29 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Από σήμερα στα γήπεδα, είσοδος μόνο με το ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet Κυπριακό, και τώρα τι; ΗΠΑ: Δήλωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Διευθύντρια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών Κιμ Τσιτλ Η 102η Ανώτατη Συνέλευση της AHEPA στη Λεμεσό της Κύπρου Ομογενείς βουλευτές στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ της Ι.Α.Α. «Αποστολή» και στον Πολυχώρο «Λέλα Καραγιάννη» Χρειάζεται νέα προσέγγιση στο Κυπριακό είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Αποτύχαμε όπου υιοθετήσαμε ξένα πρότυπα» Olympic Festival Paris 2024: Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ολυμπιακή χρονιά στο ΚΠΙΣΝ Εκδηλώσεις στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας Το FBI λέει πως ένας Άνδρας και μία γυναίκα πρέπει να συνδέονται με έξι πυρκαγιές που προκλήθηκαν στο νότιο Νέο Μεξικό

Παράδοση των βημοθύρων του Αγίου Αναστασίου Περιστερωνοπηγής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 9 / 2021 , 16:58 από news_room

Λίγες ώρες πριν τον πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή τού Αγίου Αναστασίου τού Κυπρίου, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, τού Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζιη, τού Πρέσβη τής Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία κ. Χάρη Μορίτση, τού Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, στην εκκλησιαστική περιφέρεια τού οποίου υπάγεται η ενορία τού Αγίου Αναστασίου, και άλλων επισήμων, έλαβε χώρα το πρωί τής Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου στο Μέγα Συνοδικό τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου η, εκ μέρους τού Τμήματος Αρχαιοτήτων και τής Διευθύντριάς του κ. Μαρίνας Ιερωνυμίδου, παράδοση στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, των επαναπατρισθέντων από την Ιαπωνία βημοθύρων του εικονοστασίου τής εκκλησίας τού Αγίου Αναστασίου τής κατεχόμενης Περιστερώνας Αμμοχώστου.

Τα βημόθυρα, τα οποία εντοπίστηκαν στη Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, στο Κολλέγιο Τέχνης της πόλης Kanazawa, έχουν επιστραφεί στην Κύπρο μετά από πολύχρονες και  συντονισμένες προσπάθειες τού Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Πρεσβείας τής Δημοκρατίας στο Τόκυο και τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με τις αρμόδιες αρχές τού Κολλεγίου Τέχνης.

Όπως ανέφερε στη σύντομη ομιλία της η Διευθύντρια τού Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου, τα βημόθυρα από την εκκλησία του Αγίου Αναστασίου τοποθετούνται στην κυπριακή εικονογραφική παράδοση του 18ου αιώνα, η οποία διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο και της οποίας αποτελούν σημαντικό παράδειγμα. Χρονολογούνται στο 1778, σύμφωνα με επιγραφή που διασώζεται μεταξύ του άνω μέρους, στο οποίο φιλοτεχνείται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και στο κάτω μέρος, στο οποίο φιλοτεχνούνται σε μετωπική στάση οι Τρεις Ιεράρχες και ο Άγιος Σπυρίδων. Σύμφωνα και πάλιν με την επιγραφή, τα βημόθυρα έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ιερομόναχο Φιλάρετο από τη Ψημολόφου, με δαπάνη του Χατζηγιασουμή, πιθανόν κατοίκου της Περιστερωπηγής, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ενόσω προϊστάμενος της Μονής ήταν ο Ιερομόναχος Λεόντιος («Ἐπ’ ἀρχιθύτου Κυρίου Κυρ Χρυσάνθου, ἑπιστάτου Λεόντιου ἱερομονάχου, δαπάνῃ δε Γιασουμῆ προσκυνητοῦ. Χείρ Φιλαρέτου και ἱερομονάχου ,αψοη΄»).

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους φορείς που είχαν εμπλακεί ώστε να επιστραφούν τα βημόθυρα και ευχήθηκε όπως σύντομα τοποθετηθούν στον ναό τού αγίου με την κοινότητα τής Περιστερώνας να είναι πλέον απελευθερωμένη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα φθάσουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή αρκετά ιερά κειμήλια, τα πλείστα των οποίων αφορούν αγιογραφημένες εικόνες, οι οποίες βρίσκονταν στα Γραφεία τής Εκκλησίας Κύπρου στις Βρυξέλλες, που με απόφαση τής Ιεράς Συνόδου θα παύσουν πλέον τη λειτουργία τους.

Σύντομες προσφωνήσεις απηύθυναν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών καθώς και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο οποίος επισήμανε πως στις μέρες μας, όπου γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την τέχνη και την αξία της, τα εν λόγω βημόθυρα αποτελούν γνήσιο έργο τέχνης, υψηλής αισθητικής, για αυτό και έχουν διατηρήσει τη διαχρονικότητά τους, διότι ακριβώς εκφράζουν το βαθύ αίσθημα πολιτισμού και αξιών των κατοίκων του νησιού μας. Επίσης, ο Πανιερώτατος τόνισε πως το έργο αυτό έχει φιλοτεχνηθεί από ένα άγνωστο για πολλούς δημιουργό, που πρέπει να προβληθεί.

Τέλος, σύντομη προσλαλιά εκφώνησε κι ο Πρόεδρος τής Ένωσης Περιστερωνοπηγιωτών, κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή τού τρόπου ανευρέσεως των κλαπέντων βημοθύρων.

 

Σχετικά Άρθρα

Τέσσερις Νέοι Επίσκοποι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 14:50 από news_room Τέσσερις Νέοι Επίσκοποι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας – Adologala.gr Κλήρος και λαός της Αυστραλίας ευχαριστούν τον Πατριάρχη του Γένους για τους νέους Επισκόπους Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας πληροφορήθηκε τις αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού […]

Αρχιερατικό Μνημόσυνο του Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 / 8 / 2021 , 22:45 από news_room ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΡΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΤΑΛΗΣ-ΜΠΑΛΗ Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, τελέστηκε το ενδεκαετές Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου. […]