26 °C Athens, GR
22/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Ηράκλειο: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ευγένιου Εκδήλωση του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με θέμα «Οι δημοσιογράφοι στον πόλεμο» Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Με λαμπρότητα τιμά & εορτάζει η Νέα Σμύρνη την πολιούχο της Αγία Φωτεινή – Adologala.gr Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος Ι.Μ. Καστορίας: Από την Κυριακή του Παραλύτου έως το Σάββατο προς της Σαμαρείτιδος Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην ανάκληση της δωρεάς του ΙΣΝ για την ανάδειξη των ευρημάτων στο Φαληρικό Δέλτα Μπάιντεν και Γιουν δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε απειλές της Βόρειας Κορέας Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη Στις 22 Μαϊου 2022 η πρώτη ιερά πανήγυρη του Αγίου Ευμενίου του νέου – Ανακοίνωση της Ι.Α.Κ.

Μ. Χαρακόπουλος: Αναγκαίο το πνεύμα της Χάλκης σήμερα που επανεμφανίζονται εκκλησιαστικοί εθνικισμοί

Μ. Χαρακόπουλος: Αναγκαίο το πνεύμα της Χάλκης σήμερα που επανεμφανίζονται εκκλησιαστικοί εθνικισμοί

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 28 / 11 / 2021 , 23:16 από news_room

«Με έντονα συναισθήματα συγκίνησης και δέους ανηφορίσαμε τον λόφο της Ελπίδος, ερχόμενοι στην κατάφορτη ιστορικές μνήμες και πνευματική αύρα Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το πνευματικό αυτό κέντρο του Ορθόδοξου Κόσμου. Προσωπικά η συγκίνησή μου είναι διπλή διότι ενθυμούμαι την πρώτη φορά που ως μεταπτυχιακός φοιτητής πριν από τριάντα χρόνια επισκέφθηκα τη Σχολή, όταν ηγούμενος και σχολάρχης ήταν ένας ταπεινός ιεράρχης, μια οσιακή μορφή, ένας πραγματικά σύγχρονος άγιος, ο μακαριστός μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός». Με τα παραπάνω λόγια ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθύνθηκε στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Επίσκοπο Αραβισσού Κασσιανό κατά τη θερμή υποδοχή της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στη Θεολογική Σχολής της Χάλκης στα Πριγκιπόννησα.

Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη θρονική εορτή του Αποστόλου Ανδρέα και τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επισκέφθηκε τη Σχολή της Χάλκης με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αναστολή της λειτουργίας της.

«Μήτρα» πνευματικών ανθρώπων

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η Θεολογική Σχολή δεν αποτελεί μόνον αστείρευτη πηγή γνώσης για ζητήματα που άπτονται της θεολογικής επιστήμης, αλλά επιπλέον συνεισέφερε και συνεισφέρει ακόμη στη γενικότερη εμπέδωση των γραμμάτων. Η Χάλκη υπήρξε “πνευματική μήτρα” που γέννησε στη διάρκεια της λειτουργίας της, για πάνω από ένα αιώνα, περί τους 1.000 ανθρώπους του πνεύματος και σπουδαίους ιεράρχες. Από τη Σχολή αυτή αποφοίτησαν προσωπικότητες που ανέλαβαν ηγετικές θέσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκατοντάδες αρχιερείς, 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες -περιλαμβανομένου του νυν Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου- αλλά και Προκαθήμενοι σε πρεσβυγενή Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έλαβαν στη Σχολή της Χάλκης τη θύραθεν παιδεία. Υπήρξε, όμως, και ο τόπος που ενέπνευσε προσωπικότητες του πνεύματος και της διανόησης, όπως ο σπουδαίος λογοτέχνης Γεώργιος Βιζυηνός, ο οποίος φοίτησε το έτος 1873 εδώ και χάρισε στη λογοτεχνία ένα ηθογραφικό ύφος εμποτισμένο με τα ιδεώδη που εμπεριείχε η ελληνοχριστιανική παράδοση».

Το πνεύμα ανοιχτοσύνης

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «η Χάλκη εμφύσησε στους σπουδαστές της το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων, την οικουμενική θεώρηση των πραγμάτων, που πιστεύω επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση του κλίματος για την άρση των αναθεμάτων του σχίσματος και τον διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, αλλά και με άλλες θρησκείες και δόγματα. Αυτό το πνεύμα της ανοιχτοσύνης, το πνεύμα της Χάλκης, το χρειαζόμαστε περισσότερο από πότε σήμερα, που επανεμφανίζονται εκκλησιαστικοί εθνικισμοί.

Δυστυχώς, αυτό το φυτώριο φωτισμένων ανθρώπων, που μεταλαμπάδευαν το οικουμενικό πνεύμα της Ορθοδοξίας, έπαυσε να λειτουργεί αδικαιολογήτως προ πεντηκονταετίας. Και, παρά τις διεθνείς παραινέσεις για το άνοιγμα εκ νέου της Σχολής, ως πράξη δικαιοσύνης και λογικής, δεν έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση».

Η Χάλκη να ξανανοίξει τις πύλες της

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «ως γενικός γραμματέας της ΔΣΟ και διερμηνεύοντας τα αισθήματα των συναδέλφων της ελληνικής αντιπροσωπείας, θέλω να γνωρίζετε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της Οργάνωσής μας για τη διεθνή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το ζήτημα της Χάλκης. Εύχομαι και ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, να αρθούν τα εμπόδια και σύντομα η Σχολή να ανοίξει και πάλι τις πύλες της για να επιτελέσει τον ανεκτίμητο εκπαιδευτικό και πνευματικό της ρόλο. Είθε το ποθούμενο να γίνει επί των ημερών του νυν Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που εργάστηκε όσο κανένας άλλος για την άρση αυτής της αδικίας».

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής και ξεναγήθηκε στην εμβληματική της βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται παλαίτυπα, με το παλαιότερο, όπως ειπώθηκε, να χρονολογείται από το 1496.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, εκτός του Μάξιμου Χαρακόπουλου, συμμετέχουν οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Κελέτσης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακίωτης, καθώς και ο σύμβουλος της Οργάνωσης δρ Κώστας Μυγδάλης.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο της Μονής Εικοσιφοινίσσης «επιστρέφει» μετά από 100 χρόνια στο πλαίσιο συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Μουσείο της Βίβλου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 11 / 2020 , 19:35 από Το χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο 220 ταυτοποιήθηκε από επιμελητή του Μουσείου της Βίβλου και προέρχεται από τους θησαυρούς της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Εικοσιφοινίσσης που εκλάπησαν από Βουλγάρους στρατιώτες το 1917 Ένα χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο (τέλη 10ου με αρχές 11ου αι.) της Πατριαρχικής […]

Κ. Χατζηδάκης: 15.000 ευρώ σε 4.000 νέους για δημιουργία start-ups μέσω Google

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 9 / 2021 , 1:24 από news_room Ποιοτική κατάρτιση, με αξιολόγηση και με πιστοποίηση είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανέργων και εργαζομένων, ώστε να μπορούν να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον στη σύγχρονη αγορά εργασίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής […]

Pin It on Pinterest