14 °C Athens, GR
21/10/2021

Παραγωγική συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 9 / 2021 , 23:12 από news_room

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα συνάντηση με την Πρέσβειρα της Γαλλίας κα Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο.

Η κα Γκρενέ παρέδωσε πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Γαλλίας κ. Ζαν-Μισέλ Μπλανσέρ για συμμετοχή στην εναρκτήρια εκδήλωση για την πρωτοβουλία ανάδειξης των αρχαίων γλωσσών, σε συνεργασία Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Κύπρου και ανταλλάχτηκαν απόψεις για την επίσημη επίσκεψη του κ. Υπουργού στη Γαλλία.

Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε την Πρέσβειρα και σημείωσε με ικανοποίηση ότι σε κάθε συνάντηση τους καταγράφουν νέα βήματα προόδου στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας και ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ποτέ δεν ήταν τόσο στενές και παραγωγικές προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών, αλλά και της κοινής δράσης στη βάση αρχών μέσα στην ΕΕ.

Ο Υπουργός, αναφερόμενος στις γενικότερες και πέραν του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) εξελίξεις, ευχαρίστησε επίσης την Πρέσβειρα για τη γενικότερη στάση της Γαλλίας και τη στήριξη του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο.
Κατά τη συνάντηση η Πρέσβειρα ανέπτυξε τους πέντε άξονες προτεραιοτήτων της επικείμενης γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συζητήθηκε το πλαίσιο και πρωτοβουλίες συνεργασίας.

Ο Υπουργός ενημέρωσε την Πρέσβειρα για την προετοιμασία που έχει γίνει και την έναρξη πιλοτικής εφαρμογής της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις του λυκείου/τεχνικών σχολών στο πλαίσιο της πολιτικής δύο ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση. Συζητήθηκαν επίσης οι διαδικασίες που θα εφαρμοσθούν για την εισαγωγή της πιστοποίησης της γνώσης της Γαλλικής (DELF) στο δημόσιο σχολείο, σε συνεργασία ΥΠΠΑΝ-Γαλλικού Ινστιτούτου. Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ενίσχυση της θέσης της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.

Η κα Γκρενέ-Καταλάνο ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας για την άμεση ανταπόκριση της Κυπριακής Κυβέρνησης και την εξασφάλιση πρόσθετων χώρων, επίπλωσης και εξοπλισμού στο Γαλλο-Κυπριακό Σχολείο προκειμένου να υποδεχτεί και να εντάξει σημαντικό αριθμό νέων μαθητών/τριών που προέρχονται από τον δοκιμαζόμενο Λίβανο.

Σε συνέχεια συνάντησης του κ. Προδρόμου με την Υφυπουργό Νεολαίας της Γαλλίας κα Σάρα Ελ Χαϊρί, κατά την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών, συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας σε θέματα νεολαίας και σχεδιασμός για πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων νέων στις δύο χώρες.

Συμφωνήθηκαν τέλος ενέργειες για την προώθηση σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 10 / 2021 , 7:49 από news_room “Λουκᾶς ἔστι μόνος μετ᾿ ἐμοῦ”. Με επίκεντρο την μέχρι τέλους υποδειγματική αφοσίωση τού Αποστόλου Λουκά προς τον Απόστολο Παύλο, ο Μακαριώτατος, εξήρε, κατά το σημερινό του κήρυγμα, το πνευματικό ύψος στο οποίο έφθασε ο εορταζόμενος μεγάλος αυτός απόστολος και […]

Εκλογές - Ισραήλ : Το 90% των αποτελεσμάτων δείχνουν παρατεταμένο αδιέξοδο

Εκλογές – Ισραήλ : Τα αποτελέσματα δείχνουν παρατεταμένο αδιέξοδο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 3 / 2021 , 3:37 από news_room Με σχεδόν το 90% των ψήφων, το κόμμα Likud του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ηγείται, αλλά θα αγωνιστεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα σχεδόν ολοκληρωμένα αποτελέσματα από τις  εκλογές του Ισραήλ πρότειναν ένα ακόμη αδιέξοδο , με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προσπαθεί να […]

Pin It on Pinterest