19 °C Athens, GR
19/10/2021

Τελευταια Νέα
Με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη του στην Ουγκάντα Μόρφου Νεόφυτος: «Φίλοι στον Ουρανό και στη Γή» – Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του Εν Ευβοία 3 Ιατροί θα αποφανθούν για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Η Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Συνάντηση εργασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με διεθνή ομάδα επιστημόνων για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου Εορτάστηκαν τα 109 Ελευθέρια της Έδεσσας Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης

Σύναξη στελεχών κατηχητικού & ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης – Η πρεσβυτέρα Αικατερίνη Στυλιανή ομιλήτρια

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 10 / 2021 , 16:54 από news_room

Σύναξη στελεχών κατηχητικού & ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης – Η πρεσβυτέρα Αικατερίνη Στυλιανή ομιλήτρια

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2021, στις 18.00, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας η ετήσια Σύναξη των στελεχών του κατηχητικού και ποιμαντικού έργου της Ι. Μητροπόλεως.
Ομιλήτρια ήταν η Πρεσβυτέρα Αικατερίνη Σπυρίδου, της ενορίας Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Τα χαρίσματα του κατηχητή». Παρουσίασε με αγιογραφική και πατερική τεκμηρίωση αλλά και ζωντανά παραδείγματα από την καθημερινή εμπειρία του ποιμαντικού έργου έναν ενδεικτικό δεκάλογο χαρισμάτων. Σύμφωνα με αυτόν απαραίτητα χαρίσματα για έναν κατηχητή/κατηχήτρια είναι:
1. Η συναίσθηση του ρόλου του. Το έργο αυτό δεν είναι αποτελεί απλή μετάδοση γνώσεων ή δημιουργία προσωπικών σχέσεων-εξαρτήσεων αλλά καθοδήγηση ψυχών προς τον Θεό.
2. Η πίστη και η αγάπη προς τον Θεό. Θα πρέπει να εμφορείται από θερμή πίστη και αγάπη προς τον Θεό, η οποία εκφράζεται στην βιωματική σύνδεση με την λατρεία και τα μυστήρια της Εκκλησίας, ιδιαίτερα με το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Έτσι ξεκινώντας από την δική του εμπειρία, μπορεί να οδηγεί και τους άλλους στην βιωματική σύνδεση με την θεία λατρεία.
3. Η συνέπεια λόγων και έργων. Αυτό που εντυπώνεται περισσότερο από όλους τους λόγους, είναι το προσωπικό παράδειγμα. Για να εμπνεύσει κάτι στους άλλους, χρειάζεται να το ζει.
4. Η αγάπη προς τους ανθρώπους και προς την διακονία αυτή. Όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά αντιλαμβάνονται την πραγματική αγάπη αλλά και την αγάπη του κατηχητή για το έργο που επιτελεί.
5. Η χαρά. Είναι απαραίτητο ο ίδιος ο κατηχητής να ζει με χαρά την πνευματική ζωή, ώστε να πείσει τους άλλους. Αν ο ίδιος δεν βιώνει το «πάντοτε χαίρετε» (Α΄ Θεσ. 5,16) και δεν αισθάνεται ελαφρύ τον «ζυγό» του Χριστού, απωθεί. Πολύ δε μάλλον όταν χρησιμοποιεί απειλές και τον φόβο.
6. Η μεθοδικότητα και η εργατικότητα. Είναι απαραίτητη η συνεχής φροντίδα για το καλύτερο και το καταλληλότερο διδακτικό υλικό π.χ. αλλά και η χρονική ακόμη συνέπεια στην άσκηση αυτής της διακονίας.
7. Ο συγχρονισμός με την εποχή του. Χωρίς να εκκοσμικεύει τις αναλλοίωτες αξίες της χριστιανικής διδασκαλίας χρειάζεται να προσαρμόζει το έργο του στις σύγχρονες ανάγκες και να δίνει σύγχρονες απαντήσεις. Να χρησιμοποιεί για παράδειγμα τις νέες τεχνολογίες και να καθοδηγεί στην εποικοδομητική αξιοποίησή τους (βλ. διαδικτυακές συνάξεις στον καιρό της πανδημίας κ.λπ.).
8. Η ικανότητα να μπαίνει ή έστω να προσπαθεί να μπαίνει στην θέση του κατηχουμένου. Αυτό που σήμερα η ψυχολογία ονομάζει ενσυναίσθηση. Να υπολογίζει π.χ. την μεγάλη έλλειψη εξοικείωσης ή και την παντελή άγνοια πολλών παιδιών ή και μεγάλων για αυτά που θεωρούνται αυτονόητα στον χώρο της Εκκλησίας. Ή να φροντίζει ώστε να υπάρχει προσαρμογή στις διάφορες ηλικίες όπως η εφηβεία και ποικιλία στις διάφορες δραστηριότητες, ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν το σύνολο των συμμετεχόντων.
9. Το χάρισμα να είναι «σκεῦος εὔχρηστον» (Βλ. Β΄ Τιμ. 2,21) στην διακονία του λόγου του Θεού. Δηλαδή να υπηρετεί το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας με αποτελεσματικότητα και διάθεση συνεργασίας.
10. Το σθένος ώστε να μην απελπίζεται από την μικρή προσέλευση ακροατηρίου. Να διαθέτει επιμονή αλλά και διάθεση αυτοκριτικής. Να μπορεί επίσης να θέτει με ταπείνωση το έργο του κάτω από την κρίση και άλλων.
Καταλήγοντας η ομιλήτρια τόνισε, ότι η Εκκλησία δεν επιζητεί την τελειότητα στα στελέχη Της, αλλά χρειάζεται το αγωνιστικό τους φρόνημα. Τότε το κέρδος θα είναι διπλό, κατά τον ιερό Χρυσόστομο: και μισθό από τον Θεό θα έχει ο διάκονος του κατηχητικού έργου αλλά και ο ίδιος θα ωφελείται από την μελέτη του θείου λόγου. Το έργο της κατηχήσεως αποτελεί μέγιστη δόξα και τιμή για όσους αξιώνονται με την χάρη του Θεού να μετέχουν σε αυτό.

Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο. Σε αυτήν μετείχε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος προΐστατο της Συνάξεως και έδωσε γενικές κατευθύνσεις και την ευλογία του σε όλους τους παρισταμένους για την έναρξη της νέας κατηχητικής περιόδου.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 5 / 8 / 2021 , 4:24 από news_room Το ειδησεογραφικό Portal ADOLOGALA.GR – «ΑΔΟΛΟ ΓΑΛΑ» από τον Μαϊο του 2020 προσφέρει έγκυρη και ποικίλη ενημέρωση με ειδήσεις από την εκκλησία και τον κόσμο. Τα στατιστικά συνεχώς αυξάνονται με τις επισκέψεις νέων επισκεπτών να γίνονται σταδιακά μεγαλύτερες από […]

Νορβηγία: Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της Κόνγκσμπεργκ από το μακελειό στην ήσυχη πόλη τους

Νορβηγία: Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της Κόνγκσμπεργκ από το μακελειό στην ήσυχη πόλη τους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 10 / 2021 , 1:39 από news_room Νόμιζα ότι βρισκόμουν στην Καμπούλ»: οι αυτόπτες μάρτυρες από την επίθεση με τόξο στη Νορβηγία αφηγήθηκαν σήμερα τη φρίκη που αντίκρισαν στις γειτονιές τους το απόγευμα της Τετάρτης. Η ήσυχη πόλη Κόνγκσμπεργκ, όπου συνήθως δεν συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα, έχει […]

Pin It on Pinterest