29 °C Athens, GR
21/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της Chevron Συνάντηση με πολιτευτές και υποψήφιους είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Βόρεια Μακεδονία: Ρήξη στο αντιπολιτευόμενο VMRO για τον Ν. Γκρούεφσκι 12 τραυματίες σε τροχαίο με σχολικό λεωφορείο στο Χιούστον Πανελλαδική απεργία: Παραλύει η χώρα σήμερα Πέμπτη – Ποιοι συμμετέχουν Άνοιξε σήμερα η εθνική οδός και για τα βαρέα οχήματα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο νησί Hiiumaa και συναντήσεις στο Tallinn Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις Επισκοπές Tartu και Pärnu και Saare Αφίχθηκαν οι εξ Ελλάδος Αρχιερείς – Θα παρευρεθούν στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Αρχιερατική Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Πέτα Άρτης

Μια ελληνική κοινότητα που επιτελεί σημαντικό & ουσιαστικό έργο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 11 / 9 / 2021 , 22:47 από news_room

Πρόκειται για μια Ελληνική Κοινότητα στη Γερμανία με ουσιαστικό και πλούσιο έργο, χωρίς τυμπανοκρουσίες, βιντεοσκοπήσεις καλοπληρωμένων συνεδρίων και εκδηλώσεων, από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, όπου στις αίθουσες αιωρούνται ασύνδετα παχιά λόγια του αέρα, δηλώσεις του τύπου κατόπιν ενεργειών μου και κυρίως χωρίς θόρυβο… Ο λόγος για την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, με τον πρόεδρο Παναγιώτη Ματλή και όλους τους συνεργάτες του, να διεκδικούν βραβείο ουσιαστικής βοήθειας και συνδρομής στον ελληνισμό. Πραγματοποιώντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε μεταξύ άλλων, ότι λειτουργεί ανοιχτή ομάδα αυτοβοήθειας που απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά και αλκοόλ. Επίσης, υπάρχει Οδηγός για τα «πρώτα βήματα» στο Βερολίνο!

(https://www.berlin.de/willkommenszentrum/en/arrival/). Ενώ πραγματοποιούνται , συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης για το προσφυγικό έργο στο Steglitz-Zehlendorf (Runden Tisch Flaechtlingsarbeit Steglitz-Zehlendorf), οι οποίες παίρνουν σάρκα και οστά κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 4 μ.μ. στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η Συμβουλευτική στα Ελληνικά, το έργο “SoViA – Αλληλεγγύη στην Διαφορετικότητα αντί Περιθωριοποίησης” το οποίο στηρίζεται στις συνολικές εμπειρίες παλαιότερων έργων για να στηρίξει την ενσωμάτωση ελληνόφωνων στην ένταξή στην κοινωνία της πόλης.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου καλεί συχνά σε ανοιχτή Συμβουλευτική με θέμα την “Αναζήτηση σπιτιού στο Βερολίνο“, συζήτηση για την αγορά εργασίας τις δυνατότητες και την διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών πτυχίων προσφέροντας πρακτικές προτάσεις και λύσεις, για την “Ασφάλιση Υγείας στη Γερμανία” , Καλλιτεχνικό Εργαστήρι ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου! κ.ά.

Συνέντευξη στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου κ. Παναγιώτης Ματλής.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου είναι, ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός ελληνικός σύλλογος του Βερολίνου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον Ελληνισμό της Διασποράς και επιτελεί ένα σημαντικό έργο στον τομέα της αυτοοργάνωσης και αυτοβοήθειας των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής στο Βερολίνο. Ιδρύθηκε το 1976 με την ονομασία “Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα”, σε συνέχεια της Ελληνικής Κοινότητας της δεκαετίας του 1960.

“Σήμερα στο Βερολίνο ζουν περίπου 25.000 Έλληνες. Μιλάμε για τέσσερις γενιές Ελλήνων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ματλής που μένει στη γερμανική πρωτεύουσα εδώ και 30 χρόνια ενώ σκιαγράφησε το προφίλ των Ελλήνων της περιοχής, από το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60 μέχρι το πρόσφατο από τη δεκαετία του 2010 έως και του 2020. “Όλοι οι Έλληνες που έρχονται στο Βερολίνο, περνούν και από τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας για χρήσιμες πληροφορίες αλλά και για ουσιαστική βοήθεια. Τα χρόνια της κρίσης δεχόμασταν περισσότερες από 1500 επισκέψεις ετησίως. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των νεοφερμένων είχαν να κάνουν με την εύρεση στέγης – που είναι πολύ δύσκολη υπόθεση στο Βερολίνο – αλλά και με ζητήματα εργασιακά για τα οποία συνεργαζόμαστε με νομικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια”.

Στο Βερολίνο εδρεύει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται στο Steglitz, δίπλα στην ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ συστεγάζεται με το ελληνογερμανικό νηπιαγωγείο FILIA. Από το 1992 αποτελεί την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και 15 ελληνικών Συλλόγων (όπως η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου, η Ελληνογερμανική Χορωδία Πολυφωνία, ο Σύλλογος Ποντίων, ο Σύλλογος Μακεδόνων κ.λ.π.) ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Ματλής σύντομα θα ιδρυθεί και ο Σύλλογος Ελλήνων Γιατρών Βερολίνου.

Στο ίδιο κτήριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Ε.Κ. Βερολίνου, κύριος Ματλής, από τις αρχές Οκτωβρίου θα διεξάγονται οι εβδομαδιαίες συναντήσεις της Παιδικής Παραδοσιακής Χορωδίας της Ελληνικής Μουσικής Σχολής “Καναρίνι”, που ιδρύθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο και παραδίδει μαθήματα ελληνικής μουσικής και οργάνων. Επιπροσθέτως, ο κ. Ματλής αναφέρθηκε στην έκθεση “Threads of Freedom” που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον ομογενειακό καλλιτεχνικό φορέα “Tecnhe Berlin” και υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 1821-2021” με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων εικαστικών του Βερολίνου. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε. Κ. Βερολίνου, “περίπου 220 Έλληνες καλλιτέχνες ζουν στο Βερολίνο“.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου στην απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση και ενημέρωσαν τους Γερμανούς πολίτες στην πύλη του Βρανδεμβούργου.

Το άρθρο καθώς και η φωτογραφία είναι της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. πηγή: PanhellenicPost.com

Σχετικά Άρθρα

Τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού σήμερα 6 Ιανουαρίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 1 / 2021 , 1:15 από news_room Τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού σήμερα 6 Ιανουαρίου «Σήμερον ἡ κτίσις φωτίζεται, σήμερον τὰ πάντα εὐφραίνονται, τὰ οὐράνια ἅμα καὶ τὰ ἐπίγεια. Ἄγγελοι καὶ ἄνθρωποι συμμίγνυνται· ὅπου γὰρ Βασιλέως παρουσία, καὶ ἡ […]

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος σε 60΄΄ – Η εκκλησία εορτάζει την Ανάληψη του Χριστού

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 6 / 2021 , 23:46 από news_room Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, σχετικά με τη μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Χριστού. Σωστά ελέχθη για την εορτή της Αναλήψεως ότι πρόκειται για την χαρά του χωρισμού γιατί ένας […]

Pin It on Pinterest