Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία: Σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια η Τουρκία Αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό εντοπίστηκε στον Νέο Κόσμο Ο Μητροπολίτης Τερνοπόλεως Νέστωρας και ο Πρέσβης του Πακιστάν Aamar Aftab Qureshi στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Υψηλόβαθμοι Γερμανοί Πολιτικοί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Διαλόγου Ρωμαιοκαθολικών-Ορθοδόξων στην Καθέδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος Ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος παρακολούθησε άσκηση πυρόσβεσης Εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές από σπίτια στη ΒΑ Αττική Επιστολή συμπαθείας και συμπαραστάσεως απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πάπα Ρώμης Το ενοριακό έργο το θέμα της Ιερατικής εννέα περιφερειών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 10 / 2021 , 20:29 από news_room

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Μαυροβούνιο οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.

Στο πλαίσιο συζήτησης για την κοινοβουλευτική διπλωματία των μικρών κρατών Ευρώπης, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, πέραν της εμπλοκής τους στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών τους, τα κοινοβούλια αποτελούν πραγματικούς παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής, καθότι, όντας ευέλικτα, δύνανται να δρουν επικουρικά στην παραδοσιακή διπλωματία. Η κα Δημητρίου επισήμανε ότι τα κοινοβούλια έχουν ευρεία αυτόνομη δράση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ρόλο στην προάσπιση των αρχών και αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Οικοδομώντας σχέσεις συνεργασίας, πρόσθεσε, τα κοινοβούλια μπορούν να καταστούν φορείς αλλαγής και να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ισχυρών βάσεων για τη δημοκρατία.

Πρώτιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο της διεθνούς δραστηριότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, αποτελεί το κυπριακό πρόβλημα και οι προσπάθειες επίλυσής του, ενόσω συνεχίζονται οι παραβιάσεις από την Τουρκία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ενόσω εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε η κα Δημητρίου, η Κυπριακή Βουλή επικοινωνεί σε τακτική βάση καιαναπτύσσει συνεργασίες με κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς για διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα επιστολή της προς ομολόγους της για την επείγουσα ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα  των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης τη δημιουργία, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, μηχανισμών τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, επί του παρόντος, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με στόχοτην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κα Δημητρίου αναφέρθηκε, εξάλλου, στις προκλήσεις που τα κοινοβούλια των μικρών κρατών αντιμετωπίζουν λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού διεθνών υποχρεώσεων, συγκριτικά με το μικρό τους μέγεθος και τους περιορισμένους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους. Επομένως, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των κοινοβουλίων των μικρών κρατών στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών και μηχανισμών, όπως η παρούσα Διάσκεψη, για την προώθηση θεμάτων που άπτονται των κοινών ανησυχιών και συμφερόντων τους.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης, στην οποία υπογραμμίζεται η κοινή επιθυμία των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της μεταξύ τους συνεργασίας καθώς και ο ρόλος που τα κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εξάλλου, με πρόταση της Προέδρου της Βουλής, περιλήφθηκε αναφορά στη δέσμευση των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στην ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενδυνάμωση των γυναικών και τη συμμετοχή των νέων στα κοινοβούλια. Υιοθετήθηκε επίσης πρόταση της κας Δημητρίου για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων κοινοβουλίων, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των μεθόδων εργασίας στα Κοινοβούλια.

Σχετικά Άρθρα

Η Β’ ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Β΄ στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 3 / 2021 , 23:11 από news_room Τό ἑσπέρας τῆς  Παρασκευῆς Β’ Ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν, 13ης /26ης Μαρτίου 2021, εὐθύς μετά τόν Ἑσπερινόν ἐπί τῇ Ὀνομαστικῇ ἑορτῇ τοῦ Μακαριωτάτου Πατρός ἡμῶν καί Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, ἔλαβε χώραν εἰς τόν Πανίερον Ναόν τῆς Ἀναστάσεως ἡ τελετή τῆς Β΄ […]

Μετρό: Κλειστοί οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» από τις 10:30

Μετρό: Κλειστοί οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» από τις 10:30

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 3 / 2023 , 11:09 από news_room Κλειστοί θα παραμείνουν από τις 10:30 οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» λόγω των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για την τραγωδία στα Τέμπη. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση. Υπενθυμίζεται ότι για τις 12 το μεσημέρι […]

Pin It on Pinterest