33 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη σε νεότερες φωνές, για να σωθεί η Δημοκρατία Το εναλλακτικό μάθημα στη θέση των Θρησκευτικών Δεξίωση για την 50η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ΗΠΑ: «Βέβαιος» ο Νετανιάχου ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς θα πετύχουν Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Mνημοσυνο στον Προκάτοχο του Πατριάρχη Παρθένιο τον Γ’ τέλεσε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Χειροθεσία Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στον Άγιο Γεώργιο Port Pirie Καλοκαιρινή απόδραση των κατασκηνωτριών της «Γαλιλαίας» της Εκκλησίας των Σερρών Σταύρος Καλαφάτης: «Αντλούμε παράδειγμα από εκείνους που πάλεψαν και πήγαν την Ελλάδα πιο ψηλά»

Μια ελληνική κοινότητα που επιτελεί σημαντικό & ουσιαστικό έργο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 9 / 2021 , 22:47 από news_room

Πρόκειται για μια Ελληνική Κοινότητα στη Γερμανία με ουσιαστικό και πλούσιο έργο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, βιντεοσκοπήσεις καλοπληρωμένων συνεδρίων και εκδηλώσεων, από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, όπου στις αίθουσες αιωρούνται ασύνδετα παχιά λόγια του αέρα, δηλώσεις του τύπου κατόπιν ενεργειών μου και κυρίως χωρίς θόρυβο… Ο λόγος για την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, με τον πρόεδρο Παναγιώτη Ματλή και όλους τους συνεργάτες του, να διεκδικούν βραβείο ουσιαστικής βοήθειας και συνδρομής στον ελληνισμό. Πραγματοποιώντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε μεταξύ άλλων, ότι λειτουργεί ανοιχτή ομάδα αυτοβοήθειας που απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά και αλκοόλ. Επίσης, υπάρχει Οδηγός για τα «πρώτα βήματα» στο Βερολίνο!

(https://www.berlin.de/willkommenszentrum/en/arrival/). Ενώ πραγματοποιούνται , συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης για το προσφυγικό έργο στο Steglitz-Zehlendorf (Runden Tisch Flaechtlingsarbeit Steglitz-Zehlendorf), οι οποίες παίρνουν σάρκα και οστά κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 4 μ.μ. στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η Συμβουλευτική στα Ελληνικά, το έργο “SoViA – Αλληλεγγύη στην Διαφορετικότητα αντί Περιθωριοποίησης” το οποίο στηρίζεται στις συνολικές εμπειρίες παλαιότερων έργων για να στηρίξει την ενσωμάτωση ελληνόφωνων στην ένταξή στην κοινωνία της πόλης.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου καλεί συχνά σε ανοιχτή Συμβουλευτική με θέμα την “Αναζήτηση σπιτιού στο Βερολίνο“, συζήτηση για την αγορά εργασίας τις δυνατότητες και την διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών πτυχίων προσφέροντας πρακτικές προτάσεις και λύσεις, για την “Ασφάλιση Υγείας στη Γερμανία” , Καλλιτεχνικό Εργαστήρι ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου! κ.ά.

Συνέντευξη στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου κ. Παναγιώτης Ματλής.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου είναι, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός ελληνικός σύλλογος του Βερολίνου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον Ελληνισμό της Διασποράς και επιτελεί ένα σημαντικό έργο στον τομέα της αυτοοργάνωσης και αυτοβοήθειας των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής στο Βερολίνο. Ιδρύθηκε το 1976 με την ονομασία “Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα”, σε συνέχεια της Ελληνικής Κοινότητας της δεκαετίας του 1960.

“Σήμερα στο Βερολίνο ζουν περίπου 25.000 Έλληνες. Μιλάμε για τέσσερις γενιές Ελλήνων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ματλής που μένει στη γερμανική πρωτεύουσα εδώ και 30 χρόνια ενώ σκιαγράφησε το προφίλ των Ελλήνων της περιοχής, από το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 μέχρι το πρόσφατο από τη δεκαετία του 2010 έως και του 2020. “Όλοι οι Έλληνες που έρχονται στο Βερολίνο, περνούν και από τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας για χρήσιμες πληροφορίες αλλά και για ουσιαστική βοήθεια. Τα χρόνια της κρίσης δεχόμασταν περισσότερες από 1500 επισκέψεις ετησίως. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των νεοφερμένων είχαν να κάνουν με την εύρεση στέγης – που είναι πολύ δύσκολη υπόθεση στο Βερολίνο – αλλά και με ζητήματα εργασιακά για τα οποία συνεργαζόμαστε με νομικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια”.

Στο Βερολίνο εδρεύει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται στο Steglitz, δίπλα στην ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ συστεγάζεται με το ελληνογερμανικό νηπιαγωγείο FILIA. Από το 1992 αποτελεί την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και 15 ελληνικών Συλλόγων (όπως η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου, η Ελληνογερμανική Χορωδία Πολυφωνία, ο Σύλλογος Ποντίων, ο Σύλλογος Μακεδόνων κ.λ.π.) ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Ματλής σύντομα θα ιδρυθεί και ο Σύλλογος Ελλήνων Γιατρών Βερολίνου.

Στο ίδιο κτήριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Κ. Βερολίνου, κύριος Ματλής, από τις αρχές Οκτωβρίου θα διεξάγονται οι εβδομαδιαίες συναντήσεις της Παιδικής Παραδοσιακής Χορωδίας της Ελληνικής Μουσικής Σχολής “Καναρίνι”, που ιδρύθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο και παραδίδει μαθήματα ελληνικής μουσικής και οργάνων. Επιπροσθέτως, ο κ. Ματλής αναφέρθηκε στην έκθεση “Threads of Freedom” που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ομογενειακό καλλιτεχνικό φορέα “Tecnhe Berlin” και υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 1821-2021” με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων εικαστικών του Βερολίνου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε. Κ. Βερολίνου, “περίπου 220 Έλληνες καλλιτέχνες ζουν στο Βερολίνο“.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου στην απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση και ενημέρωσαν τους Γερμανούς πολίτες στην πύλη του Βρανδεμβούργου.

Το άρθρο καθώς και η φωτογραφία είναι της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. πηγή: PanhellenicPost.com

Σχετικά Άρθρα

ιερός_ναός_αγίων_τιμοθέου_και_μαύρας_ηλιουπολη_αθηνα_πανηγυρι_2023_εσπερινος_λιτανεία_εκδήλωση_χοιροι (4 of 62)

Αθήνα: Η Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας & παραδοσιακοί χοροί στην Ηλιούπολη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 5 / 2023 , 1:24 από news_room Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε χθές το απόγευμα 3/4/2023 η ιερά λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στην Ηλιούπολη των Αθηνών. Στην Ιερά Λιτάνευση συμμετείχε πλήθος κόσμου, οι Δημοτικές Αρχές της Ηλιούπολης. Την εικόνα πλαισίωσαν παιδιά της ενορίας ενώ σε αυτή παιάνισε η […]

Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι «αποχαιρέτισαν» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι «αποχαιρέτισαν» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 4 / 9 / 2022 , 13:34 από news_room Ρωσία: Χιλιάδες άνθρωποι «αποχαιρέτισαν» τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ Χιλιάδες Ρώσοι πέρασαν σήμερα δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, με πολλούς να λένε ότι ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του ως “ειρηνοποιού” που διέλυσε τον ολοκληρωτισμό και τους […]