27 °C Athens, GR
01/10/2022

Τελευταια Νέα
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ Φθιώτιδος Συμεών: «Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση» Την Τρίτη ξεκινά εργασίες η Ιερά Σύνοδος – Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Εκλογές νέων Μητροπολιτών O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς Πρόσκληση για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Σήμερα η τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 9 / 2021 , 14:00 από news_room

Σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας Ν. Δένδια και της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι παρακάθεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Μογγολίας, Battsetseg Batmunkh, της Γουιάνας Hugh Hilton Todd, της Ρουάντα Vincent Biruta και της Αρμενίας Ararat Mirzoyan.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, είχε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, Τετάρτη (22/9), χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με τους ομολόγους του της Λιβύης, της Σερβίας, της Μολδαβίας, της Συρίας, του Ιράκ, της Σενεγάλης και της Γεωργίας.

Κατά το πρόγευμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Nasser Kamel, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ένωσης, καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας δύναμης ταχείας ανταπόκρισης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η οποία να αποτελείται από αποσπάσματα και εξοπλισμό που θα προέρχεται από Κράτη Μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef Falah Al-Hajraf, που ακολούθησε, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, για τις επιπτώσεις στις χώρες τις περιοχής από την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ενώ ανασκοπήθηκε η συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία της Κύπρου με το Συμβούλιο και αποφασίστηκε το προσεχές διάστημα ο Γενικός Γραμματέας Al-Hajraf να επισκεφθεί την Κύπρο, μεταξύ άλλων, για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Sultan Al Jaber, κύριο θέμα της οποίας ήταν η συμμετοχή της Κύπρου στην παγκόσμια έκθεση Expo2020 που ανοίγει τις πύλες της τον ερχόμενο μήνα στο Ντουμπάι, καθώς και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου-ΗΑΕ ούτως ώστε αυτές να αντανακλούν το εξαίρετο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων που έχουν οικοδομήσει οι δύο χώρες.

Κατά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, κα Najla El Mangoush, συζητήθηκαν η κατάσταση στη χώρα και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι σχέσεις ΕΕ-Λιβύης, ενώ εξετάστηκαν τρόποι για επανενεργοποίηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Λιβύης, με υπόβαθρο τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον ομόλογό του της Σερβίας, Nikola Selaković, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα θέματα, για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, για τις σχέσεις ΕΕ-Σερβίας, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πρώτα με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Nicu Popescu, με τον οποίο συζήτησε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μετά την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, για τις σχέσεις ΕΕ-Μολδαβίας και τις προοπτικές για ενίσχυσή τους, ενώ διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για επίσπευση και ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με στόχο την υπογραφή το προσεχές διάστημα αριθμού διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Μολδαβίας που τελούν υπό διαπραγμάτευση, καθώς και για ανταλλαγή επισκέψεων σε Υπουργικό επίπεδο, σε συνάρτηση με την πραγματοποίηση επιχειρηματικών φόρουμ.

Σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, κ. Faisal Mekdad, ενημερώθηκε για την κατάσταση στη χώρα, καθώς και για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που προκύπτουν ένεκα και της πανδημίας, ενώ συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών που έχουν παγοποιηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης.

Στις επαφές με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Fuad Hussein, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιράκ στα δίκτυα περιφερειακής συνεργασίας που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-Ιράκ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κκ. Χριστοδουλίδης και Hussein υπέγραψαν συμφωνία για την εξαίρεση της απαίτησης θεώρησης εισόδου για κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Αργότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Σενεγάλης, κα Aïssata Tall Sall, με την οποία συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας και για την αντιμετώπισή τους, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Σενεγάλης, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Σενεγάλης, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, της οποία την Προεδρία θα αναλάβει το 2022 ο Πρόεδρος της Σενεγάλης.

Τέλος, στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Γεωργιανό ομόλογό του, David Zalkaliani, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, οι σχέσεις ΕΕ- Γεωργίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Παράταση των Περιοριστικών Μέτρων – Κλειστές οι Εκκλησίες – Τι θα ισχύσει

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 / 1 / 2021 , 21:55 από news_room Μάθετε ότι ειπώθηκε στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε για τους διαπιστευμένους συντάκτες για τα νέα μέτρα – τις εκκλησίες – και το καθεστώς των σχολείων από τις 11 Ιανουαρίου 2021: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινά η ενημέρωση […]

Ο Ν. Δένδιας στην 3η Διεθνή Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 23:15 από news_room Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω των πυρκαγιών. Στην παρέμβασή του, ο […]

Pin It on Pinterest