11 °C Athens, GR
17/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Εισαγγελέας για δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού περί αντιεμβολιαστών μοναχών Ομηρία σε συναγωγή στις ΗΠΑ: Δύο έφηβοι συνελήφθησαν στη Βρετανία Χειροτονίες Διακόνου και Πρεσβυτέρου στη Μελβούρνη Λειτουργικές παρουσίες του Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομου το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου Νέος «Δείκτης Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης» τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα Την Ιερά Μητρόπολη Σόφιας επισκέφθηκαν νέοι από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Σε κλίμα συγκίνησης η νεκρώσιμος ακολουθία του ήρωα της ΕΛ.ΔΥ.Κ, Κωνσταντίνου Κόκκα, στο Πέτα της Άρτας Η ΥΠΕΞ του Καναδά θα επισκεφθεί την Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα Ξεκινά τον Μάρτιο η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος Ο Βλ. Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Ραϊσί θα έχουν συνομιλίες στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα

Μήνυμα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτου για την εορτή του Γενέσιου της Θεοτόκου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 9 / 2021 , 0:44 από news_room

Επί τη θεομητορική εορτή του Γενέσιου της Υπεραγίας Θεοτόκου ο μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος απεύθυνε την κάτωθι επιστολή* προς το ευσεβές πλήρωμα της βουλγαρικής εκκλησίας:

ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ,

Την πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη γιορτάσαμε την έναρξη της νέας χρονιάς της Εκκλησίας και σήμερα βρισκόμαστε στη χαρά της πρώτης μεγάλης γιορτής του λειτουργικού κύκλου – της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Συμπάσχουμε με τη φωτεινή χαρά των αγίων και δίκαιων Ιωακείμ και Άννας και χαιρόμαστε, μαζί με όλη τη δημιουργία, την είδηση ​​της γέννησης του πιο αγαπημένου καρπού του ανθρώπινου γένους, γιατί: ήταν η κατοικία του Βασιλιά όλων και του Δημιουργού – του Χριστού Θεού, για να εκπληρώσουμε τη Θεία πρόνοια, μέσω της οποίας εμείς, που γεννηθήκαμε στη γη, ξαναφτιαχτήκαμε και ανανεωθήκαμε με τη φθορά – για την άπειρη ζωή »(Στίχος του Μεγάλου Εσπερινού της Γεννήσεως της Θεοτόκου).

Η γέννηση της Μητέρας του Θεού είναι αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου μυστηρίου που ο απόστολος αποκαλεί «κρυμμένο για αιώνες στον Θεό, που δημιούργησε τα πάντα μέσω του Ιησού Χριστού» (Εφεσ. 3: 9), επειδή η συνειδητοποίηση ότι «ο Θεός εμφανίστηκε με σάρκα »(1 Τιμ. 3:16), δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία του ανθρώπινου γένους, χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή μας, η οποία προσφέρεται στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Μητέρας του Θεού. Η γέννησή της είναι μια πρόγευση αυτής της καμπής σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, όταν ο ίδιος ο Θεός θα γίνει άνθρωπος για να μπορέσει ο άνθρωπος να εκπληρώσει τον πραγματικό του σκοπό και να γίνει θεός κατά χάρη (Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας). Από τη στιγμή της Γέννησης της Υπεραγίας Κυρίας και της Παναγίας στην ιστορία του κόσμου, οι τελευταίες ημέρες και χρόνια αρχίζουν να τρέχουν μέχρι την Ενσάρκωση, μέχρι τη σωτήρια στιγμή της εμφάνισης του Υιού του Θεού μεταξύ μας.

Είθε η ιερή εικόνα της Ουράνιας Παν-Βασίλισσας, που γεννιέται σήμερα στην εορτή της, να είναι πάντα μπροστά μας, και η αγνότητα και η απόλυτη αφοσίωσή της στο θέλημα του Θεού να είναι η αμετάβλητη και διαρκής φιλοδοξία μας, αφού η κλήση μας είναι η μίμηση του Θεού, με που ήταν η πρώτη που τιμήθηκε.που «βρήκε χάρη στον Θεό» (Λουκάς 1:30). Ας τη μιμηθούμε σύμφωνα με τις δυνάμεις μας και ας αγωνιστούμε για την τελειότητά της στην προσευχή και την υπακοή, και μη νομίζουμε ότι αυτό που είναι δυνατό για αυτήν είναι αδύνατο για εμάς τους αδύναμους, γιατί η δύναμη του Θεού «εκδηλώνεται πλήρως στην αδυναμία» (2 Κορ. 12 : 9).

Η Παναγία είναι το στέμμα της χιλιετούς δικαιοσύνης της Παλαιάς Διαθήκης. Χάρη σε αυτήν και τη συνειδητή βοήθειά της στο έργο οικοδόμησης του Θεού, το παλιό πέθανε και η εποχή του Νόμου έδωσε τη θέση της στη νέα εποχή, την εποχή της Χάριτος και της αγάπης. Ζούμε σε αυτήν την εποχή σήμερα, επωφελούμενοι απλόχερα από τους καρπούς της Σάρκωσης, και αναμένεται να λάβουμε την ίδια συνειδητή βοήθεια στο έργο οικοδόμησης του Θεάνθρωπου. Για το μυστήριο του θεανθρώπινου άνδρα – αν και αναφαίρετο μέρος του σχεδίου του Θεού για τον κόσμο, δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ιερή συγκατάθεση και συμμετοχή της: «ιδού η υπηρέτρια του Κυρίου. ας είναι για μένα σύμφωνα με τον λόγο σου »(Λουκάς 1:38).

Αυτά τα μοιραία λόγια της Υπεραγίας Θεοτόκου πρέπει επίσης να είναι δικά μας λόγια. Αυτός ο εκούσιος προσδιορισμός της να είναι δούλος του Κυρίου, όχι της αμαρτίας και του θανάτου, πρέπει να είναι η αποφασιστικότητά μας και η πανταχού παρούσα ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε τον Κύριο στην επιθυμία Του να μας απαλλάξει από τον δεσμό της φθοράς και να μας δώσει το δικό Του Βασιλεία και ζωή. “Σε αφθονία” (Ιωάννης 10:10). Ο Κύριος «θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έρθουν στη γνώση της αλήθειας» (1 Τιμ. 2: 4), αλλά για να είναι αυτό δυνατό, η επιθυμία και η συνεργασία μας είναι απαραίτητες και έχουμε το πιο τέλειο παράδειγμα αυτής της ετοιμότητας. στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού, που γεννήθηκε σήμερα – ο συνεχής μεσίτης όλης της χριστιανικής οικογένειας.

Μέσα από τις άγιες προσευχές της, ο Θεός να έχει έλεος και να μας σώσει όλους!

Καλές και ευλογημένες γιορτές!

† Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας

*Ανεπίσημη μετάφραση

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού - 1η Απριλίου

Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού – 1η Απριλίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 1 / 4 / 2021 , 4:49 από news_room Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού – 1η Απριλίου Σήμερα, Πέμπτη, 1η Απριλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522), για την οποία είναι αφιερωμένη και η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (18/4/2021). Επίσης, εορτάζουμε […]

Να μας αξιώσει ο θεός να έχουμε αγίους ιερείς και αρχιερείς

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 8 / 2021 , 0:01 από news_room Το 2014 αξίωσε ο Θεός έναν πιστό δούλο του , έναν άξιο εργάτη της εκκλησίας να εκλεγεί επίσκοπος , ο έως τότε προϊστάμενος του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου , εκλέχθηκε από το σώμα της εκκλησίας της ελλάδος […]

Pin It on Pinterest