21 °C Athens, GR
24/09/2021

Τελευταια Νέα
Κινητοποίηση Διανομέων – Μοτοπορεία στο υπ. Εργασίας και κοινή ανακοίνωση Συνάντηση του υφ. Εξωτερικών Ανδ. Κατσανιώτη με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δολοφονία Πετίτο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Μπράιαν Λόντρι από το FBI Ρωσία: Πέντε ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο όρος Ελμπρούς Τζο Μπάιντεν: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη μεταχείριση έναντι των Αϊτινών μεταναστών Το Nicosia Book Fest 2021 επιστρέφει φέτος τον Οκτώβριο, στο Πάρκο Ακρόπολης Επίσκεψη της Υπουργού Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ Στον Βύρωνα με Τίμιο Ξύλο & Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού βρίσκεται ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης Εκκίνησε η διαδικασία εκπαίδευσης των υπαλλήλων των Προξενείων – Απλοποιείται η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων στο εξωτερικό

Μήνυμα της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 23:23 από news_room

Μήνυμα

της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

κ.κ. Χρυσοστόμου

με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022.

 

Αγαπητοί  μου μαθητές και μαθήτριες,

Βρίσκεστε σήμερα μπροστά στην έναρξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, η οποία, όπως και η προηγούμενη, χαρακτηρίζεται από την παρουσία της θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού, που άφησε έντονα τα θλιβερά της στίγματα στη ζωή μας.

Παρά ταύτα, με τον νεανικό ενθουσιασμό και τον δυναμικό παλμό που σας διακρίνουν, έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε το ωραίο αυτό ταξίδι της γνώσης, ώστε η νέα χρονιά να είναι καρποφόρα για σας και στον γνωσιολογικό τομέα και ιδιαίτερα στον πνευματικό. Φτάνει να παραμείνετε προσηλωμένοι στους  ευγενικούς σας στόχους, ώστε να  εκπληρώσετε τόσο τους δικούς σας οραματισμούς όσο και τις υψηλές προσδοκίες των Γονέων και των Διδασκάλων σας.

Η ευσυνείδητη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που με τόση  υπευθυνότητα  και σεβασμό μας συστήνει η  συσταθείσα για τον σκοπό αυτό επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, είναι η μόνη οδός που θα μας παράσχει τη δυνατότητα, ώστε να περάσουμε τη χρονιά ομαλά και δημιουργικά. Η πιστή τήρηση των συμβουλών της μας ασκεί ταυτόχρονα και στην αρετή του αυτοσεβασμού και του ετεροσεβασμού. Μια αρετή η οποία επιβάλλεται να χαρακτηρίζει εσαεί τη ζωή μας σε όλα τα θέματα, διότι πάνω σ’ αυτή την αρχή θεμελιώνεται και το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει:  «γίνεσθε οὖν φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καί ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί» (Ματθ.10,16)Χρησιμοποιεί παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο και μας συστήνει, όπως, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους, φροντίζουμε να είμαστε συνετοί όπως τα φίδια και να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε ανώφελους κινδύνους, και την ίδια ώρα να είμαστε άκακοι και ακέραιοι στη διαγωγή μας όπως τα περιστέρια.

Η πιο πάνω συμβουλή μας υπενθυμίζει ότι στον αγώνα της απόκτησης των γνώσεων και των διαφόρων χρησίμων δεξιοτήτων, που η σύγχρονη πραγματικότητα της τεχνολογικής προόδου και της παγκοσμιοποίησης απαιτούν, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η ανάγκη της απόκτησης ήθους και αρετής. Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας τονίζει πως «πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χωριζομέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται» (Πλάτωνος, Μενέξενος, 347a). Οι πειρασμοί, που καραδοκούν, είναι αρκετοί και τα προβαλλόμενα από διάφορες πηγές ως πρότυπα ζωής δεν είναι τα καλύτερα, αλλά οδηγούν τεχνηέντως στην αλλοτρίωση της προσωπικότητάς μας.

Συνεπώς, ας αντλήσουμε παραδείγματα και πρότυπα από την ιστορία, την παράδοση και την Εκκλησία μας. Οι αγώνες και οι θυσίες των μαρτύρων της πίστεώς μας, οι αυτοθυσιαστικοί ηρωισμοί των αγωνιστών της ελευθερίας μας και της δημοκρατίας, ας γίνουν πρότυπα μίμησης και για τον εαυτό μας. Η αέναη και ζωογόνος πηγή τού γραμμένου στην ελληνική γλώσσα  ιερού Ευαγγελίου, τα απαράμιλλα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας μας στην πίστη και τη θεοσέβεια,  και τέλος, η αστείρευτη λογοτεχνική και μουσική των Ελλήνων παράδοση, ας γίνουν τα εφόδια για την πνευματική  μας αρτίωση και ολοκλήρωση.

Αγαπητά μου παιδιά,

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε δεν μας προσφέρουν την πολυτέλεια να ζούμε αδιάφορα και επιπόλαια, χωρίς σκοπό και υψηλά ιδανικά. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Πατρίδα μας από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, είναι διαρκώς ενώπιόν μας. Ο κίνδυνος του οριστικού διαμελισμού της νήσου μας και της συνεπακόλουθης τουρκοποίησης της κατεχόμενης γης μας επιβάλλεται να μας κρατεί σε διαρκή εθνική και πνευματική εγρήγορση.  Η πατρίδα μας θα σωθεί και θα προκόψει, μόνο αν εσείς, η νέα γενιά παραμείνετε ενωμένοι και διαρκώς προσηλωμένοι στο μεγάλο ιστορικό μας χρέος για την απελευθέρωσή της από τις κατακτητικές δυνάμεις του Αττίλα.  Οι αγώνες για την ελευθερία είναι πάντα δύσκολοι αλλά όχι ακατόρθωτοι για τους νέους, οι οποίοι εμφορούνται από τα ευγενικά αυτά ιδανικά και πιστεύουν
σ’ αυτά. Μας το απέδειξαν οι  άλκιμοι νέοι μας του απελευθερωτικού μας Αγώνα του 55-59.

Τελειώνοντας, με πολλή αγάπη σας καλούμε να παραμείνετε προσηλωμένοι στον Κύριό μας, τον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, ο οποίος θυσίασε τον εαυτό του για τη σωτηρία του ανθρώπου και ο οποίος με τη θεία διδασκαλία του θέτει τις πιο υγιείς βάσεις για την επιτυχία, τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή μας.

Συνεπώς, να ζητάτε πάντοτε τη βοήθειά του Κυρίου μας, μέσω των θερμών προσευχών σας, και αυτός σίγουρα θα σας ενδυναμώνει στους προσωπικούς σας οραματισμούς και στους πνευματικούς  σας αγώνες. Ο ίδιος, άλλωστε, μάς προέτρεψε με πατρική αγάπη «Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν» (Ματθ.ζ΄ 7).

Καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά σε όλους σας. Ο Θεός ας ευλογεί το έργο σας.

Με πατρικές ευχές

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Live from Mount Olympus

Νέα Υόρκη & Ίδρυμα Ωνάση : Ηχητική περιπέτεια έξι επεισοδίων για παιδιά προεφηβικής ηλικίας από όλο τον κόσμο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 2 / 2021 , 0:38 από news_room ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ Μια ξεχωριστή σειρά podcasts για παιδιά προεφηβικής ηλικίας από όλο τον κόσμο. Η ηχητική περιπέτεια έξι επεισοδίων για παιδιά προεφηβικής ηλικίας ζωντανεύει στα αγγλικά τον αρχαιοελληνικό μύθο του Περσέα. «Η εφηβεία […]

Εκκλησία και Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου adologala.gr adologala nea eidiseis enimerosi

Εγκαίνια νέας Ραδιοφωνικής εκπομπής με τίτλο «Εκκλησία και Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 12 / 2020 , 13:42 από news_room Ραδιοφωνική εκπομπή «Εκκλησία και Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου» Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή  εγκαινιάζουν σήμερα την εκπομπή «Εκκλησία και Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου». Η εκπομπή θα μεταδίδεται από το ραδιοφωνικό σταθμό της Αρχιεπισκοπής […]

Pin It on Pinterest