11 °C Athens, GR
02/12/2021

Τελευταια Νέα
Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στη Κατεχόμενη Καρπασία (Εικόνες) – Adologala.gr Η Εορτή του Αγίου Νεοιερομάρτυρος Φιλούμενου του Αγιοταφίτη στη Σαμάρεια – Adologala.gr Δωρεά στην Ι.Μ. Χαλκίδος προσέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Θυάτειρα» Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ Η ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιου – Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου με εντυπωσιακή φωταγώγηση στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ (Εικόνες) – Adologala.gr To Harvard University προσφέρει δωρεάν online courses & σεμινάρια – Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης σε Πρόεδρο Ερντογάν : Έκκληση να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης ΗΠΑ: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σκότωσε με εννέα σφαίρες πολίτη σε αναπηρικό αμαξίδιο Περισσότεροι από 34 οι αστυνομικοί στο κύκλωμα έκδοσης διαβατηρίων & νομιμοποιητικών εγγράφων – Adologala.gr Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών: «Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι ένα κάλεσμα στην πίστη» Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε νάιτ κλαμπ, με απολογισμό 242 νεκρούς Στις 3 Δεκεμβρίου τα Εγκαίνια της δωροέκθεσης της Ι.Μ. Πειραιώς – Adologala.gr O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση Κοινό Ανακοινωθέν της 1ης Τριμερής Συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας & Ιορδανίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 11 / 2021 , 0:37 από news_room

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά

Του Αρχιμανδρίτη Τριφύλλιου Ονησιφόρου:

Στον κατάμεστο ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό εσπερινό με την ευκαιρία τής εορτής τής ανακομιδής των ιερών λειψάνων τού Αγίου Γεωργίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα παρευρίσκονταν και οι τοπικές Αρχές των Λατσιών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Χρίστο Πιτταρά. 

Η εορτή τού Αγίου Γεωργίου στις αρχές τού Νοεμβρίου, η λεγομένη «τού σπόρου», έχει συνδεθεί με την σπορά των σιτηρών, αφού συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της. Την ημέρα αυτή, οι γεωργοί προσέφεραν στην εκκλησία αφιερώματα και παρακαλούσαν τον Άγιο Γεώργιο για βροχόπτωση και επιτυχή έκβαση των γεωργικών τους ενασχολήσεων. Για αυτό και λέγεται Άγιος Γεώργιος τού «σπόρου», και εορτάζεται κυρίως σε χωριά, καθότι είναι συνδεδεμένη με τη γη, με τους κόπους και μόχθους των ανθρώπων αυτών.  Παράδοση, επίσης, τής ημέρας αυτής ήταν να παίρνουν οι γεωργοί τους σπόρους τους στον ναό, όπου ο ιερέας τούς ευλογούσε.

Ο άγιος Γεώργιος είναι από τους πλέον λαοφιλείς αγίους στην Κύπρο και θεωρείται από τους κατοίκους τού νησιού μας ως ο προστάτης όσων πάσχουν από επιληψία, αλλά και όσων παιδιών τα μάτια έχουν ερεθισμό, που προκαλεί η είσοδος ξένου σώματος.

Κατά τη διάρκεια τού εσπερινού, έγινε η λιτάνευση τής εικόνος και των ιερών λειψάνων τού αγίου Γεωργίου και ακολούθησε δέησις κατά την οποία αναγνώστηκαν όλα τα ονόματα των εορταζόντων.

Μετά την αρτοκλασία, ο Μακαριώτατος προχείρισε σε οικονόμο τον εφημέριο τού ναού π. Φανούριο Πρίμα, επιβραβεύοντας την αφοσίωση και προθυμία του στην ιερατική του διακονία.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο και εξήγησε γιατί η Εκκλησία μας τιμά τα άγια λείψανα και εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων των αγίων, καθώς επίσης τόνισε την αρνητική στάση της Εκκλησίας στο θέμα της καύσης των νεκρών: «…Σπέρνουμε σώμα υλικό και θερίζουμε σώμα πνευματικό. Οι άγιοί μας, αγαπητοί μου, όπως μάς λέει κι ο Απόστολος Παύλος, εδόξασαν τον Θεό και ἐν τῷ σώματι καὶ ἐν τῷ πνεύματι αὐτῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ (Α΄Κορ. στ΄ 20). Ο άγιος Γεώργιος σεβόταν τον όλο άνθρωπο. Κι η Ορθόδοξη Εκκλησία τάσσεται ενάντια στην καύση των νεκρών διότι και το σώμα δεν μας ανήκει αλλά και διότι διά του σώματος δοξάζουμε τον Θεό. Θα μού πείτε δεν υπήρχαν άγιοι που μαρτύρησαν στη φωτιά, που τους έκαψαν; Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το σώμα δεν θα υπάρχει στη Βασιλεία τού Θεού. Όμως, εμείς οφείλουμε να το σεβόμαστε ως ναό του Θεού διά του οποίου δοξάζουμε τον Θεό. Οι πατέρες τής Εκκλησίας μας μίλησαν για τους αγωνιζόμενους πιστούς και είπαν ότι πρέπει να είναι παθοκτόνοι, δηλαδή να αγωνίζονται να απαλλαγούν από τ απάθη, κι όχι σωματοκτόνοι.

Μπορεί μεν ο άγιος Γεώργιος να «έφυγε» νωρίς από την ζωή, όμως πέτυχε τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την Βασιλεία του Θεού. Αν θέλουμε να τον μιμηθούμε δεν μας αρκεί να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη του, αλλά να του ομοιάσουμε στη θεώρηση τής ζωής του».

Τέλος, ο άρτι προχειρισθείς οικονόμος π. Φανούριος, δέχθηκε τις ευχές των ενοριτών του, αντιπροσφέροντας κεραστικό σε όλους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. του Άγιου Γεωργίου στα Λατσιά

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επιστολή συμπαθείας Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου πρός τόν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 19 / 11 / 2020 , 15:18 από adologala.gr Η Α.Θ. Μακαριότης ο Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, απέστειλε σήμερα, 19η Νοεμβρίου, Επιστολή συμπαθείας πρός τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με την οποία του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση καί επιστροφή […]

Προσωπικότητες της επανάστασης και της σύγχρονης ιστορίας στολίζουν το 20ο Δημοτικό Κορδελιού

Προσωπικότητες της επανάστασης και της σύγχρονης ιστορίας στολίζουν το 20ο Δημοτικό Κορδελιού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 9:45 από news_room Μέγας Αλέξανδρος και ο Νίκος Γκάλης λένε καθημερινά «καλημέρα» στα παιδιά της Α’ τάξης του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, τους μαθητές της Β’ τάξης υποδέχονται στην αίθουσα ο Πλάτωνας και ο Μάρκος Μπότσαρης, ενώ τα παιδιά […]

Pin It on Pinterest