26 °C Athens, GR
01/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Η Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στη Νέα Αρτάκη – Adologala.gr O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr Η Εκκλησία της Ελλάδος εόρτασε την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της, Αποστόλου Παύλου – Adologala.gr ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Δεν θα επιτρέψω να ευτελίζεται η λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος στο Φανάρι – Adologala.gr Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνελεύσεως της Αυστρίας – Adologala.gr Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων Απόστολου – Adologala.gr Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Χρειαζόμαστε Ιερείς στην Αμερική, που να πιστεύουν στον Θεό και όλα τα άλλα τα συμπληρώνει το Άγιο Πνεύμα»» Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση των δέκα τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων της Εκκλησίας για την Ελληνική Επανάσταση

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση των δέκα τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων της Εκκλησίας για την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 11 / 2021 , 4:54 από news_room

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η επίσημη Παρουσίαση των 10 Τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων για την Ελληνική Επανάσταση.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου χωρίς την παρουσία κοινού, ενώ μεταδόθηκε διαδικτυακώς. Εκτός των διοργανωτών και των ομιλητών παρέστησαν, ο Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και ακαδημαϊκοί.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την χαρά του για αυτήν την προσπάθεια, η οποία οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής και της Επιστημονικής Επιτροπής και από τους συνεργάτες τους. «Δέκα επιστημονικά Συνέδρια για την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση με εκατοντάδες ομιλητών, διάφορες οπτικές γωνίες και πλήρη τεκμηρίωση και βιβλιογραφία. Διότι η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται την ιστορία, διαφυλάσσει την εθνική μνήμη, τιμά τους αγωνιστές, αλλά ταυτοχρόνως ενθαρρύνει τον επιστημονικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «οι δέκα Τόμοι, τους οποίους κρατούμε στα χέρια μας θα βοηθήσουν κάθε φιλίστορα, επιστήμονα ή φοιτητή, Έλληνα ή ξένο, δάσκαλο ή μαθητή, ειδικό αλλά και μη ειδικό, να μάθει περισσότερα για το θέμα. Τα αντίστοιχα Συνέδρια κάλυψαν πολλές πτυχές του ιστορικού παρελθόντος και έφεραν στο φως νέα στοιχεία για την προετοιμασία του 1821, για τον πατριωτικό και εκπαιδευτικό ρόλο των κληρικών μας, για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν του Αγώνος, ακόμη και για τη διχόνοια, για τις διαφωνίες, για τα λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι νεώτερες γενιές».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος με αυτούς τους Τόμους, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους και με εκατοντάδες Συνοδικών και Περιφερειακών εκδηλώσεων, συμβάλλει ενεργώς και προσφέρει τη μαρτυρία της στη μεγάλη Επέτειο» και συνεχάρη όλα τα μέλη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής.
Προέτρεψε, ακόμη, τα μέλη της Εκκλησίας, ιδίως δε τις νέες και τους νέους, να μελετήσουν αυτό το δεκάτομο έργο. Ο καθένας μπορεί να βρεί και να επιλέξει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας: «Ας μη λησμονούμε τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές το 1838: Όταν πιάσαμε τα όπλα πρώτα είπαμε υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος!».

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία είχε αναλάβει τη διοργάνωση των δέκα Συνεδρίων, ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή.

Κατόπιν ο περιεχόμενο των Τόμων παρουσίασαν: Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Συνεδρίων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Τα Συνέδρια διοργανώθηκαν κατά την περίοδο 2012- 2020 και τα Πρακτικά τους έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821 μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που ειδικώς δημιουργήθηκε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση των δέκα τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων της Εκκλησίας για την Ελληνική Επανάσταση Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση των δέκα τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων της Εκκλησίας για την Ελληνική Επανάσταση Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση των δέκα τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων της Εκκλησίας για την Ελληνική Επανάσταση Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση των δέκα τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων της Εκκλησίας για την Ελληνική Επανάσταση Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην παρουσίαση των δέκα τόμων των Επιστημονικών Συνεδρίων της Εκκλησίας για την Ελληνική Επανάσταση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος – Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

H American Airlines επιστρέφει στην Ελλάδα – Τζ. Πάιατ: Η αμερικανική ταξιδιωτική ζήτηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 / 5 / 2021 , 4:31 από news_room Αυτό το καλοκαίρι, η American Airlines είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα με έως και 3 πτήσεις ημερησίως, συνδέοντας την Αθήνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Με αρχή την 5η Ιουνίου, η American Airlines θα ξεκινήσει τη νέα […]

Ινδία: Ισχυρός σεισμός στο ομόσπονδο κρατίδιο Ασάμ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 4 / 2021 , 2:17 από news_room Ινδία: Ισχυρός σεισμός στο ομόσπονδο κρατίδιο Ασάμ Ισχυρή σεισμική δόνηση, ακολουθούμενη από αρκετούς μετασεισμούς, έπληξε σήμερα Τετάρτη το ομόσπονδο κράτος Ασάμ της Ινδίας (βορειοδυτικά), πανικοβάλλοντας πολλούς κατοίκους, που έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό […]

Pin It on Pinterest