24 °C Athens, GR
24/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια στην κοινότητα Charlotte Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Αγιασμός για την έναρξη της νέας Δικαστικής Χρονιάς στη Καστοριά Πειραιώς Σεραφείμ: Ο ΛΟΑΤΚΙ-σμός είναι μια σύγχρονη λυδία λίθος για την υποταγή στην «προοδευτική» παγκόσμια τάξη Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Αγίους Τόπους Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπισκοπικός Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του

Μήνυμα Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτου για την εορτή του Γενέσιου της Θεοτόκου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 9 / 2021 , 0:44 από news_room

Επί τη θεομητορική εορτή του Γενέσιου της Υπεραγίας Θεοτόκου ο μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος απεύθυνε την κάτωθι επιστολή* προς το ευσεβές πλήρωμα της βουλγαρικής εκκλησίας:

ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ,

Την πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη γιορτάσαμε την έναρξη της νέας χρονιάς της Εκκλησίας και σήμερα βρισκόμαστε στη χαρά της πρώτης μεγάλης γιορτής του λειτουργικού κύκλου – της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Συμπάσχουμε με τη φωτεινή χαρά των αγίων και δίκαιων Ιωακείμ και Άννας και χαιρόμαστε, μαζί με όλη τη δημιουργία, την είδηση ​​της γέννησης του πιο αγαπημένου καρπού του ανθρώπινου γένους, γιατί: ήταν η κατοικία του Βασιλιά όλων και του Δημιουργού – του Χριστού Θεού, για να εκπληρώσουμε τη Θεία πρόνοια, μέσω της οποίας εμείς, που γεννηθήκαμε στη γη, ξαναφτιαχτήκαμε και ανανεωθήκαμε με τη φθορά – για την άπειρη ζωή »(Στίχος του Μεγάλου Εσπερινού της Γεννήσεως της Θεοτόκου).

Η γέννηση της Μητέρας του Θεού είναι αναπόσπαστο μέρος του μεγάλου μυστηρίου που ο απόστολος αποκαλεί «κρυμμένο για αιώνες στον Θεό, που δημιούργησε τα πάντα μέσω του Ιησού Χριστού» (Εφεσ. 3: 9), επειδή η συνειδητοποίηση ότι «ο Θεός εμφανίστηκε με σάρκα »(1 Τιμ. 3:16), δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία του ανθρώπινου γένους, χωρίς την ανθρώπινη συμμετοχή μας, η οποία προσφέρεται στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Μητέρας του Θεού. Η γέννησή της είναι μια πρόγευση αυτής της καμπής σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, όταν ο ίδιος ο Θεός θα γίνει άνθρωπος για να μπορέσει ο άνθρωπος να εκπληρώσει τον πραγματικό του σκοπό και να γίνει θεός κατά χάρη (Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας). Από τη στιγμή της Γέννησης της Υπεραγίας Κυρίας και της Παναγίας στην ιστορία του κόσμου, οι τελευταίες ημέρες και χρόνια αρχίζουν να τρέχουν μέχρι την Ενσάρκωση, μέχρι τη σωτήρια στιγμή της εμφάνισης του Υιού του Θεού μεταξύ μας.

Είθε η ιερή εικόνα της Ουράνιας Παν-Βασίλισσας, που γεννιέται σήμερα στην εορτή της, να είναι πάντα μπροστά μας, και η αγνότητα και η απόλυτη αφοσίωσή της στο θέλημα του Θεού να είναι η αμετάβλητη και διαρκής φιλοδοξία μας, αφού η κλήση μας είναι η μίμηση του Θεού, με που ήταν η πρώτη που τιμήθηκε.που «βρήκε χάρη στον Θεό» (Λουκάς 1:30). Ας τη μιμηθούμε σύμφωνα με τις δυνάμεις μας και ας αγωνιστούμε για την τελειότητά της στην προσευχή και την υπακοή, και μη νομίζουμε ότι αυτό που είναι δυνατό για αυτήν είναι αδύνατο για εμάς τους αδύναμους, γιατί η δύναμη του Θεού «εκδηλώνεται πλήρως στην αδυναμία» (2 Κορ. 12 : 9).

Η Παναγία είναι το στέμμα της χιλιετούς δικαιοσύνης της Παλαιάς Διαθήκης. Χάρη σε αυτήν και τη συνειδητή βοήθειά της στο έργο οικοδόμησης του Θεού, το παλιό πέθανε και η εποχή του Νόμου έδωσε τη θέση της στη νέα εποχή, την εποχή της Χάριτος και της αγάπης. Ζούμε σε αυτήν την εποχή σήμερα, επωφελούμενοι απλόχερα από τους καρπούς της Σάρκωσης, και αναμένεται να λάβουμε την ίδια συνειδητή βοήθεια στο έργο οικοδόμησης του Θεάνθρωπου. Για το μυστήριο του θεανθρώπινου άνδρα – αν και αναφαίρετο μέρος του σχεδίου του Θεού για τον κόσμο, δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ιερή συγκατάθεση και συμμετοχή της: «ιδού η υπηρέτρια του Κυρίου. ας είναι για μένα σύμφωνα με τον λόγο σου »(Λουκάς 1:38).

Αυτά τα μοιραία λόγια της Υπεραγίας Θεοτόκου πρέπει επίσης να είναι δικά μας λόγια. Αυτός ο εκούσιος προσδιορισμός της να είναι δούλος του Κυρίου, όχι της αμαρτίας και του θανάτου, πρέπει να είναι η αποφασιστικότητά μας και η πανταχού παρούσα ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε τον Κύριο στην επιθυμία Του να μας απαλλάξει από τον δεσμό της φθοράς και να μας δώσει το δικό Του Βασιλεία και ζωή. “Σε αφθονία” (Ιωάννης 10:10). Ο Κύριος «θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έρθουν στη γνώση της αλήθειας» (1 Τιμ. 2: 4), αλλά για να είναι αυτό δυνατό, η επιθυμία και η συνεργασία μας είναι απαραίτητες και έχουμε το πιο τέλειο παράδειγμα αυτής της ετοιμότητας. στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού, που γεννήθηκε σήμερα – ο συνεχής μεσίτης όλης της χριστιανικής οικογένειας.

Μέσα από τις άγιες προσευχές της, ο Θεός να έχει έλεος και να μας σώσει όλους!

Καλές και ευλογημένες γιορτές!

† Νεόφυτος

Πατριάρχης Βουλγαρίας

*Ανεπίσημη μετάφραση

Σχετικά Άρθρα

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Βεροίας κ.κ. Παντελεήμονος - Adologala (2)

Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Βεροίας κ.κ. Παντελεήμονος – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 7 / 2021 , 11:59 από news_room Την Τρίτη 27 Ιουλίου το πρωί με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, τελέστηκε, στον Ιερό Ναό του Αγίου […]

Η Εορτή του Αγίου Νικολάου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καισαριανής (Εικόνες)- Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 / 12 / 2021 , 1:43 από news_room Η Εορτή του Αγίου Νικολάου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καισαριανής (Εικόνες)- Adologala.gr Την πανίερο ιερά μνήμη του αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας τίμησε σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2021 ο ομώνυμος περικαλλής ιερός ναός της Ιεράς Μητροπόλεως  Καισαριανής. Στην […]

Pin It on Pinterest