19 °C Athens, GR
19/10/2021

Τελευταια Νέα
Με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη του στην Ουγκάντα Μόρφου Νεόφυτος: «Φίλοι στον Ουρανό και στη Γή» – Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του Εν Ευβοία 3 Ιατροί θα αποφανθούν για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Η Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Συνάντηση εργασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με διεθνή ομάδα επιστημόνων για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου Εορτάστηκαν τα 109 Ελευθέρια της Έδεσσας Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης

Λ. Μενδώνη: Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO είναι μία δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 4 / 10 / 2021 , 20:38 από news_room

Λ. Μενδώνη: Η απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO είναι μία δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης

«Αυτή τη φορά η Σύνοδος είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη διατύπωση μιας ευχής […]. Η UNESCO αναγνωρίζει ότι το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τα υπόλοιπα γλυπτά, που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι δίκαιο και νόμιμο», δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση (decision) της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, ένα από τα κύρια θέματα της οποίας ήταν η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Η UNESCO παίρνει θέση και λέει ότι πρόκειται για ένα διακυβερνητικό ζήτημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ξέρετε, πάντοτε οι ‘Άγγλοι κρύβονταν: Η μεν κυβέρνηση πίσω από τους Trustees του Βρετανικού Μουσείου, οι δε Trustees πίσω από την κυβέρνηση. Αυτό όμως το οποίο εγώ μπορώ να σας πω, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια εργάζεται αθόρυβα και συστηματικά για το θέμα της επιστροφής και της επανένωσης των γλυπτών και νομίζω ότι η απόφαση αυτή της Διακυβερνητικής είναι μία δικαίωση αυτής της πολιτικής», σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στο θέμα του Τατοΐου.

«Στο Τατόι θα μπορέσουμε να ανηφορίσουμε όταν ληφθούν, όχι από το υπουργείο Πολιτισμού, κυρίως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του, όλα τα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν την προστασία του χώρου, αλλά κυρίως των επισκεπτών», ανέφερε η Λ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι «ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η απομάκρυνση των καμένων δέντρων. Έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρωθεί αρκετές από τις μελέτες. Υπάρχει μία πλήρης εξέλιξη του προγράμματος της αποκατάστασης».

Η υπουργός σημείωσε επίσης, ότι το ΥΠΠΟΑ συνεχίζει κανονικά το δικό του έργο. «Ήδη έχει εγκατασταθεί ο πρώτος εργολάβος και είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση των μαγειρείων. Έχουμε τελειώσει όλες τις διαδικασίες, ζητώντας και επιπλέον ειδικούς όρους για τη δημοπράτηση του κτιρίου του ανακτόρου και περιμένουμε την έγκριση της διακήρυξης από την υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του ανακτόρου. Επομένως, είναι θέμα λίγου χρόνου», ανέφερε η Λ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες της συντήρησης προχωρούν κανονικά», το ίδιο και οι «πρόδρομες εργασίες για την αποκατάσταση των καμένων δέντρων, στον βαθμό που αφορά το υπουργείο Πολιτισμού».

«Δεν έχουμε καθόλου σταματήσει. Το πρόγραμμά μας εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο από την αρχή είχαμε θέσει. Το μείζον είναι αυτή τη στιγμή, με όλες μας τις δυνάμεις να αποκαταστήσουμε αυτό το οποίο χάσαμε, το φυσικό περιβάλλον», συμπλήρωσε η Λίνα Μενδώνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πατριάρχης Αλεξανδρείας : «Τούτον τον οίκο, στερέωσον Κύριε»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 16 / 10 / 2021 , 4:32 από news_room Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, της Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας, στην ανοικοδόμηση της οποίας συνέβαλε έμπρακτα ένας Ρουμάνος εφοπλιστής. Κατά την […]

Χρήστος Μεγάλου : Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει στη νέα γενιά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 5 / 2021 , 18:44 από news_room Με ψηφιακό τρόπο και με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, πραγματοποιείται ο 6ος κύκλος του Project Future, ο οποίος περνά στο στάδιο των εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων. Το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ReGeneration, συνδέει την […]

Pin It on Pinterest