22 °C Athens, GR
01/10/2022

Τελευταια Νέα
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ Φθιώτιδος Συμεών: «Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση» Την Τρίτη ξεκινά εργασίες η Ιερά Σύνοδος – Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Εκλογές νέων Μητροπολιτών O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς Πρόσκληση για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Μήνυμα της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 23:23 από news_room

Μήνυμα

της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

κ.κ. Χρυσοστόμου

με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022.

 

Αγαπητοί  μου μαθητές και μαθήτριες,

Βρίσκεστε σήμερα μπροστά στην έναρξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, η οποία, όπως και η προηγούμενη, χαρακτηρίζεται από την παρουσία της θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού, που άφησε έντονα τα θλιβερά της στίγματα στη ζωή μας.

Παρά ταύτα, με τον νεανικό ενθουσιασμό και τον δυναμικό παλμό που σας διακρίνουν, έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε το ωραίο αυτό ταξίδι της γνώσης, ώστε η νέα χρονιά να είναι καρποφόρα για σας και στον γνωσιολογικό τομέα και ιδιαίτερα στον πνευματικό. Φτάνει να παραμείνετε προσηλωμένοι στους  ευγενικούς σας στόχους, ώστε να  εκπληρώσετε τόσο τους δικούς σας οραματισμούς όσο και τις υψηλές προσδοκίες των Γονέων και των Διδασκάλων σας.

Η ευσυνείδητη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που με τόση  υπευθυνότητα  και σεβασμό μας συστήνει η  συσταθείσα για τον σκοπό αυτό επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, είναι η μόνη οδός που θα μας παράσχει τη δυνατότητα, ώστε να περάσουμε τη χρονιά ομαλά και δημιουργικά. Η πιστή τήρηση των συμβουλών της μας ασκεί ταυτόχρονα και στην αρετή του αυτοσεβασμού και του ετεροσεβασμού. Μια αρετή η οποία επιβάλλεται να χαρακτηρίζει εσαεί τη ζωή μας σε όλα τα θέματα, διότι πάνω σ’ αυτή την αρχή θεμελιώνεται και το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει:  «γίνεσθε οὖν φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καί ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί» (Ματθ.10,16)Χρησιμοποιεί παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο και μας συστήνει, όπως, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους, φροντίζουμε να είμαστε συνετοί όπως τα φίδια και να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε ανώφελους κινδύνους, και την ίδια ώρα να είμαστε άκακοι και ακέραιοι στη διαγωγή μας όπως τα περιστέρια.

Η πιο πάνω συμβουλή μας υπενθυμίζει ότι στον αγώνα της απόκτησης των γνώσεων και των διαφόρων χρησίμων δεξιοτήτων, που η σύγχρονη πραγματικότητα της τεχνολογικής προόδου και της παγκοσμιοποίησης απαιτούν, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η ανάγκη της απόκτησης ήθους και αρετής. Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας τονίζει πως «πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χωριζομέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται» (Πλάτωνος, Μενέξενος, 347a). Οι πειρασμοί, που καραδοκούν, είναι αρκετοί και τα προβαλλόμενα από διάφορες πηγές ως πρότυπα ζωής δεν είναι τα καλύτερα, αλλά οδηγούν τεχνηέντως στην αλλοτρίωση της προσωπικότητάς μας.

Συνεπώς, ας αντλήσουμε παραδείγματα και πρότυπα από την ιστορία, την παράδοση και την Εκκλησία μας. Οι αγώνες και οι θυσίες των μαρτύρων της πίστεώς μας, οι αυτοθυσιαστικοί ηρωισμοί των αγωνιστών της ελευθερίας μας και της δημοκρατίας, ας γίνουν πρότυπα μίμησης και για τον εαυτό μας. Η αέναη και ζωογόνος πηγή τού γραμμένου στην ελληνική γλώσσα  ιερού Ευαγγελίου, τα απαράμιλλα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας μας στην πίστη και τη θεοσέβεια,  και τέλος, η αστείρευτη λογοτεχνική και μουσική των Ελλήνων παράδοση, ας γίνουν τα εφόδια για την πνευματική  μας αρτίωση και ολοκλήρωση.

Αγαπητά μου παιδιά,

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε δεν μας προσφέρουν την πολυτέλεια να ζούμε αδιάφορα και επιπόλαια, χωρίς σκοπό και υψηλά ιδανικά. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Πατρίδα μας από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, είναι διαρκώς ενώπιόν μας. Ο κίνδυνος του οριστικού διαμελισμού της νήσου μας και της συνεπακόλουθης τουρκοποίησης της κατεχόμενης γης μας επιβάλλεται να μας κρατεί σε διαρκή εθνική και πνευματική εγρήγορση.  Η πατρίδα μας θα σωθεί και θα προκόψει, μόνο αν εσείς, η νέα γενιά παραμείνετε ενωμένοι και διαρκώς προσηλωμένοι στο μεγάλο ιστορικό μας χρέος για την απελευθέρωσή της από τις κατακτητικές δυνάμεις του Αττίλα.  Οι αγώνες για την ελευθερία είναι πάντα δύσκολοι αλλά όχι ακατόρθωτοι για τους νέους, οι οποίοι εμφορούνται από τα ευγενικά αυτά ιδανικά και πιστεύουν
σ’ αυτά. Μας το απέδειξαν οι  άλκιμοι νέοι μας του απελευθερωτικού μας Αγώνα του 55-59.

Τελειώνοντας, με πολλή αγάπη σας καλούμε να παραμείνετε προσηλωμένοι στον Κύριό μας, τον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, ο οποίος θυσίασε τον εαυτό του για τη σωτηρία του ανθρώπου και ο οποίος με τη θεία διδασκαλία του θέτει τις πιο υγιείς βάσεις για την επιτυχία, τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή μας.

Συνεπώς, να ζητάτε πάντοτε τη βοήθειά του Κυρίου μας, μέσω των θερμών προσευχών σας, και αυτός σίγουρα θα σας ενδυναμώνει στους προσωπικούς σας οραματισμούς και στους πνευματικούς  σας αγώνες. Ο ίδιος, άλλωστε, μάς προέτρεψε με πατρική αγάπη «Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν» (Ματθ.ζ΄ 7).

Καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά σε όλους σας. Ο Θεός ας ευλογεί το έργο σας.

Με πατρικές ευχές

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συλλήψεις νεαρών από την Αστυνομία σε Λάρνακα Πάφο και Λεμεσό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 15 / 7 / 2020 , 21:27 από Στη σύλληψη τριών προσώπων προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας, σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις κλοπών. Μέλη της Αστυνομίας στην Λάρνακα, προχώρησαν σήμερα, στη σύλληψη 17χρονου, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου και κατοχής διαρρηκτικών εργαλείων. Το 17χρονο εντόπισαν να οδηγεί αυτοκίνητο, σε […]

Πρωθυπουργός στο Υπουργικό: Η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί - Αβέβαιο αν θα ισχύσει η αύξηση του Μισθού στην νέα Κοινωφελή

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 6 / 2022 , 2:02 από news_room Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 12:00 με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), Mohammad Sanusi Barkindo, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 13:30 ο Κυριάκος […]

Pin It on Pinterest