19 °C Athens, GR
19/10/2021

Τελευταια Νέα
Με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη του στην Ουγκάντα Μόρφου Νεόφυτος: «Φίλοι στον Ουρανό και στη Γή» – Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του Εν Ευβοία 3 Ιατροί θα αποφανθούν για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Η Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Συνάντηση εργασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με διεθνή ομάδα επιστημόνων για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου Εορτάστηκαν τα 109 Ελευθέρια της Έδεσσας Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 10 / 2021 , 20:29 από news_room

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Μαυροβούνιο οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.

Στο πλαίσιο συζήτησης για την κοινοβουλευτική διπλωματία των μικρών κρατών Ευρώπης, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, πέραν της εμπλοκής τους στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών τους, τα κοινοβούλια αποτελούν πραγματικούς παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής, καθότι, όντας ευέλικτα, δύνανται να δρουν επικουρικά στην παραδοσιακή διπλωματία. Η κα Δημητρίου επισήμανε ότι τα κοινοβούλια έχουν ευρεία αυτόνομη δράση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ρόλο στην προάσπιση των αρχών και αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Οικοδομώντας σχέσεις συνεργασίας, πρόσθεσε, τα κοινοβούλια μπορούν να καταστούν φορείς αλλαγής και να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ισχυρών βάσεων για τη δημοκρατία.

Πρώτιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο της διεθνούς δραστηριότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, αποτελεί το κυπριακό πρόβλημα και οι προσπάθειες επίλυσής του, ενόσω συνεχίζονται οι παραβιάσεις από την Τουρκία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ενόσω εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε η κα Δημητρίου, η Κυπριακή Βουλή επικοινωνεί σε τακτική βάση καιαναπτύσσει συνεργασίες με κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς για διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα επιστολή της προς ομολόγους της για την επείγουσα ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα  των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης τη δημιουργία, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, μηχανισμών τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, επί του παρόντος, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με στόχοτην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κα Δημητρίου αναφέρθηκε, εξάλλου, στις προκλήσεις που τα κοινοβούλια των μικρών κρατών αντιμετωπίζουν λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού διεθνών υποχρεώσεων, συγκριτικά με το μικρό τους μέγεθος και τους περιορισμένους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους. Επομένως, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των κοινοβουλίων των μικρών κρατών στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών και μηχανισμών, όπως η παρούσα Διάσκεψη, για την προώθηση θεμάτων που άπτονται των κοινών ανησυχιών και συμφερόντων τους.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης, στην οποία υπογραμμίζεται η κοινή επιθυμία των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της μεταξύ τους συνεργασίας καθώς και ο ρόλος που τα κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εξάλλου, με πρόταση της Προέδρου της Βουλής, περιλήφθηκε αναφορά στη δέσμευση των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στην ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενδυνάμωση των γυναικών και τη συμμετοχή των νέων στα κοινοβούλια. Υιοθετήθηκε επίσης πρόταση της κας Δημητρίου για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων κοινοβουλίων, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των μεθόδων εργασίας στα Κοινοβούλια.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Υπέκυψε στον κορονοϊό ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Σεραφείμ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 / 12 / 2020 , 16:59 από news_room Ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Σεραφείμ, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό σήμερα, σε ηλικία 61 ετών. Είχε μεταφερθεί στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως της Θεσσαλονίκης, στις 8 Δεκεμβρίου, με συμπτώματα κορονοϊού. Διεγνώσθη θετικός και παρέμεινε για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Στις […]

Ο Ντ. Τρίφονοφ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ηρώδειο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Ο Ντανιίλ Τρίφονοφ ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου στις 24 Ιουνίου μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ο βραβευμένος με Grammy 30χρονος Ρώσος βιρτουόζος πιανίστας ερμηνεύει το θυελλώδες Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα σε ντο ελάσσονα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ο οποίος είναι ένας από τους αγαπημένους του συνθέτες. Η […]

Pin It on Pinterest