28 °C Athens, GR
05/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Σημαντική πρόοδος τον τελευταίο χρόνο στην υλοποίηση των δράσεων της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 9 / 2021 , 19:46 από news_room

Σημαντική πρόοδος τον τελευταίο χρόνο στην υλοποίηση των δράσεων της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030

Νατάσα Πηλείδου: «Mε τη σταθερή και μεθοδική υλοποίηση των δράσεων της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τους διαχρονικούς εταίρους μας ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη βιομηχανία που θέλουμε το 2030».

Με τον απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο της υλοποίησης της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030, άρχισε η 2η Εβδομάδα Βιομηχανίας με τίτλο «Going Circular, οικοδομώντας μια εύρωστη, ανταγωνιστική και κυκλική οικονομία», η οποία πραγματοποιείται από 20-24 Σεπτεμβρίου 2021.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) κα Νατάσα Πηλείδου εξήγησε πως τους τελευταίους 12 μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση της Βιομηχανικής Πολιτικής, κάτι το οποίο ανοίγει δρόμους για την υλοποίηση του στόχου του εκσυγχρονισμού της μεταποιητικής βιομηχανίας και της διείσδυσης της καινοτομίας στον κλάδο, ώστε να δημιουργηθούν καινοτόμα, κυκλικά και ανταγωνιστικά προϊόντα στη διεθνή αγορά, τα οποία θα δίνουν λύσεις και στα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων.

«Ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να επισκεφθώ τον τελευταίο χρόνο όλες τις βιομηχανικές περιοχές παγκύπρια και να συναντηθώ με τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους τους. Μέσα από αυτές τις επαφές διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο της βιομηχανίας μας, τα προβλήματα του κλάδου για τα οποία επιθυμία μας είναι να δίνονται αμέσως λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και των ευκαιριών απασχόλησης. Με τη σταθερή και μεθοδική υλοποίηση των δράσεων της Πολιτικής, σε συνεργασία με τους διαχρονικούς εταίρους μας ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη βιομηχανία που θέλουμε το 2030. Μία βιομηχανία εύρωστη, συνδεμένη με την πράσινη ενέργεια, τις κυκλικές πρακτικές και την αυτονομία στην αλυσίδα παραγωγής, ψηφιοποιημένη και με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας τα οποία να μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές».

Αναλύοντας τις δράσεις της νέας «Βιομηχανικής Πολιτικής» οι οποίες έχουν προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο, η κα Πηλείδου επισήμανε πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στους τομείς των υποδομών, της παροχής κινήτρων, της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ, αλλά και στη διαμόρφωση εργαλείων για την προώθηση των βιομηχανικών προϊόντων στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και για την προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης και ανέλιξης στη βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, έχουν προωθηθεί τα εξής:

 1. Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται εντός των ημερών.
 2. Έχουν διατεθεί 27 βιομηχανικά τεμάχια σε τέσσερις βιομηχανικές περιοχές, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ανάκληση αναξιοποίητων τεμαχίων, ώστε να διατεθούν σε άλλους ενδιαφερομένους.
 3. Έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 η κατασκευή του τερματικού εισαγωγής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο Βασιλικό.
 4. Έχουν προωθηθεί σημαντικά έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση του έργου ασφαλτόστρωσηςλωρίδων διαφυγής και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα. Προχωρεί, επίσης, η περίφραξη της Βιομηχανικής Περιοχής Στροβόλου για σκοπούς ασφάλειας. Στόχος μας είναι να γίνουν ελεγχόμενες περιφράξεις σε όλες τις Βιομηχανικές Περιοχές.
 5. Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα έχουν προκηρυχθεί σχέδια χορηγιών ύψους €121 εκατ., στο πλαίσιο της πολιτικής του ΥΕΕΒ για εμπροσθοβαρή διάθεση πόρων για να δοθεί το κίνητρο στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά την πανδημική κρίση. Συνολικά το ΥΕΕΒ έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τριπλάσιους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, για να τους διαθέσει στην επιχειρηματικότητα και πράσινη ανάπτυξη την επόμενη 7ετία.
 6. Ειδικά για τη βιομηχανία, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχει προκηρυχθεί σχέδιο χορηγιών για την ενίσχυση του τομέα ύψους €50 εκατ. Το σχέδιο δέχθηκε 453 αιτήσεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος αποφασίστηκε όπως συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις, ώστε, από εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, να ικανοποιηθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Θα είναι ανοικτό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
 7. Η βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί και από τα εξής σχέδια που προγραμματίζεται να προκηρυχθούν: δημιουργία, εκσυγχρονισμός και ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων €25 εκατ. (προκήρυξη τέλη 2021), πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) €5 εκατ., με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (αρχές 2022), ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων €20 εκατ. (αρχές 2022), ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων €40 εκατ. (μέσα 2022), ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας €13 εκατ. (μέσα 2022) και ενθάρρυνση εγκατάστασης συστημάτων.
 8. Πέρα από τα σχέδια χορηγιών που εφαρμόζει το ΥΕΕΒ, δίνοντας κίνητρα σε επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τους στόχους της νέας Βιομηχανικής Στρατηγικής, το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι απαιτείται και η εξεύρεση μηχανισμών για διευκόλυνση του δανεισμού των επιχειρήσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γι’ αυτό τον λόγο έχει αρχίσει διάλογο με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ενώ διεξάγει και απευθείας επαφές με τις τράπεζες.
 9. Μετά από εισήγηση του ΥΕΕΒ προχωρεί από το ΥΠΕΣ η αναθεώρηση των πολεοδομικών κριτηρίων, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.
 10.  Μέσα από τη Νέα Εμπορική Πολιτική προωθούνται δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια των βιομηχανικών προϊόντων: εκσυγχρονισμός των εμπορικών κέντρων στο εξωτερικό/καλύτερη στόχευση αγορών, δημιουργία ενιαίου εθνικού σήματος – branding για κυπριακά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, ετοιμασία νέου σχεδίου χορηγιών για ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων €8,43 εκατ., εκπόνηση μελέτης για ενίσχυση εξαγωγικής δραστηριότητας των χαλλουμιού, φαρμάκων και φρέσκων χυμών.
 11.  Έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική για την Ενθάρρυνση της Κυκλικής Οικονομίας. Έχουν εξασφαλιστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας €90 εκατ., εκ των οποίων τα €13 εκατ. θα διατεθούν από το ΥΕΕΒ για σχέδιο χορηγιών για ανάπτυξη κυκλικών εφαρμογών από τη βιομηχανία.
 12. Προωθούνται εκδηλώσεις για την ενθάρρυνση των νέων να σκεφτούν τον τομέα της βιομηχανίας ως ευκαιρία σταδιοδρομίας με υψηλές αμοιβές, ειδικά σε τεχνικά επαγγέλματα. Προς αυτό τον σκοπό το ΥΕΕΒ προχωρεί στην παραγωγή σειράς από φιλμάκια, ώστε να φτάσει το εν λόγω μήνυμα στους μαθητές.
 13. Υπογράφεται εντός των ημερών Μνημόνιο με το Κέντρο Αριστείας Cyprus Marine and Maritime Institute, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τομείς που η βιομηχανία παρουσιάζει ελλείψεις.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Βιομηχανίας θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες με θέμα: «Εφαρμογή κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων στη βιομηχανία» και «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο επιχειρείν». Επίσης, η Υπουργός θα επισκεφθεί βιομηχανίες, οι οποίες αξιοποιούν κυκλικές διαδικασίες στην παραγωγή τους.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Νέα Οδός: “Go Green” στην πράξη, με «πράσινο» στόλο οχημάτων

Νέα Οδός: “Go Green” στην πράξη, με «πράσινο» στόλο οχημάτων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 / 2 / 2021 , 22:18 από news_room Νέα Οδός: “Go Green” στην πράξη, με «πράσινο» στόλο οχημάτων Η Νέα Οδός, γίνεται η 1η εταιρία λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, που θέτει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντικατάστασης του στόλου οχημάτων της σε 100% ηλεκτρικά […]

Η Εορτή των Χριστουγέννων στου Αγίους Τόπους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 7 / 1 / 2022 , 22:39 από news_room Α. Ἡ Παραμονή τῆς ἑορτῆς Τήν Παρασκευήν, 25ην Δεκεμβρίου 2021 /  7ην Ἰανουαρίου 2022, ἑωρτάσθη ἡ ἑορτή τῶν Χριστουγέννων ὑπό τοῦ Πατριαρχείου, συμφώνως πρός τήν ἐπικρατοῦσαν Τυπικήν καί Προσκυνηματικήν τάξιν αὐτοῦ. Τήν Τετάρτην 23ην Δεκεμβρίου 2021 / 5ην Ἰανουαρίου 2022, εἰς τόν […]

Pin It on Pinterest