19 °C Athens, GR
02/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής συμμετείχε στη διάσκεψη των MED5 στη Μάλαγα – Συζητήθηκαν θέματα μετανάστευσης & ασύλου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 / 9 / 2021 , 22:17 από news_room

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συμμετείχε στη διάσκεψη των MED5 που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα στις 24-25 Σεπτεμβρίου, στην παρουσία των Υπουργών αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης και ασύλου των πέντε μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής: Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας.

Στη διάσκεψη οι αρμόδιοι υπουργοί των MED5  καθόρισα την κοινή τους στάση ενόψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργου στις 7 Οκτωβρίου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά στην καταπολέμηση των δικτύων παράτυπης μετανάστευσης και εμπορίας προσώπων, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων ασύλου και μετανάστευσης.

Στην κοινή τους δήλωση, οι MED5 εισηγούνται όπως η προσπάθεια αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να στοχεύει στην πρόληψη της στην πηγή της, ούτως ώστε να αναχαιτιστούν οι ροές πριν φτάσουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της ΕΕ η χρηματοδότηση των χωρών καταγωγής και διέλευσης για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και της εμπορίας προσώπων.

Οι MED5 θεωρούν απαραίτητο τον άμεσο καθορισμό συγκεκριμένου χάρτη πορείας των σχεδίων δράσης της ΕΕ, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονων μεταναστευτικών ροών, υποκινούμενων από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες έχουν προστεθεί στις προϋπάρχουσες αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης.

Αναπόφευκτα θα πρέπει να εξασφαλιστεί καταμερισμός της ευθύνης μέσω ενός αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Παράλληλα, είναι υψίστης σημασίας να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός στα θέματα επιστροφών και να υπάρξει ενεργός ρόλος των Οργανισμών της ΕΕ στην εξωτερική διάσταση.

Οι Υπουργοί των MED5 τόνισαν ότι οι Μεσογειακές χώρες που παραδοσιακά πλήττονται από μεταναστευτικές πιέσεις έχουν δείξει την αλληλεγγύη και στήριξη τους σε άλλα ΚΜ, όπως η Λιθουανία η Πολωνία και η Λετονία.

Επιβεβαίωσαν τέλος τη δέσμευση τους να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το κοινό τους όραμα για την κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, κυρίως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

O Υπουργός Εσωτερικών στις παρεμβάσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση για την πλήρη υιοθέτηση των εισηγήσεων της Κύπρου από τους MED5 για την αναγκαιότητα αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και εποπτεία της Πράσινης Γραμμής, ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποτελεσματικές επιστροφές.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο αριθμό παράτυπων αφίξεων, κυρίως από την Τουρκία και μέσω των κατεχόμενων περιοχών και της πράσινης γραμμής, ως άμεσο αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Μόνο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, η Κύπρος έλαβε περισσότερες από 8.000 νέες αιτήσεις ασύλου, είπε, σε μια μικρή χώρα με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο αύριο 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Σχετικά Άρθρα

H Εορτή της Υπαπαντής στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως

H Εορτή της Υπαπαντής στην Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 2 / 2023 , 8:43 από news_room Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 η Εκκλησία μας εόρτασε την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας και στην Μητρόπολή μας ο κεντρικός εορτασμός τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής. Το πρωί της Πέμπτης τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής ο […]

Το Αφγανιστάν χρειάζεται οικονομική βοήθεια για να αποτραπεί η απόλυτη κατάρρευση προειδοποιεί η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν προέτρεψε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει τις ροές οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, παρά τις ανησυχίες για την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η οικονομία της χώρας μπορεί να καταρρεύσει. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά χρειάζονται χρήματα να αρχίσουν να ρέουν γρήγορα προς τη χώρα «για να […]