30 °C Athens, GR
27/09/2021

Τελευταια Νέα
Μ. Συρεγγέλα: Στηρίζουμε τους γονείς που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες Ο Επίσκοπος Μελιτινής Μάξιμος στον Μητροπολιτικό Ναό της Νέας Ιωνίας Επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Pepperdine των ΗΠΑ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο & στη Βουλή των Ελλήνων Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Μιας Μηλιάς εόρτασαν τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο Κρήτη – Ηράκλειο : Ένας νεκρός, εννέα τραυματίες και μεγάλες ζημιές από τα 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Το Βερολίνο αναμένεται να αποκτήσει την πρώτη του γυναίκα δήμαρχο Γερμανικές εκλογές: Eπικρατούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με το 25,7% των ψήφων Φωτογραφίες από το ταξίδι για ψάρεμα στη Σιβηρία του Πούτιν έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο Η Δεύτερη ετήσια εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπι Ευβοίας Ιεροσόλυμα : Η Εορτή των Εγκαινίων του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην πανήγυρη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λατσιά

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 9 / 2021 , 20:59 από news_room

Σε μία ξεχωριστή πανήγυρη που τελείται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Αυστοστέγαση Λατσιών, παρέστη και χοροστάτησε κατά τον εσπερινό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα τής Κυριακής 5ης Σεπτεμβρίου 2021, με την ευκαιρία τής εορτής τής ανάμνησης τού εν Χώναις θαύματος τού Αρχιστρατήγου Μιχαήλ.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και κληρικοί τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Πολλοί ενορίτες αλλά και λοιποί εορτάζοντες εκ της κατεχόμενης Γιαλούσας και όχι μόνο,  προσκόμισαν τις προσφορές και τα κόλλυβά τους για να ευλογηθούν κατά την αρτοκλασία, ενώ προηγουμένως είχε τελεσθεί λιτανεία και αναπεμφθεί δέηση, όπου αναγνώστηκαν τα ονόματα όλων των επιτελούντων την εορτή.

Πριν το κήρυγμα, ο Μακαριώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη, κατόπιν εισήγησης τού προϊσταμένου τού ναού π. Χρίστου Συμεού, ένα εκ των πολλών ιεροπαίδων τού ναού, τον ευλαβέστατο Κωνσταντίνο Ηρακλέους, ο οποίος, πέραν από την ανιδιοτελή διακονία του στον Ιερό Ναό τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σπουδάζει τα ιερά γράμματα στη Θεολογική Σχολή τής Εκκλησίας τής Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θαυμαστό γεγονός που επιτελέστηκε με τη Χάρη τού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εξηγώντας στους πιστούς παράλληλα την μεγάλη αξία τής αληθινής πίστης τού ανθρώπου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι: «Οι άγγελοι είναι υπηρετικά πνεύματα όχι μόνο τού Θεού αλλά και για μας τους ανθρώπους. Ο καθένας μας έχει τον προσωπικό του άγγελο. Κι ο προσωπικός μας άγγελος χαίρεται όταν είμαστε ταπεινοί, όταν μετανοούμε, όταν έχουμε αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Κι αντίστροφα, όταν δεν είμαστε άνθρωποι τής ταπείνωσης, της προσευχής, της αγάπης, λυπάται.

Ο άνθρωπος δυστυχώς, αδελφοί μου, δεν έμεινε σταθερός κοντά στον Θεό, ακόμα και μετά την ενανθρώπηση του ίδιου τού Υιού Τού. Όμως, μας αγαπά τόσο πολύ ο Θεός, που θέλει οπωσδήποτε να είμαστε πολίτες της ουράνιας βασιλείας Του.

Ως προς το εν Χώναις θαύμα, θυμόμαστε σήμερα τη σωτήρια επέμβαση του Αρχαγγέλου μας, ώστε να μην πλημμυρίσει ο ναός του, αφού οι ειδωλολάτρες της περιοχής, κινούμενοι από φθόνο, αποφάσισαν να ενώσουν δυο ποταμούς και να τους στρέψουν κατά του Αγιάσματος και του Ναού. Ο Άρχιππος, ο εκεί νεωκόρος, με τις προσευχές του, κατόρθωσε οι δυο ποταμοί να χύνονται σε ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε από χτύπημα του Αρχάγγελου Μιχαήλ κι έτσι να σωθεί ο Ναός. Επειδή το άνοιγμα έμοιαζε με χωνί, και το νερό χωνεύτηκε στο μέρος αυτό, η περιοχή μετονομάστηκε από Κολλασές σε Χώνες της Φρυγίας.

Ας μιμηθούμε τους αγγέλους μας. Να είμαστε δηλαδή πιστοί και σταθεροί στη διακονία τού Θεού, στην τήρηση τού θελήματος τού Θεού, στην τήρηση τής αγάπης».

Παρόντες στον εσπερινό ήταν επίσης ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς, ο Πρόεδρος τής κατεχόμενης Κοινότητας Αιγιαλούσης κ. Παναγιώτης Χατζηπαντελής και πολυάριθμοι πιστοί.

Τους ύμνους τής εορτής απέδωσε με αριστοτεχνικό τρόπο ο καλλικέλαδος πρωτοψάλτης κ. Δημήτρης Ιεροδιακόνου, ο οποίος ανέλαβε το δεξιό αναλόγιο.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Μάκη Βορίδη με την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους Πολίτες

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 2 / 2021 , 2:00 από news_room Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους Έλληνες πολίτες στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΠΕΣ, Μ. Βορίδη με την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων […]

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 5 / 2021 , 16:28 από news_room Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2021 Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα […]

Pin It on Pinterest