23 °C Athens, GR
19/04/2025

Τελευταια Νέα
Πέθανε ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 χρόνων Με 600 ιερείς της ομογένειας ενισχύονται τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Βατικανό: Με κατάνυξη η Μεγάλη Παρασκευή των Ρωμαιοκαθολικών Σήμερα 19 Απριλίου, Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση του Χριστού «Ανάστα ο Θεός» Τελέστηκε η Ιερά Ακολουθία και η Περιφορά Επιταφίων, σε όλη τη χώρα Η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ακολουθία του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στο Φανάρι Οι Ώρες της Μεγάλης Παρασκευής στους Αγίους Τόπους Η Ακολουθία των Αγίων Παθών στα Ιεροσόλυμα Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος:« Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για την αιωνιότητα» – Η ακολουθία του επιταφίου στο Νόρθκοουτ της Μελβούρνης

Νέα “ψήφος” εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 9 / 2021 , 16:58 από news_room

Νέα «ψήφο» εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία έδωσαν σήμερα οι αγορές, καθώς εκδηλώθηκε υψηλή προσφορά για την επανέκδοση 5ετών και 30ετών ομολόγων.

Οι προσφορές για τα 5ετή και για τα 30ετή ανήλθαν στα 19 δισ. ευρώ, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο 1,67% και το 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν.

Ήταν η πέμπτη κατά σειρά έξοδος του Δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021.

Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

– Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ

– Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

– Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ

– Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η ευχέρεια του Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές -παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την αναγκαία προς επένδυση βαθμολογία- στηρίζεται τόσο στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP -και τις επεκτάσεις του- που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χάρη στο πρόγραμμα αυτό η ΕΚΤ μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου ονομαστικής αξίας 29,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα διατηρήσει την αξία του χαρτοφυλακίου αυτού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ για κάθε ομόλογο που λήγει και αποπληρώνεται, θα αγοράζει ένα ισόποσο από την ελληνική αγορά.

Η συγκυρία στην οποία επιχειρήθηκε η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων τους. Παράλληλα η αυξημένη προσφορά νέων ομόλογων επηρεάζει αρνητικά την αγορά. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα εκτός από την Ελλάδα, έχουν προγραμματίσει ν΄ αντλήσουν από την αγορά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ οι Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

Χρ. Σταϊκούρας: Ιδιαιτέρως επιτυχής η νέα διπλή έκδοση ομολόγων

Ιδιαιτέρως επιτυχή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

«Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος. Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται επίσης ότι η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό -ανεξαρτήτως διάρκειας-, ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία έως σήμερα η Ελλάς η Ελλάδα έχει αντλήσει -συνολικά- 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα -σε διεθνές επίπεδο- καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος. Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μίας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης Sunrise II στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 8 / 2021 , 20:52 από news_room Στην πορεία ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Sunrise II», συνολικής λογιστικής αξίας €2,6δις, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε την 05.08.2021 αίτηση βάσει του ν.4649/2019 για την ένταξη της τιτλοποίησης αυτής στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ». Η […]

9 Νοεμβρίου – Ιερά Μνήμη του Aγίου Νεκταρίου, Eπισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 11 / 2020 , 15:55 από Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, των μαρτύρων Ονησιφόρου και Πορφυρίου, των οσίων Ματρώνης και Θεοκτίστης και Συμεών του μεταφραστού. Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης από θεοφιλείς γονείς. Αρχικά ονομαζόταν […]