19 °C Athens, GR
02/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Μήνυμα της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 23:23 από news_room

Μήνυμα

της Α.M. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

κ.κ. Χρυσοστόμου

με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022.

 

Αγαπητοί  μου μαθητές και μαθήτριες,

Βρίσκεστε σήμερα μπροστά στην έναρξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς, η οποία, όπως και η προηγούμενη, χαρακτηρίζεται από την παρουσία της θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού, που άφησε έντονα τα θλιβερά της στίγματα στη ζωή μας.

Παρά ταύτα, με τον νεανικό ενθουσιασμό και τον δυναμικό παλμό που σας διακρίνουν, έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε το ωραίο αυτό ταξίδι της γνώσης, ώστε η νέα χρονιά να είναι καρποφόρα για σας και στον γνωσιολογικό τομέα και ιδιαίτερα στον πνευματικό. Φτάνει να παραμείνετε προσηλωμένοι στους  ευγενικούς σας στόχους, ώστε να  εκπληρώσετε τόσο τους δικούς σας οραματισμούς όσο και τις υψηλές προσδοκίες των Γονέων και των Διδασκάλων σας.

Η ευσυνείδητη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που με τόση  υπευθυνότητα  και σεβασμό μας συστήνει η  συσταθείσα για τον σκοπό αυτό επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, είναι η μόνη οδός που θα μας παράσχει τη δυνατότητα, ώστε να περάσουμε τη χρονιά ομαλά και δημιουργικά. Η πιστή τήρηση των συμβουλών της μας ασκεί ταυτόχρονα και στην αρετή του αυτοσεβασμού και του ετεροσεβασμού. Μια αρετή η οποία επιβάλλεται να χαρακτηρίζει εσαεί τη ζωή μας σε όλα τα θέματα, διότι πάνω σ’ αυτή την αρχή θεμελιώνεται και το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει:  «γίνεσθε οὖν φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καί ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί» (Ματθ.10,16)Χρησιμοποιεί παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο και μας συστήνει, όπως, μπροστά στους μεγάλους κινδύνους, φροντίζουμε να είμαστε συνετοί όπως τα φίδια και να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε ανώφελους κινδύνους, και την ίδια ώρα να είμαστε άκακοι και ακέραιοι στη διαγωγή μας όπως τα περιστέρια.

Η πιο πάνω συμβουλή μας υπενθυμίζει ότι στον αγώνα της απόκτησης των γνώσεων και των διαφόρων χρησίμων δεξιοτήτων, που η σύγχρονη πραγματικότητα της τεχνολογικής προόδου και της παγκοσμιοποίησης απαιτούν, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η ανάγκη της απόκτησης ήθους και αρετής. Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας τονίζει πως «πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χωριζομέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται» (Πλάτωνος, Μενέξενος, 347a). Οι πειρασμοί, που καραδοκούν, είναι αρκετοί και τα προβαλλόμενα από διάφορες πηγές ως πρότυπα ζωής δεν είναι τα καλύτερα, αλλά οδηγούν τεχνηέντως στην αλλοτρίωση της προσωπικότητάς μας.

Συνεπώς, ας αντλήσουμε παραδείγματα και πρότυπα από την ιστορία, την παράδοση και την Εκκλησία μας. Οι αγώνες και οι θυσίες των μαρτύρων της πίστεώς μας, οι αυτοθυσιαστικοί ηρωισμοί των αγωνιστών της ελευθερίας μας και της δημοκρατίας, ας γίνουν πρότυπα μίμησης και για τον εαυτό μας. Η αέναη και ζωογόνος πηγή τού γραμμένου στην ελληνική γλώσσα  ιερού Ευαγγελίου, τα απαράμιλλα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας μας στην πίστη και τη θεοσέβεια,  και τέλος, η αστείρευτη λογοτεχνική και μουσική των Ελλήνων παράδοση, ας γίνουν τα εφόδια για την πνευματική  μας αρτίωση και ολοκλήρωση.

Αγαπητά μου παιδιά,

Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε δεν μας προσφέρουν την πολυτέλεια να ζούμε αδιάφορα και επιπόλαια, χωρίς σκοπό και υψηλά ιδανικά. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Πατρίδα μας από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, είναι διαρκώς ενώπιόν μας. Ο κίνδυνος του οριστικού διαμελισμού της νήσου μας και της συνεπακόλουθης τουρκοποίησης της κατεχόμενης γης μας επιβάλλεται να μας κρατεί σε διαρκή εθνική και πνευματική εγρήγορση.  Η πατρίδα μας θα σωθεί και θα προκόψει, μόνο αν εσείς, η νέα γενιά παραμείνετε ενωμένοι και διαρκώς προσηλωμένοι στο μεγάλο ιστορικό μας χρέος για την απελευθέρωσή της από τις κατακτητικές δυνάμεις του Αττίλα.  Οι αγώνες για την ελευθερία είναι πάντα δύσκολοι αλλά όχι ακατόρθωτοι για τους νέους, οι οποίοι εμφορούνται από τα ευγενικά αυτά ιδανικά και πιστεύουν
σ’ αυτά. Μας το απέδειξαν οι  άλκιμοι νέοι μας του απελευθερωτικού μας Αγώνα του 55-59.

Τελειώνοντας, με πολλή αγάπη σας καλούμε να παραμείνετε προσηλωμένοι στον Κύριό μας, τον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, ο οποίος θυσίασε τον εαυτό του για τη σωτηρία του ανθρώπου και ο οποίος με τη θεία διδασκαλία του θέτει τις πιο υγιείς βάσεις για την επιτυχία, τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή μας.

Συνεπώς, να ζητάτε πάντοτε τη βοήθειά του Κυρίου μας, μέσω των θερμών προσευχών σας, και αυτός σίγουρα θα σας ενδυναμώνει στους προσωπικούς σας οραματισμούς και στους πνευματικούς  σας αγώνες. Ο ίδιος, άλλωστε, μάς προέτρεψε με πατρική αγάπη «Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν» (Ματθ.ζ΄ 7).

Καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά σε όλους σας. Ο Θεός ας ευλογεί το έργο σας.

Με πατρικές ευχές

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Σχετικά Άρθρα

Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας στην Ι.Μ. Εδέσσης

Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας στην Ι.Μ. Εδέσσης

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 5 / 11 / 2023 , 5:05 από news_room Σε κλίμα πνευματικής και εθνικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας μαζί με τα 111α Ελευθέρια της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό. Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας εκ […]

Συζητήθηκε στον Ρωσικό Οίκο, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου η πορεία της αναστήλωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 0:56 από news_room Στις 2 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στον Ρωσικό Οίκο στη Βηρυτό συνάντηση αφιερωμένη στην πορεία των αναστηλωτικών έργων στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, στην αποκατάσταση των οποίων συμμετέχει δραστήρια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο έκτακτος […]