24 °C Athens, GR
24/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια στην κοινότητα Charlotte Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Αγιασμός για την έναρξη της νέας Δικαστικής Χρονιάς στη Καστοριά Πειραιώς Σεραφείμ: Ο ΛΟΑΤΚΙ-σμός είναι μια σύγχρονη λυδία λίθος για την υποταγή στην «προοδευτική» παγκόσμια τάξη Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Αγίους Τόπους Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπισκοπικός Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του

Παράδοση των βημοθύρων του Αγίου Αναστασίου Περιστερωνοπηγής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 17 / 9 / 2021 , 16:58 από news_room

Λίγες ώρες πριν τον πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή τού Αγίου Αναστασίου τού Κυπρίου, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου, τού Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζιη, τού Πρέσβη τής Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιαπωνία κ. Χάρη Μορίτση, τού Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, στην εκκλησιαστική περιφέρεια τού οποίου υπάγεται η ενορία τού Αγίου Αναστασίου, και άλλων επισήμων, έλαβε χώρα το πρωί τής Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου στο Μέγα Συνοδικό τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου η, εκ μέρους τού Τμήματος Αρχαιοτήτων και τής Διευθύντριάς του κ. Μαρίνας Ιερωνυμίδου, παράδοση στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, των επαναπατρισθέντων από την Ιαπωνία βημοθύρων του εικονοστασίου τής εκκλησίας τού Αγίου Αναστασίου τής κατεχόμενης Περιστερώνας Αμμοχώστου.

Τα βημόθυρα, τα οποία εντοπίστηκαν στη Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990, στο Κολλέγιο Τέχνης της πόλης Kanazawa, έχουν επιστραφεί στην Κύπρο μετά από πολύχρονες και  συντονισμένες προσπάθειες τού Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Πρεσβείας τής Δημοκρατίας στο Τόκυο και τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με τις αρμόδιες αρχές τού Κολλεγίου Τέχνης.

Όπως ανέφερε στη σύντομη ομιλία της η Διευθύντρια τού Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου, τα βημόθυρα από την εκκλησία του Αγίου Αναστασίου τοποθετούνται στην κυπριακή εικονογραφική παράδοση του 18ου αιώνα, η οποία διαφοροποιείται από τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο και της οποίας αποτελούν σημαντικό παράδειγμα. Χρονολογούνται στο 1778, σύμφωνα με επιγραφή που διασώζεται μεταξύ του άνω μέρους, στο οποίο φιλοτεχνείται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και στο κάτω μέρος, στο οποίο φιλοτεχνούνται σε μετωπική στάση οι Τρεις Ιεράρχες και ο Άγιος Σπυρίδων. Σύμφωνα και πάλιν με την επιγραφή, τα βημόθυρα έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Ιερομόναχο Φιλάρετο από τη Ψημολόφου, με δαπάνη του Χατζηγιασουμή, πιθανόν κατοίκου της Περιστερωπηγής, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ενόσω προϊστάμενος της Μονής ήταν ο Ιερομόναχος Λεόντιος («Ἐπ’ ἀρχιθύτου Κυρίου Κυρ Χρυσάνθου, ἑπιστάτου Λεόντιου ἱερομονάχου, δαπάνῃ δε Γιασουμῆ προσκυνητοῦ. Χείρ Φιλαρέτου και ἱερομονάχου ,αψοη΄»).

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους φορείς που είχαν εμπλακεί ώστε να επιστραφούν τα βημόθυρα και ευχήθηκε όπως σύντομα τοποθετηθούν στον ναό τού αγίου με την κοινότητα τής Περιστερώνας να είναι πλέον απελευθερωμένη. Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα φθάσουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή αρκετά ιερά κειμήλια, τα πλείστα των οποίων αφορούν αγιογραφημένες εικόνες, οι οποίες βρίσκονταν στα Γραφεία τής Εκκλησίας Κύπρου στις Βρυξέλλες, που με απόφαση τής Ιεράς Συνόδου θα παύσουν πλέον τη λειτουργία τους.

Σύντομες προσφωνήσεις απηύθυναν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών καθώς και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, ο οποίος επισήμανε πως στις μέρες μας, όπου γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την τέχνη και την αξία της, τα εν λόγω βημόθυρα αποτελούν γνήσιο έργο τέχνης, υψηλής αισθητικής, για αυτό και έχουν διατηρήσει τη διαχρονικότητά τους, διότι ακριβώς εκφράζουν το βαθύ αίσθημα πολιτισμού και αξιών των κατοίκων του νησιού μας. Επίσης, ο Πανιερώτατος τόνισε πως το έργο αυτό έχει φιλοτεχνηθεί από ένα άγνωστο για πολλούς δημιουργό, που πρέπει να προβληθεί.

Τέλος, σύντομη προσλαλιά εκφώνησε κι ο Πρόεδρος τής Ένωσης Περιστερωνοπηγιωτών, κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή τού τρόπου ανευρέσεως των κλαπέντων βημοθύρων.

 

Σχετικά Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος στην πυρόπληκτη ενορία των Αγίων Αναργύρων Χρόνιας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 14 / 8 / 2021 , 20:15 από news_room Την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021, το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, επισκέφθηκε την πυρόπληκτη Ενορία Αγ. Αναργύρων Χρόνιας, ενός από τα πρώτα […]

Οι αποφάσεις της τρίτης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Οι αποφάσεις της τρίτης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 22 / 9 / 2023 , 5:27 από news_room Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου συνῆλθε σήμερα, Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023, στὴν τρίτη τοῦ ἔτους τακτικὴ συνεδρία, ὑπὸ τὴν προεδρίαν τῆς Α.Μ. τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου καὶ ἐργάσθηκε ὡς ἑξῆς: Ἀσχολήθηκε λεπτομερῶς μὲ τὸ θέμα τοῦ […]

Pin It on Pinterest