31 °C Athens, GR
25/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το «Thessaly & Evros Pass 2024» Νέα Υόρκη: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο θα έχει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έκτακτα μέτρα από τον δήμο Αθηναίων λόγω υψηλών θερμοκρασιών – Οι 7 εστίες δροσιάς Στην Λευκάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Η Εορτή της Πεντηκοστής στους Αγίους Τόπους Η εορτή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Κυριακή της Πεντηκοστής στη Μητρόπολη Αθηνών Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος H Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έδωσε επιτυχημένη συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο Τι προβλέπει η δράση «Thessaly & Evros Pass 2024»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Φωκά Μεσαχώρου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 9 / 2021 , 0:07 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, επί τη εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά, Επισκόπου Σινώπης, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό του Μεσαχώρου.

“Ο Άγιος Φωκάς, ο οποίος έζησε και μαρτύρησε στη Σινώπη του Πόντου, είναι ένας από τους χιλιάδες των μαρτύρων, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους στην ευλογημένη αυτή γη των Πατέρων μας «για του Χριστού την πίστιν την αγίαν», αρνούμενοι να προσκυνήσουν τα είδωλα. Εκείνο το οποίο ενεψύχωνε τους μάρτυρες των χρόνων της ειδωλολατρίας ήταν η πίστις τους ότι δεν υπάρχει «όνομα έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις, εν ω δεί σωθήναι ημάς», εκτός από το όνομα του Χριστού. Όσοι αιώνες και αν περάσουν, για εμάς τους Χριστιανούς η μεγάλη αυτή αλήθεια της πίστεώς μας θα είναι πάντοτε έγκυρη και επίκαιρη”, τόνισε ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, και πρόσθεσε:  “Ο εορτασμός της ετησίας μνήμης του Αγίου Φωκά συμπίπτει κάθε χρόνο με την έναρξι του φθινοπώρου. Και, καθώς αρχίζει μία νέα εποχή του έτους, ο Άγιος μας προτρέπει με το παράδειγμά του να ανανεώσουμε και εμείς την διά του βαπτίσματος πραγματοποιηθείσα καθιέρωσί μας εις τον Χριστόν και να αυξήσουμε και αναζωογονήσουμε την πίστιν μας εις Αυτόν και την αγάπη μας προς τον πλησίον”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και με αφορμή την πρόσφατη έναρξη του νέου σχολικού έτους ο Πατριάρχης ευχήθηκε “από καρδιάς το έτος αυτό να είναι ελπιδοφόρο, καλλίκαρπο και πλουσίως ευλογημένο παρά του Πατρός των Φώτων για όλους τους μαθητές, αλλά και τους αγαπητούς μας εκπαιδευτικούς της εδώ και της εν Ίμβρω ομογενείας, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι ότι και εφέτος θα πράξουν το καθήκον τους εις το ακέραιον”.

Καταλήγοντας ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου “διά το ανύστακτον ενδιαφέρον του και διά το Μεσάχωρον, καθώς και δι᾽ όσα αξιάγαστα επέτυχεν ως Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου εντός μικρού χρονικού διαστήματος, με την εργατικότητα, τη συστηματικότητα και την ευπροσηγορία του”. Επίσης συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελο Γρηγοριάδη, “διά το δημιουργικό έργο του και την καλήν μαρτυρίαν του”, καθώς και τον Εντιμ. κ. Ευστράτιο Δολτσινιάδη, Πρόεδρο της εκκλησιαστικής Εφοροεπιτροπής και τα μέλη αυτής “διά την χρηστή και αποτελεσματική διαχείρισι των κοινοτικών πραγμάτων”.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, και η Ευγεν. κ. Λωξάνδρα Δημοπούλου, εκ μέρους της Εφοροεπιτροπής.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κυδωνιών επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

“Σήμερα, έναν ακριβώς μήνα πριν από τη συμπλήρωση 30 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας Σας, το Μεσάχωρό μας έχει την ιδιαίτερη ευλογία από τον Πανάγαθο Θεό να δέχεται τις απτές εκδηλώσεις της πατρικής στοργής Σας και να απολαμβάνει την ιερή παρουσία της ποιμαντικής μέριμνάς Σας. Πριν από μία μόλις εβδομάδα επιστρέψατε στο Μέγα Μοναστήρι, μετά από μία σύντομη αποδημία στην Εσπερία, όπου μεταφέρατε στο Συμπόσιο για την ευχαριστιακή θεολογία το διαχρονικό μήνυμα της Εκκλησίας, έτσι όπως βιώνεται μέσα στη Θεία Λειτουργία, η οποία ζωοποιεί τον άνθρωπο και ανακανίζει εν Χριστώ ολόκληρο τον κόσμο, καθώς προσφέρεται “υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας”. Κατά την σημερινή ευχαριστιακή σύναξη για τη μνήμη του μεγάλου τέκνου και θαυματουργού  Ιεράρχου της Σινώπης, ζούμε εναργέστερα αυτό το μυστήριο της ζωής και της σωτηρίας, όπως μας παραδόθηκε από τον Μέγα Αρχιερέα στο υπερώο των Ιεροσολύμων. Αυτό το υπερφυές μυστήριο συνεχίζει να ιερουργεί η Εκκλησία του Χριστού 2.000 χρόνια, αποβλέπουσα στην εγκαθίδρυση πάνω στη γη της Βασιλείας του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, η οποία έρχεται και είναι ήδη παρούσα”.

Μετά την ομιλία του ο Παναγιώτατος έδωσε τον λόγο στον Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο, Πατριαρχικό Έξαρχο Μάλτας, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Εκκλησία επιβίωσε 2000 χρόνια γιατί στηρίζεται στην αλήθεια της Αναστάσεως του Χριστού, ενώ, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στην εφετεινή επέτειο συμπληρώσεως τριάντα ετών ευκλεούς διακονίας του Παναγιωτάτου στον Οικουμενικό Θρόνο.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά Άρθρα

Επίσημη επίσκεψη στον Παναμά θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Επίσημη επίσκεψη στον Παναμά θα πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 / 9 / 2023 , 14:00 από news_room Τη σημασία του διαθρηκειακού διαλόγου αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς με τη δραστήρια ελληνική κοινότητα θα υπογραμμίσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στον Παναμά. Ο σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα επισκεφτεί τη χώρα της κεντρικής Αμερικής ως […]

Η Υφυπουργός Εργασίας κ.Δόμνα Μιχαηλιδου παρέστη στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας με αντικείμενα το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας και την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για την προώθηση του θεσμού.

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 7 / 2020 , 20:09 από Παρουσία της Yφυπουργου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνασ  Μιχαηλίδου συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας με αντικείμενα το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας και την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας για την προώθηση του θεσμού. Διαβάστε όλη την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο […]