26 °C Athens, GR
01/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr Η Εκκλησία της Ελλάδος εόρτασε την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της, Αποστόλου Παύλου – Adologala.gr ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Δεν θα επιτρέψω να ευτελίζεται η λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος στο Φανάρι – Adologala.gr Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνελεύσεως της Αυστρίας – Adologala.gr Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων Απόστολου – Adologala.gr Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Χρειαζόμαστε Ιερείς στην Αμερική, που να πιστεύουν στον Θεό και όλα τα άλλα τα συμπληρώνει το Άγιο Πνεύμα»» Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία Ρωσία στον ΓΓ του ΟΗΕ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσης

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 15 / 11 / 2021 , 16:56 από news_room

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών

Με ξεχωριστή τιμή και λαμπρότητα, η πρωτεύουσα τής Κύπρου εορτάζει τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου, γνωστών ως Αγίων Ομολογητών, που για χάρη τού ονόματός τους, έχει αποδοθεί σε ολόκληρη περιοχή τής Λευκωσίας, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός, η ονομασία «Άγιοι Ομολογητές».

Η ιστορία τής εκκλησίας των Αγίων Ομολογητών αρχίζει επίσημα το 1754. Υπάρχουν, όμως, μαρτυρίες που την συνδέουν με παλαιότερο γοτθικό ναό, εκείνου του Αγίου Δομινίκου. Οι μαρτυρίες αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι στην εκκλησία που χτίστηκε το 1754 μ.Χ. και επισκευάστηκε το 1894 μ.Χ. υπήρχαν εμβλήματα και τάφοι με επιγραφές στα γαλλικά και λατινικά και οικόσημα των Λουζινιανών και άλλων ξένων κατακτητών.

Τα παλιά χρόνια οι Άγιοι Ομολογητές ως συνοικισμός ήταν γνωστός με το όνομα Μαντεία και ήταν στενά συνδεδεμένος με την αρχαία πολιτεία Λήδρα που ήταν το όνομα της σημερινής Λευκωσίας. Η μετονομασία του συνοικισμού σε Αγίους Ομολογητές φαίνεται να συνδέεται με την εύρεση της εικόνας των Αγίων Ομολογητών.

Όταν έσκαψαν την περιοχή εκείνη βρέθηκε το υπόγειο σπήλαιο με την εικόνα των Αγίων, την οποία είχε ζωγραφίσει το 1663 ο ιερογράφος Παύλος με τη βοήθεια του Ιερομονάχου Λεόντιου. Με την εύρεση της εικόνας, ο συνοικισμός των Μαντείων άρχισε να τιμά τους Αγίους Ομολογητές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εκκλησία να μετονομαστεί σε εκκλησία των Αγίων Ομολογητών. Σιγά σιγά μετονομάστηκε και η κοινότητα των Μαντείων σε κοινότητα των Αγ. Ομολογητών.

Μια άλλη εκδοχή που διατυπώθηκε τα τελευταία χρόνια, μάς λέει ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως το μαρτύριο των Δεκατριών μοναχών της Καντάρας (μνήμη 19 Μαΐου) έγινε στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών. Ο δια διασυρμού και πυρός θάνατος των δώδεκα  μοναχών από τους Λατίνους (ο 13ος μοναχός υπέκυψε από τις κακουχίες μέσα στη φυλακή) συνέβηκε έξω από τα τείχη της Λευκωσίας στην κοίτη του ποταμού Πεδιαίου προς το Στρόβολο. Στο μέσο περίπου του τμήματος τού ποταμού, όπου μαρτύρησαν,  βρίσκεται ο ναός των Αγ. Ομολογητών.

Κατά τον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε, πλαισιούμενος από κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Παρόντες ανάμεσα σε άλλους ήταν και ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, εκπρόσωποι τού Δήμου Λευκωσίας και αντιπροσωπείες των εκπαιδευτηρίων τής ενορίας Αγίων Ομολογητών.

Το εκκλησίασμα, είχε τη δυνατότητα να διέλθει κάτω από την εικόνα των αγίων κατά την περιφορά της περιμετρικά τού Ναού, ως είθισται στην Κύπρο.

Ακολούθησε δέηση και αρτοκλασία, οπότε αναγνώστηκαν τα ονόματα των επιτελούντων την εορτή.

Το Θεοτόκε Παρθένε εψάλη οκτάηχο από τον ιεροψαλτικό χορό.

Ο Μακαριώτατος, στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μαρτύριο των τριών Ομολογητών Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου, τονίζοντας πως «Στην Εκκλησία μας έχουμε το παράδειγμα των αγίων Μαρτύρων, ως των ανθρώπων που θυσίασαν την ζωή τους τόσο για την αγάπη του Θεού όσο και για τους συνανθρώπους τους. Αυτό το πέτυχαν διότι είχαν τον Χριστό στην καρδιά τους. Λάμβαναν την αγάπη και τη μακροθυμία και την πραότητα ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι και η Χάρις τούς έδινε τη χαρά να συγχωρούν, να προσεύχονται, να αγωνίζονται. Η ταπείνωση και η αγάπη τούς έκανε να συγχωρούν. Δεν είχαν στον νού τους την δικαίωση του εαυτού τους ούτε να μην λερωθεί το καλό τους όνομα από την άποψη των πολλών, αλλά έμεναν πιστοί στο Ευαγγέλιο.

Η πλήρης απουσία τής ιδιοτέλειας, της φιλαυτίας και της αυτοπροβολής ήταν αυτά, που επικύρωσαν την γνησιότητα του αγώνα όλων των μαρτύρων μας. Έχοντας, λοιπόν, αυτό το παράδειγμα, της ολοκληρωτικής προσφοράς του εαυτού μας στο θέλημα τού Θεού, μπορούμε να γίνουμε άγιοι και να ευαρεστήσουμε τον Θεό με τη βιοτή μας. Η πληρότητα ζωής των μαρτύρων τής Εκκλησίας μας, δεν επέτρεπε σε κανένα εξωτερικό πειρασμό ή δοκιμασία να εμποδίσει την ανοδική πορεία τους προς τον αγιασμό».

Στο τέλος τού εσπερινού, ο Μακαριώτατος απένειμε παράσημο  και έπαινο στην ευλαβέστατη κ. Άννα Χριστοφή, δι’ εξόδων τής οποίας ανεγέρθη το Αρχονταρίκι τής ενορίας, το οποίο θα εξυπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των πιστών. Για την ανιδιοτελή και θυσιαστική προσφορά τής κ. Χριστοφή αναφέρθηκε σε ομιλία του ο Προϊστάμενος τού Ναού Αρχιμ. Νεκτάριος Ιωάννου.

Μετά το πέρας τού Εσπερινού, ακολούθησαν εγκαίνια τού νέου Αρχονταρικίου τής ενορίας, δίπλα από τον Ναό, με την τέλεση αγιασμού από τον Μακαριώτατο. Τέλος, παρατέθηκε δεξίωση.

Η μνήμη των αγίων τρίων μαρτύρων και Ομολογητών Γουρία, Σαμωνά και Αβίβου, σηματοδοτεί την έναρξη τής νηστείας των Χριστουγέννων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρικό Εσπερινό των Αγίων Ομολογητών

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εορτασμός των Αγίων Θεοφανίων στα Γρεβενά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 10 / 1 / 2021 , 20:06 από news_room Με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Γρεβενών, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης […]

ΔΕΘ 2021: Το αμιγώς Ηλεκτρικό Λεωφορείο Irizar του Ομίλου Σαρακάκη θα παρουσιαστεί στο περίπτερο του Υπουργείου Μεταφορών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 9 / 2021 , 23:36 από news_room ΔΕΘ 2021: Το αμιγώς Ηλεκτρικό Λεωφορείο Irizar ie tram του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη θα παρουσιαστεί στο περίπτερο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Το αμιγώς Ηλεκτρικό Λεωφορείο Irizar ie tram του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη θα παρουσιαστεί στο περίπτερο του Υπουργείου […]

Pin It on Pinterest