34 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 10 / 2021 , 20:29 από news_room

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Μαυροβούνιο οι εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.

Στο πλαίσιο συζήτησης για την κοινοβουλευτική διπλωματία των μικρών κρατών Ευρώπης, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, πέραν της εμπλοκής τους στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών τους, τα κοινοβούλια αποτελούν πραγματικούς παράγοντες της εξωτερικής πολιτικής, καθότι, όντας ευέλικτα, δύνανται να δρουν επικουρικά στην παραδοσιακή διπλωματία. Η κα Δημητρίου επισήμανε ότι τα κοινοβούλια έχουν ευρεία αυτόνομη δράση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ρόλο στην προάσπιση των αρχών και αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Οικοδομώντας σχέσεις συνεργασίας, πρόσθεσε, τα κοινοβούλια μπορούν να καταστούν φορείς αλλαγής και να συμβάλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ισχυρών βάσεων για τη δημοκρατία.

Πρώτιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο της διεθνούς δραστηριότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, αποτελεί το κυπριακό πρόβλημα και οι προσπάθειες επίλυσής του, ενόσω συνεχίζονται οι παραβιάσεις από την Τουρκία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ενόσω εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε η κα Δημητρίου, η Κυπριακή Βουλή επικοινωνεί σε τακτική βάση καιαναπτύσσει συνεργασίες με κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς για διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα επιστολή της προς ομολόγους της για την επείγουσα ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα  των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης τη δημιουργία, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, μηχανισμών τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, επί του παρόντος, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με στόχοτην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η κα Δημητρίου αναφέρθηκε, εξάλλου, στις προκλήσεις που τα κοινοβούλια των μικρών κρατών αντιμετωπίζουν λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού διεθνών υποχρεώσεων, συγκριτικά με το μικρό τους μέγεθος και τους περιορισμένους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους. Επομένως, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των κοινοβουλίων των μικρών κρατών στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών και μηχανισμών, όπως η παρούσα Διάσκεψη, για την προώθηση θεμάτων που άπτονται των κοινών ανησυχιών και συμφερόντων τους.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης, στην οποία υπογραμμίζεται η κοινή επιθυμία των Κοινοβουλίων των μικρών κρατών Ευρώπης για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου και της μεταξύ τους συνεργασίας καθώς και ο ρόλος που τα κοινοβούλια μπορούν να διαδραματίσουν στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εξάλλου, με πρόταση της Προέδρου της Βουλής, περιλήφθηκε αναφορά στη δέσμευση των Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στην ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενδυνάμωση των γυναικών και τη συμμετοχή των νέων στα κοινοβούλια. Υιοθετήθηκε επίσης πρόταση της κας Δημητρίου για τη δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ των συμμετεχόντων κοινοβουλίων, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της βελτίωσης των μεθόδων εργασίας στα Κοινοβούλια.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Τέσσερις τραυματίες σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε φεστιβάλ στο Μισούρι

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 9 / 2021 , 20:31 από news_room Τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε ένα φεστιβάλ στην Ιντιπέντανς του Μισούρι, το βράδυ της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Τα τέσσερα θύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα που δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους, σύμφωνα με το […]

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (7 – 12 Μαΐου)

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 5 / 2021 , 23:33 από news_room Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (7 – 12 Μαΐου) Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος την προσεχή Κυριακή 9 Μαΐου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά στον Άγιο Θωμά. Την Τρίτη 11 Μαΐου θα χοροστατήσει κατά τον εσπερινό και θα […]