18 °C Athens, GR
03/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Παρουσιάστηκαν από το ΓΤΠ δύο νέες εκδόσεις αφιερωμένες στη λατινική κοινότητα της Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 9 / 10 / 2021 , 16:14 από news_room

Παρουσιάστηκαν από το ΓΤΠ δύο νέες εκδόσεις αφιερωμένες στη λατινική κοινότητα της Κύπρου

Δύο νέες πολυτελείς εκδόσεις, αφιερωμένες σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της λατινικής κοινότητας της Κύπρου, παρουσίασε στις 8 Οκτωβρίου 2021, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην αίθουσα «Σπηλιές» του Πάρκου Ακρόπολης.

Η βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων «Unus pro omnibus: O Σιλβαίν Μπερώ και οι Λατίνοι της Κύπρου», αφιερωμένης στον δρα Sylvain Beraud, διαπρεπή καθηγητή, ερευνητή και συγγραφέα, και «Αρμάνδος Τζιοζεφέν: 1931 – 2011», αφιερωμένης στον Αρμάνδο Τζιοζεφέν, μουσικό, εικαστικό και αερομοντελιστή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, έναν θεσμό τον οποίο το ΓΤΠ στηρίζει έμπρακτα και καθεχρονικά με ποικίλες δράσεις από την πρώτη του διοργάνωση το 2016.

Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου, την Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κα Αντωνέλλα Μαντοβάνη και από την Αν. Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Ελέγκω Φραγκουλίδου, ενώ ακολούθησε παρουσίαση και ανοικτή συζήτηση για τα δύο βιβλία με τους συγγραφείς και συντελεστές τους.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων κ. Κυπριανός Λούης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, έχει αναλάβει έμπρακτα τη συμβατική υποχρέωση να προστατεύσει, να στηρίξει και να ενδυναμώσει τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που προβάλλει, προωθεί και καλλιεργεί συστηματικά τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Λατίνων, μιας κληρονομιάς που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο σύνολό της.

Οι δύο αυτές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ακόμα μια φορά τη μεγάλη παράδοση της λατινικής κοινότητας στις τέχνες και τον πολιτισμό, καθώς και την προσφορά των μελών της στην πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δώσει, μέσα από αξιόλογες εκδόσεις, φωνή και ορατότητα στα μέλη της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων». Εξέφρασε, επίσης, τη συγκίνησή του για τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση «Αρμάνδος Τζιοζεφέν, 1931-2011» και ευχαρίστησε τόσο το ΓΤΠ όσο και την Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δημιουργική και αγαστή συνεργασία.

Η κα Μαντοβάνη, στον δικό της χαιρετισμό, ανέφερε: «Οι εκδόσεις οι οποίες παρουσιάζονται απόψε, αφορούν δύο σημαντικά μέλη της σύγχρονης λατινικής κοινότητας που αφήσαν τη σφραγίδα τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Η έκδοση «Unus pro omnibus, o Sylvain Beraud και οι Λατίνοι της Κύπρου» ετοιμάστηκε για να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα που δεχόμαστε συχνά εμείς οι Λατίνοι της Κύπρου. Ποιοι είναι οι Λατίνοι και από πού προέρχονται; Τι είναι η λατινική κοινότητα και γιατί έχει συνταγματική αναγνώριση; Νιώθετε Κύπριοι; Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τη τοπική κοινωνία;» Για την έκδοση «Αρμάνδος Τζιοζεφέν, 1931-2011» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έκδοση παρουσιάζει την προσφορά και τη συμβολή του μουσικού, εικαστικού και αερομοντελιστή Αρμάνδο στην κυπριακή μουσική, την αγάπη του για τη ζωγραφική και τη χαρακτική όσο και την πρωτοπορία του στον αερομοντελισμό στη Κύπρο. «Η ιδέα της έκδοσης ξεκίνησε από μια πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την κόρη του Πάολα Θεοδούλου, στο Σπίτι των Λατίνων το 2019, όπου και παρουσιάστηκαν πίνακες, τραγούδια και αερομοντέλα του», πρόσθεσε και επεσήμανε: «Τέτοιες εκδόσεις αποτελούν κομμάτι της προσφοράς και της συμβολής των Λατίνων της Κύπρου, και για αυτό τον σκοπό εισηγούμαι μια νέα έκδοση που θα αφορά την προσφορά των Λατίνων στην παιδεία, με αναφορές στα ιστορικά σχολεία της κοινότητας και τη συμβολή τους, αφού πολλά εξ αυτών άφησαν τη σφραγίδα τους στη ιστορία της εκπαίδευσης στη Κύπρο ενώ αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν στην παιδεία με τον πολυπολιτισμικό τους χαρακτήρα».

Στον χαιρετισμό της η Αν. Διευθύντρια του ΓΤΠ εξέφρασε τη χαρά της που το ΓΤΠ παρουσιάζει τις δύο αυτές εκδόσεις παραμένοντας προσηλωμένο στον στόχο του για την ανάδειξη, την προαγωγή και τη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, και σημείωσε: «Στην Κύπρο υπάρχει για αιώνες η κοινότητα των Λατίνων, αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας, η οποία εξελίσσεται και ευημερεί σε αρμονική συμβίωση με την τοπική κοινωνία. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, οι αξίες, τα ήθη και τα πιστεύω που διαπλάθονται ανάμεσά τους, η προσφορά και η δράση τους είναι οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν μια κοινότητα. Πόσο καλά γνωρίζουμε όμως την ιστορία της λατινικής κοινότητας; Με τις δύο αυτές εκδόσεις μάς δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της λατινικής κοινότητας.

Η πρώτη έκδοση έχει τίτλο ‘Ο Συλβαίν Μπερώ και οι Λατίνοι της Κύπρου’. Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές ιστορικές πηγές για την εγκατάσταση των Λατίνων στην Κύπρο, όμως σε αυτή την έκδοση, η ιστορία προσεγγίζεται από διαφορετικό πρίσμα. Επειδή, τι είναι ιστορία; Η ιστορία είναι αποδεικτικό τεκμήριο για την ανθρώπινη εμπειρία στο παρελθόν. Και σε αυτή την έκδοση η εμπειρία, η ερμηνεία ιστοριών και αναμνήσεων ενός ανθρώπου εν ζωή μέσα από την προσωπική του αφήγηση, γίνεται ιστορικό τεκμήριο, και η αυθεντική ζωντανή του μαρτυρία αποτελεί πρωτογενή πηγή. ‘Αρμάνδος Τζιοζεφέν’ Η έκδοση αυτή δεν περιορίζεται σε μια ακαδημαϊκή παρουσίαση της προσφοράς του αξέχαστου συμπατριώτη μας καλλιτέχνη, αλλά παρουσιάζει μία ζωντανή μαρτυρία για τη ζωή ενός προικισμένου ανθρώπου, ο οποίος διέπρεψε τόσο στη μουσική δημιουργία και τη ζωγραφική όσο και στον αερομοντελισμό. Οι προσωπικές αφηγήσεις ανθρώπων που είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν, το φωτογραφικό υλικό και οι πίνακές του, συνθέτουν μια γλαφυρή και ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώπου και δημιουργού Αρμάνδου Τζιοζεφέν». Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους τους συντελεστές των εκδόσεων, και ιδιαίτερα στην κα Αντωνέλλα Μαντοβάνη και στον δρα Κυπριανό Λούη, για την πρωτοβουλία και την άριστη συνεργασία καθώς και στους συγγραφείς των δύο βιβλίων και τις λειτουργούς του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, για την αφοσίωση στη δημιουργία αυτών των εκδόσεων.

Ακολούθησε παρουσίαση των δύο εκδόσεων και ανοικτή συζήτηση με τους συντελεστές των εκδόσεων. Για το βιβλίο «Unus pro omnibus. Ο Σιλβαίν Μπερώ και οι Λατίνοι της Κύπρου», μίλησε ο συγγραφέας του δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας, συγγραφέας και ερευνητής, ενώ για το βιβλίο «Αρμάνδος Τζιοζεφέν, 1931-2011» μίλησαν η δρ Αντωνία Λοΐζου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και η δρ Πόπη Θεοφάνους, Λειτουργός Γραφείου Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Τη συζήτηση συντόνιζαν η κα Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε, Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών, συντονίστρια της εκδοτικής διαδικασίας και επιμελήτρια της έκδοσης «Unus pro omnibus», και η κα Σάννυ Παπαδημητρίου Τόφα, Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών, συντονίστρια της εκδοτικής διαδικασίας και επιμελήτρια της έκδοσης «Αρμάνδος Τζιοζεφέν».

Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και σε αυτήν παρευρέθηκε πλήθος κόσμου.

ΓΤ&Π

Σχετικά Άρθρα

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα του Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η οποία καθιερώθηκε το 2009 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου σε όλη την Ευρώπη, η Πολιτική Άμυνα επιθυμεί να χαιρετίσει την ευρεία χρήση του αριθμού 112 για έκκληση βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου ή έκτακτης ανάγκης από τους Κυπρίους, αλλά και Ευρωπαίους πολίτες. Η συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2) επιλέγηκε, αφού αυτή σχηματίζει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Η Πολιτική Άμυνα αποτελεί στην Κύπρο το σημείο επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αριθμό 112. Η γνώση του Πανευρωπαϊκού Αριθμού 112 θεωρείται σημαίνουσα, καθότι στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δεν απαιτείται η γνώση τοπικών αριθμών. Η Αστυνομία Κύπρου είναι η ουσιώδης υπηρεσία, η οποία χειρίζεται το 112, παραπέμποντας τις κλήσεις, αναλόγως περιστατικού, στις αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως η Υπηρεσία Ασθενοφόρων και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φέτος, συμπληρώνονται επίσης 32 χρόνια από την καθιέρωση του 112, ως του κοινού, για όλους τους πολίτες, Πανευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης.

Ανακοίνωση Πολιτικής Άμυνας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα του Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 2 / 2023 , 14:03 από news_room Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα του Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, η οποία καθιερώθηκε το 2009 να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου σε όλη την Ευρώπη, η Πολιτική Άμυνα επιθυμεί να χαιρετίσει την ευρεία χρήση του αριθμού 112 για έκκληση βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου […]

Έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή νέου Καταστήματος Κράτησης στα Ιωάννινα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 4 / 2021 , 2:25 από news_room Έγινε το πρώτο βήμα για την κατασκευή νέου Καταστήματος Κράτησης στα Ιωάννινα Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή νέου, σύγχρονου Καταστήματος Κράτησης στην Ήπειρο, υπέγραψαν τη Δευτέρα 26 Απριλίου ο υπουργός […]