25 °C Athens, GR
25/09/2022

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων & αγνοουμένων της Κοινότητας Καπουτίου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 9 / 2021 , 17:52 από news_room

Χθές 18 Σεπτεμβρίου 2021 ο Υπουργός Άμυνας κος Χαράλαμπος Πετρίδης παρευρέθηκε στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων στην κοινότητα Καπουτίου. Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός σημείωσε: «Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι, σήμερα, εδώ μαζί σας στη σεμνή τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας Καπούτι, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μου δίνεται η ευκαιρία να κλείνω ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες της κοινότητας, αλλά και να ενώσω τις προσευχές μου με τις δικές σας για την οριστική επίλυση του δράματος των αγνοουμένων. Οι συγγενείς των οποίων, εξακολουθούν μετά από παρέλευση 47 χρόνων να περιμένουν εναγωνίως τη διακρίβωση της τύχης τους και ομολογουμένως πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα σ’ ολόκληρο το δράμα της κυπριακής τραγωδίας».

Στην συνέχεια του χαιρετισμού του σημείωσε: « Το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα τελέσουμε σήμερα, θα αποτελεί παντοτινό μάρτυρα της θυσίας τους και θα μας θυμίζει τα παλικάρια σας που στην ώρα της κρίσης έσπευσαν να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση της πατρίδας για να φυλάξουν Θερμοπύλες».

Λίγα λόγια για τον αγώνα και τη θυσία τους είναι η ελάχιστη τιμή που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε.

Ο Νίκος Ευθυμίου Σχίζας και ο Κώστας Μερακλής, άφησαν πίσω τις οικογένειές τους και κατατάγηκαν ως έφεδροι στο 256 Τάγμα Πεζικού, στις 20 Ιουλίου το 1974. Πολέμησαν γενναία στη μάχη της Λαπήθου στις 6 Αυγούστου, σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες κατά την τουρκική εισβολή, όπου οι λιγοστοί μαχητές του 1ου Λόχου του 256 Τάγματος Πεζικού στη Λάπηθο και του 2ου Λόχου στον Καραβά με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, προκάλεσαν σοβαρά πλήγματα στον Τούρκο εισβολέα. Όταν όμως διατάχθηκαν να συμπτυχθούν στη γραμμή Βασίλεια – Βαβυλάς, οι Τούρκοι σε φονική ενέδρα στην Αϊρκώτισσα επέφεραν σοβαρές απώλειες στους ηρωικούς μαχητές.

Τα οστά του Νίκου Σχίζα ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και ενταφιάστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας μαζί με άλλους ήρωες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Ο Κώστας Μερακλής θεάθηκε για τελευταία φορά κατά την οπισθοχώρηση της μονάδας του και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Ο Ανδρέας Νεοφύτου Πίσσης κατατάγηκε τον Ιανουάριο του 1974 στο 399 Τάγμα Πεζικού στο Μπογάζι. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής η Μονάδα του βρισκόταν στη Μια Μηλιά. Στις 14 Αυγούστου οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού, έχοντας συντριπτική υπεροχή σε μέσα, επιτέθηκαν με σφοδρότητα και διάρρηξαν την αμυντική διάταξη της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα την οπισθοχώρηση όλων των δυνάμεων που αμύνονταν. Μετά από σφοδρές μάχες, αρκετοί από τους εθνοφρουρούς τραυματίστηκαν σοβαρά. Μεταξύ αυτών και ο Ανδρέας που είχε τραυματιστεί στο πόδι. Από τότε η τύχη του αγνοείται.

Ο Ιωάννης Σταύρου  με την έναρξη της τουρκικής εισβολής κατατάγηκε ως έφεδρος στο 316 Τάγμα Πεζικού στο Συριανοχώρι.

Η μονάδα του στις 30 Αυγούστου 1974 έλαβε διαταγή για αντικατάσταση του 231 Τάγματος Πεζικού, που βρισκόταν στην δυτική μεριά του Πενταδακτύλου στην περιοχή Γομαρίστρα, για να αναχαιτίσει τις τουρκικές δυνάμεις. Διεξήχθησαν σφοδρές και άνισες μάχες και σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του, κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης των δυνάμεων στις 5 Αυγούστου ο Ιωάννης εχάθη και πιθανό να αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους. Από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής και η τύχη του αγνοείται.

Ο Κώστας Χατζητουμασής, ο Ανδρέας Παντελή Σαλάτας, ο Στυλλής Χατζηγιάννης και ο Γεώργιος Γιαννή Πατσαλής σύμφωνα με μαρτυρίες παρέμειναν πίσω στο χωρίο τους, εγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις του Αττίλα και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Θα ήθελα με την ευκαιρία που βρίσκομαι μαζί σας, να σας μεταφέρω για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση, αλλά και την προσήλωση της κυβέρνησης στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, στο πλαίσιο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Δυστυχώς η προσπάθεια προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο της Επιτροπής.

Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας και οι πληγές της Κύπρου μας παραμένουν νωπές και αιμοστάζουσες. Το μνημείο των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας Καπούτι, θα λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την επανένωση της πατρίδας μας.

Αποτελεί χρέος και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα με σθένος, σωφροσύνη και ενότητα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού η Τουρκία προβάλει νέες απαράδεκτες απαιτήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, στην πόλη των Βαρωσίων και προωθεί λύση δυο κρατών που θα διχοτομήσει ορίστηκα το νησί μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι είμαστε έτοιμοι για ένα δημιουργικό διάλογο. Η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να διασφαλίσουμε τη διαβίωση όλων των κατοίκων της πατρίδας μας σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Συνεχίζουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και είθε ο Μεγαλοδύναμος να βοηθήσει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αλ. Τσίπρας : Ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 11 / 6 / 2021 , 5:59 από news_room Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συγκέντρωση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον φίλων του κ. Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, […]

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρέσβη της Ινδονησίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρέσβη της Ινδονησίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 11 / 2021 , 18:04 από news_room Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβη της Ινδονησίας στην Κύπρο (με έδρα τη Ρώμη) κ. Esti Andayani με την ευκαιρία της αποχώρησης της τελευταίας από την Κύπρο. H Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε […]

Pin It on Pinterest