί εάν ο δανειολήπτης έχει βρει στο συντομότερο δυνατό χρόνο το ακίνητο που τον ενδιαφέρει να αγοράσει. Ωφέλιμο είναι ο αγοραστής να διερευνήσει περαιτέρω την επιλογή του για ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα (πχ. αυθαίρετα τμήματα ή ασυμφωνίες στο εμβαδόν) ή νομικά βάρη.

5. Να συλλέξει σωστά τα δικαιολογητικά του ακινήτου.

6. Συνεργασία με τον μηχανικό – Αξία ακινήτου. Σημαντικό είναι ο δανειολήπτης να ορίσει το ραντεβού για τον τεχνικό έλεγχο του ακινήτου στο συντομότερο δυνατό χρόνο και αφού πρώτα σιγουρευτεί ότι έχει διαθέσιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το ακίνητο. Σημειώνεται ότι η αξία του ακινήτου όπως αυτή θα εκτιμηθεί από τον μηχανικό, είναι σημαντική για τον καθορισμό του τελικού ποσού δανείου που μπορεί να λάβει ο πελάτης.

7. Υπογραφή συμβολαίου αγοράς και διαδικασίες. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής του συμβολαίου αγοράς, η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων αμβλύνουν συνήθως τον συνολικό χρόνο διεκπεραίωσης της αίτησης.

8. Υπογραφή της σύμβασης. Σημαντικό είναι να γνωρίζει ο δανειολήπτης ότι με βάση τα όσα ορίζονται στην Κοινοτική Οδηγία για τα στεγαστικά δάνεια (Ν. 4438/2016), είναι υποχρεωτικό να περάσουν τουλάχιστον 5 ημέρες από την Τελική Έγκριση έως την υπογραφή της σύμβασης, ως περίοδος μελέτης της σύμβασης από τον δανειολήπτη.

9. Εγγραφή προσημείωσης και θέματα με κτηματολόγιο/υποθηκοφυλακείο.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Κτηματολογίου και σε λίγο χρόνο όλες οι μεταγραφές των τίτλων θα γίνονται ψηφιακά, σήμερα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις οι οποίες έγιναν πολύ πιο έντονες και λόγω της πανδημικής κρίσης, σε κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία / Υποθηκοφυλακεία. Να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις μια απλή μεταγραφή συμβολαίου αγοράς έχει χρειασθεί διάστημα ενός έτους για να ολοκληρωθεί. Ο δανειολήπτης μέσω του δικηγόρο του καλό είναι να διερευνήσει την εκδοχή καθυστέρησης του Κτηματολογικού γραφείου/ Υποθηκοφυλακείου που θα γίνει η μεταγραφή, και σε περίπτωση που ενδέχεται να είναι μεγάλη να ενημερώσει σχετικά την Τράπεζα. Επιπλέον, μπορεί να αντλήσει τα δικαιολογητικά αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ηλεκτρονικά μέσω του myaade.gr και να αιτηθεί τα δικαιολογητικά για την εγγραφή προσημείωσης μέσω του ktimatologio.gov.gr.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ελληνοαμερικανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης στο Τόκιο: «Αφιερώνω αυτό το μετάλλιο στην Ελλάδα»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 6:46 από news_room Στην Ελλάδα είχε το μυαλό της η Στεφανία Χαραλαμπίδη, μετά την σπουδαία διάκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ομάδα πόλο των ΗΠΑ. Η 26χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης αφιέρωσε το μετάλλιο στους Έλληνες, στέλνοντας την υποστήριξή της για τις καταστροφικές […]

Επίσκεψη Οικουμενικού-ΗΠΑ : Προσευχή & Δείπνο στην Αρχιεπισκοπή Αντιοχείας στο Νιου Τζέρσεϋ είχε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίσκεψη Οικουμενικού-ΗΠΑ : Προσευχή & Δείπνο στην Αρχιεπισκοπή Αντιοχείας στο Νιου Τζέρσεϋ είχε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 11 / 2021 , 0:03 από news_room Επίσκεψη Οικουμενικού-ΗΠΑ : Προσευχή & Δείπνο στην Αρχιεπισκοπή Αντιοχείας στο Νιου Τζέρσεϋ είχε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συμμετείχε σε δείπνο με τον Μητροπολίτη Ιωσήφ στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής Αντιοχείας στο Νιου Τζέρσεϋ […]

Pin It on Pinterest