11 °C Athens, GR
02/12/2021

Τελευταια Νέα
Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στη Κατεχόμενη Καρπασία (Εικόνες) – Adologala.gr Η Εορτή του Αγίου Νεοιερομάρτυρος Φιλούμενου του Αγιοταφίτη στη Σαμάρεια – Adologala.gr Δωρεά στην Ι.Μ. Χαλκίδος προσέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Θυάτειρα» Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ Η ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιου – Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου με εντυπωσιακή φωταγώγηση στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ (Εικόνες) – Adologala.gr To Harvard University προσφέρει δωρεάν online courses & σεμινάρια – Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης σε Πρόεδρο Ερντογάν : Έκκληση να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης ΗΠΑ: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σκότωσε με εννέα σφαίρες πολίτη σε αναπηρικό αμαξίδιο Περισσότεροι από 34 οι αστυνομικοί στο κύκλωμα έκδοσης διαβατηρίων & νομιμοποιητικών εγγράφων – Adologala.gr Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών: «Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι ένα κάλεσμα στην πίστη» Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά σε νάιτ κλαμπ, με απολογισμό 242 νεκρούς Στις 3 Δεκεμβρίου τα Εγκαίνια της δωροέκθεσης της Ι.Μ. Πειραιώς – Adologala.gr O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας – Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση Κοινό Ανακοινωθέν της 1ης Τριμερής Συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας & Ιορδανίας

Σουηδία : Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τον σουηδικό φιλελληνισμό διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τον σουηδικό φιλελληνισμό διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 23 / 10 / 2021 , 11:42 από news_room

Σουηδία : Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τον σουηδικό φιλελληνισμό διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και για τον σουηδικό φιλελληνισμό, διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, σε συνεργασία με τη Σουηδική Βουλή, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το ίδρυμα «Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης».

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε η αντιπρόεδρος του ελληνικής Βουλής, Σοφία Σακοράφα, η οποία και συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Asa Lindestam, τον Σουηδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Hans Dahlgren, ενώ μετέβη στο δημαρχείο του Δήμου Solna, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο, Αrion Chryssafis και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ενημερώθηκε για τις δράσεις του δήμου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σουηδία, κύριος στόχος των εκδηλώσεων ήταν να τιμηθεί ο σουηδικός φιλελληνισμός και να επισημανθεί η σημασία -και στο σύγχρονο κόσμο- των αξιών και των ιδανικών από τις οποίες ελαύνονταν η Ελληνική Επανάσταση και ο φιλελληνισμός.

Στην κεντρική εκδήλωση οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις κοινές αξίες και τη φιλία που ενώνουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων Δημοκρατίας στην Σουηδία, με την εισαγωγή της καθολικής και ισότιμης ψηφοφορίας το 1921.

Η Asa Lindestam σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημοκρατία σίγουρα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη πριν από 200 ή 100 χρόνια. Δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη σήμερα, ακόμη και στην Ευρώπη. Κάθε γενιά πρέπει να κερδίσει τα ιδανικά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

H Σοφία Σακοράφα ανέγνωσε κατ΄αρχάς μήνυμα του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, στο οποίο εξαίρεται η σημασία του σουηδικού φιλελληνισμού. Στην ομιλία η κυρία Σακοράφα αναφερόμενη στο σουηδικό φιλελληνισμό σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν ήταν μόνο η συμπάθεια προς τους Έλληνες. Ήταν, πρώτα και κύρια, το ίδιο το θέμα του αγώνα: Ελευθερία. Η άρνηση υποταγής στην καταπίεση. Είναι η πίστη στη δύναμη του ατόμου απέναντι στις δυνάμεις που επιθυμούν να ακυρώσουν την αξία του».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία, Ανδρέας Φρυγανάς, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελληνική Επανάσταση σήμαινε όχι μόνο έναν αγώνα για την εθνική ελευθερία, αλλά και μια αναζήτηση για κλασικά ιδανικά, έναν αγώνα για την αναβίωση της δημοκρατίας». Αναφέρθηκε εκτενώς στους Σουηδούς φιλέλληνες και στους τρόπους με τους οποίους υποστήριξαν τον αγώνα των Ελλήνων για Ανεξαρτησία και Ελευθερία, λέγοντας ότι «το κύμα του σουηδικού φιλελληνισμού πριν από 200 χρόνια δεν ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο, αλλά ένας συνεχής άθραυστος δεσμός μεταξύ των λαών μας».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Σοφία Σακοράφα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας στο Riksdag Lars Mejern Larsson και η ομογενής βουλευτής, Βασιλική Τσουπλάκη, εγκαινίασαν έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Βουλή των Ελλήνων: οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών». Η μεταφορά και η εγκατάσταση αυτής της νέας εκδοχής της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη και το Ίδρυμα «Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης», στον χώρο του οποίου φιλοξενείται η Έκθεση. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται και φυσικά αντίγραφα όλων των ελληνικών Συνταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υιοθετηθέντων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, με επισημάνσεις στη σουηδική για τα σημαντικότερα σημεία τους.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Επί τάπητος το μέλλον των Σχολείων Τσάρτερ στις ΗΠΑ

Επί τάπητος το μέλλον των Σχολείων Τσάρτερ στις ΗΠΑ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 10 / 2021 , 23:33 από news_room Τα επιτεύγματα των ελληνικών σχολείων τσάρτερ της Νέας Υόρκης, της Φλόριδας, του Γουίλμινγκτον Ντελαγουέαρ και του Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, οι προκλήσεις και ανάγκες για την ενίσχυση των ελληνικών προγραμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε την Πέμπτη, […]

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε ομογενείς φοιτητές του Ιδρύματος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI)

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 0:47 από news_room Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε ομογενείς φοιτητές του Ιδρύματος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε χθές ομογενείς φοιτητές του Ιδρύματος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), στο πλαίσιο των […]

Pin It on Pinterest