14 °C Athens, GR
28/10/2021

Τελευταια Νέα
Αυστραλίας Μακάριος: «Τα παιδιά μας να γνωρίζουν για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους» Την ενορία των Αγίων Πάντων Weirton, WV επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άφιξη του στο Πίτσμπουργκ, PA Επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» – Συνάντηση με την ηρωίδα του καρκίνου του μαστού Μαρία Σατραζέμη ΗΠΑ-Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας Κ. Μπακογιάννης: Η δομή στον Ελαιώνα έχει κλείσει τον κύκλο της Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών πέβαλε το ΜΟΔ στην 37χρονη Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας, Wang Yi Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Blue Flag 2021» Ζητήματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη με τον ομόλογό του R. Mikulec Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλεξανδρείας Θεόδωρου για την θάνατο της Φώφης Γεννηματά – Adologala.gr

Σημαντική πρόοδος τον τελευταίο χρόνο στην υλοποίηση των δράσεων της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 9 / 2021 , 19:46 από news_room

Σημαντική πρόοδος τον τελευταίο χρόνο στην υλοποίηση των δράσεων της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030

Νατάσα Πηλείδου: «Mε τη σταθερή και μεθοδική υλοποίηση των δράσεων της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τους διαχρονικούς εταίρους μας ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη βιομηχανία που θέλουμε το 2030».

Με τον απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο της υλοποίησης της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030, άρχισε η 2η Εβδομάδα Βιομηχανίας με τίτλο «Going Circular, οικοδομώντας μια εύρωστη, ανταγωνιστική και κυκλική οικονομία», η οποία πραγματοποιείται από 20-24 Σεπτεμβρίου 2021.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) κα Νατάσα Πηλείδου εξήγησε πως τους τελευταίους 12 μήνες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση της Βιομηχανικής Πολιτικής, κάτι το οποίο ανοίγει δρόμους για την υλοποίηση του στόχου του εκσυγχρονισμού της μεταποιητικής βιομηχανίας και της διείσδυσης της καινοτομίας στον κλάδο, ώστε να δημιουργηθούν καινοτόμα, κυκλικά και ανταγωνιστικά προϊόντα στη διεθνή αγορά, τα οποία θα δίνουν λύσεις και στα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων.

«Ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να επισκεφθώ τον τελευταίο χρόνο όλες τις βιομηχανικές περιοχές παγκύπρια και να συναντηθώ με τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους τους. Μέσα από αυτές τις επαφές διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο της βιομηχανίας μας, τα προβλήματα του κλάδου για τα οποία επιθυμία μας είναι να δίνονται αμέσως λύσεις όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και των ευκαιριών απασχόλησης. Με τη σταθερή και μεθοδική υλοποίηση των δράσεων της Πολιτικής, σε συνεργασία με τους διαχρονικούς εταίρους μας ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη βιομηχανία που θέλουμε το 2030. Μία βιομηχανία εύρωστη, συνδεμένη με την πράσινη ενέργεια, τις κυκλικές πρακτικές και την αυτονομία στην αλυσίδα παραγωγής, ψηφιοποιημένη και με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας τα οποία να μπορούν να σταθούν στις διεθνείς αγορές».

Αναλύοντας τις δράσεις της νέας «Βιομηχανικής Πολιτικής» οι οποίες έχουν προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο, η κα Πηλείδου επισήμανε πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στους τομείς των υποδομών, της παροχής κινήτρων, της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ, αλλά και στη διαμόρφωση εργαλείων για την προώθηση των βιομηχανικών προϊόντων στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και για την προώθηση των ευκαιριών απασχόλησης και ανέλιξης στη βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, έχουν προωθηθεί τα εξής:

 1. Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία νέων Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται εντός των ημερών.
 2. Έχουν διατεθεί 27 βιομηχανικά τεμάχια σε τέσσερις βιομηχανικές περιοχές, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ανάκληση αναξιοποίητων τεμαχίων, ώστε να διατεθούν σε άλλους ενδιαφερομένους.
 3. Έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 η κατασκευή του τερματικού εισαγωγής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο Βασιλικό.
 4. Έχουν προωθηθεί σημαντικά έργα υποδομής όπως η ολοκλήρωση του έργου ασφαλτόστρωσηςλωρίδων διαφυγής και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα. Προχωρεί, επίσης, η περίφραξη της Βιομηχανικής Περιοχής Στροβόλου για σκοπούς ασφάλειας. Στόχος μας είναι να γίνουν ελεγχόμενες περιφράξεις σε όλες τις Βιομηχανικές Περιοχές.
 5. Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα έχουν προκηρυχθεί σχέδια χορηγιών ύψους €121 εκατ., στο πλαίσιο της πολιτικής του ΥΕΕΒ για εμπροσθοβαρή διάθεση πόρων για να δοθεί το κίνητρο στις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά την πανδημική κρίση. Συνολικά το ΥΕΕΒ έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τριπλάσιους πόρους σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, για να τους διαθέσει στην επιχειρηματικότητα και πράσινη ανάπτυξη την επόμενη 7ετία.
 6. Ειδικά για τη βιομηχανία, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχει προκηρυχθεί σχέδιο χορηγιών για την ενίσχυση του τομέα ύψους €50 εκατ. Το σχέδιο δέχθηκε 453 αιτήσεις οι οποίες καλύπτουν το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού, αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος αποφασίστηκε όπως συνεχίσει να δέχεται αιτήσεις, ώστε, από εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, να ικανοποιηθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Θα είναι ανοικτό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
 7. Η βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί και από τα εξής σχέδια που προγραμματίζεται να προκηρυχθούν: δημιουργία, εκσυγχρονισμός και ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων €25 εκατ. (προκήρυξη τέλη 2021), πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) €5 εκατ., με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (αρχές 2022), ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων €20 εκατ. (αρχές 2022), ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων €40 εκατ. (μέσα 2022), ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας €13 εκατ. (μέσα 2022) και ενθάρρυνση εγκατάστασης συστημάτων.
 8. Πέρα από τα σχέδια χορηγιών που εφαρμόζει το ΥΕΕΒ, δίνοντας κίνητρα σε επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τους στόχους της νέας Βιομηχανικής Στρατηγικής, το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι απαιτείται και η εξεύρεση μηχανισμών για διευκόλυνση του δανεισμού των επιχειρήσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γι’ αυτό τον λόγο έχει αρχίσει διάλογο με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, ενώ διεξάγει και απευθείας επαφές με τις τράπεζες.
 9. Μετά από εισήγηση του ΥΕΕΒ προχωρεί από το ΥΠΕΣ η αναθεώρηση των πολεοδομικών κριτηρίων, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.
 10.  Μέσα από τη Νέα Εμπορική Πολιτική προωθούνται δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια των βιομηχανικών προϊόντων: εκσυγχρονισμός των εμπορικών κέντρων στο εξωτερικό/καλύτερη στόχευση αγορών, δημιουργία ενιαίου εθνικού σήματος – branding για κυπριακά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες, ετοιμασία νέου σχεδίου χορηγιών για ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων €8,43 εκατ., εκπόνηση μελέτης για ενίσχυση εξαγωγικής δραστηριότητας των χαλλουμιού, φαρμάκων και φρέσκων χυμών.
 11.  Έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η Εθνική Στρατηγική για την Ενθάρρυνση της Κυκλικής Οικονομίας. Έχουν εξασφαλιστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας €90 εκατ., εκ των οποίων τα €13 εκατ. θα διατεθούν από το ΥΕΕΒ για σχέδιο χορηγιών για ανάπτυξη κυκλικών εφαρμογών από τη βιομηχανία.
 12. Προωθούνται εκδηλώσεις για την ενθάρρυνση των νέων να σκεφτούν τον τομέα της βιομηχανίας ως ευκαιρία σταδιοδρομίας με υψηλές αμοιβές, ειδικά σε τεχνικά επαγγέλματα. Προς αυτό τον σκοπό το ΥΕΕΒ προχωρεί στην παραγωγή σειράς από φιλμάκια, ώστε να φτάσει το εν λόγω μήνυμα στους μαθητές.
 13. Υπογράφεται εντός των ημερών Μνημόνιο με το Κέντρο Αριστείας Cyprus Marine and Maritime Institute, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τομείς που η βιομηχανία παρουσιάζει ελλείψεις.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Βιομηχανίας θα πραγματοποιηθούν δύο ημερίδες με θέμα: «Εφαρμογή κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων στη βιομηχανία» και «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο επιχειρείν». Επίσης, η Υπουργός θα επισκεφθεί βιομηχανίες, οι οποίες αξιοποιούν κυκλικές διαδικασίες στην παραγωγή τους.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Τελετή απονομής του πράσινου μπερέ στους νέους καταδρομείς της 2020 ΕΣΣΟ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 11 / 2020 , 22:01 από adologala.gr Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Νοεμβρίου 2020, στο Στρατόπεδο «ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ», η τελετή απονομής του πράσινου μπερέ στους νέους καταδρομείς της 2020 ΕΣΣΟ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευση του Βασικού Σχολείου Καταδρομών. Η απονομή του πράσινου μπερέ για τους […]

Πως ξεχωρίζω το φρέσκο ψάρι; – Εύκολοι τρόποι για να μάθεις τον τρόπο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 17 / 7 / 2021 , 3:29 από news_room Καλοκαιράκι και όλοι θα πάμε διακοπές για λίγες ημέρες και πώς να μην επιθυμήσουμε λίγο φρέσκο ψάρι για το τραπέζι του σπιτιού μας ; Μάθετε εύκολα  στο άρθρο αυτό να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι! Κάθε φορά που θέλετε να […]

Pin It on Pinterest