23 °C Athens, GR
26/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εκατομμύρια Ευρώ στο λαβύρινθο των Περιφερειών Το Γενέθλιο της Θεοτόκου στη πόλη Μπετζάλλα Παρασημοφόρηση του νέου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αξίωμα του κληρικού είναι κατάθεση ψυχής και απαιτεί θυσία και αυτοπροσφορά Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην παρουσίαση του Βιβλίου «Ο π. Πολύκαρπος Επίσκοπος Τανάγρας» Συνεχίστηκαν για 2η μέρα οι εργασίες της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Η ITA Airways συναντά τους Συνεργάτες της στην Αθήνα Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Τη Μάλαγα της Ισπανίας επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά Μεσαχώρου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 9 / 2021 , 0:07 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επί τη εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά, Επισκόπου Σινώπης, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό του Μεσαχώρου.

“Ο Άγιος Φωκάς, ο οποίος έζησε και μαρτύρησε στη Σινώπη του Πόντου, είναι ένας από τους χιλιάδες των μαρτύρων, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους στην ευλογημένη αυτή γη των Πατέρων μας «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν», αρνούμενοι να προσκυνήσουν τα είδωλα. Εκείνο το οποίο ενεψύχωνε τους μάρτυρες των χρόνων της ειδωλολατρίας ήταν η πίστις τους ότι δεν υπάρχει «όνομα έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις, εν ω δεί σωθήναι ημάς», εκτός από το όνομα του Χριστού. Όσοι αιώνες και αν περάσουν, για εμάς τους Χριστιανούς η μεγάλη αυτή αλήθεια της πίστεώς μας θα είναι πάντοτε έγκυρη και επίκαιρη”, τόνισε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, και πρόσθεσε:  “Ο εορτασμός της ετησίας μνήμης του Αγίου Φωκά συμπίπτει κάθε χρόνο με την έναρξι του φθινοπώρου. Και, καθώς αρχίζει μία νέα εποχή του έτους, ο Άγιος μας προτρέπει με το παράδειγμά του να ανανεώσουμε και εμείς την διά του βαπτίσματος πραγματοποιηθείσα καθιέρωσί μας εις τον Χριστόν και να αυξήσουμε και αναζωογονήσουμε την πίστιν μας εις Αυτόν και την αγάπη μας προς τον πλησίον”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και με αφορμή την πρόσφατη έναρξη του νέου σχολικού έτους ο Πατριάρχης ευχήθηκε “από καρδιάς το έτος αυτό να είναι ελπιδοφόρο, καλλίκαρπο και πλουσίως ευλογημένο παρά του Πατρός των Φώτων για όλους τους μαθητές, αλλά και τους αγαπητούς μας εκπαιδευτικούς της εδώ και της εν Ίμβρω ομογενείας, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι και εφέτος θα πράξουν το καθήκον τους εις το ακέραιον”.

Καταλήγοντας ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου “διά το ανύστακτον ενδιαφέρον του και διά το Μεσάχωρον, καθώς και δι᾽ όσα αξιάγαστα επέτυχεν ως Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου εντός μικρού χρονικού διαστήματος, με την εργατικότητα, τη συστηματικότητα και την ευπροσηγορία του”. Επίσης συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελο Γρηγοριάδη, “διά το δημιουργικό έργο του και την καλήν μαρτυρίαν του”, καθώς και τον Εντιμ. κ. Ευστράτιο Δολτσινιάδη, Πρόεδρο της εκκλησιαστικής Εφοροεπιτροπής και τα μέλη αυτής “διά την χρηστή και αποτελεσματική διαχείρισι των κοινοτικών πραγμάτων”.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, και η Ευγεν. κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου, εκ μέρους της Εφοροεπιτροπής.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κυδωνιών επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

“Σήμερα, έναν ακριβώς μήνα πριν από τη συμπλήρωση 30 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας Σας, το Μεσάχωρό μας έχει την ιδιαίτερη ευλογία από τον Πανάγαθο Θεό να δέχεται τις απτές εκδηλώσεις της πατρικής στοργής Σας και να απολαμβάνει την ιερή παρουσία της ποιμαντικής μέριμνάς Σας. Πριν από μία μόλις εβδομάδα επιστρέψατε στο Μέγα Μοναστήρι, μετά από μία σύντομη αποδημία στην Εσπερία, όπου μεταφέρατε στο Συμπόσιο για την ευχαριστιακή θεολογία το διαχρονικό μήνυμα της Εκκλησίας, έτσι όπως βιώνεται μέσα στη Θεία Λειτουργία, η οποία ζωοποιεί τον άνθρωπο και ανακανίζει εν Χριστώ ολόκληρο τον κόσμο, καθώς προσφέρεται “υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας”. Κατά την σημερινή ευχαριστιακή σύναξη για τη μνήμη του μεγάλου τέκνου και θαυματουργού  Ιεράρχου της Σινώπης, ζούμε εναργέστερα αυτό το μυστήριο της ζωής και της σωτηρίας, όπως μας παραδόθηκε από τον Μέγα Αρχιερέα στο υπερώο των Ιεροσολύμων. Αυτό το υπερφυές μυστήριο συνεχίζει να ιερουργεί η Εκκλησία του Χριστού 2.000 χρόνια, αποβλέπουσα στην εγκαθίδρυση πάνω στη γη της Βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, η οποία έρχεται και είναι ήδη παρούσα”.

Μετά την ομιλία του ο Παναγιώτατος έδωσε τον λόγο στον Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο, Πατριαρχικό Έξαρχο Μάλτας, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία επιβίωσε 2000 χρόνια γιατί στηρίζεται στην αλήθεια της Αναστάσεως του Χριστού, ενώ, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στην εφετεινή επέτειο συμπληρώσεως τριάντα ετών ευκλεούς διακονίας του Παναγιωτάτου στον Οικουμενικό Θρόνο.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα

Προσευχή για τους εχθρούς μας, του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Προσευχή για τους εχθρούς μας, του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 1 / 2023 , 18:59 από news_room Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς:  Εὐλόγησε τοὺς ἐχθρούς μου, ὦ Κύριε! Ἀκόμη κι ἐγὼ τοὺς εὐλογῶ καὶ δὲν τοὺς καταριέμαι. Οἱ ἐχθροὶ μὲ ἔχουν ὁδηγήσει μέσα στὴν ἀγκάλη Σου περισσότερο ἀπὸ ὅτι οἱ φίλοι μου. Οἱ φίλοι μὲ ἔχουν προσδέσει στὴν […]

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 16 / 4 / 2022 , 1:36 από news_room Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης επισκέφθηκε χθές το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπου συζήτησαν διάφορα ζητήματα επικαιρότητας και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Pin It on Pinterest