19 °C Athens, GR
19/10/2021

Τελευταια Νέα
Με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη του στην Ουγκάντα Μόρφου Νεόφυτος: «Φίλοι στον Ουρανό και στη Γή» – Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του Εν Ευβοία 3 Ιατροί θα αποφανθούν για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Η Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Συνάντηση εργασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με διεθνή ομάδα επιστημόνων για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου Εορτάστηκαν τα 109 Ελευθέρια της Έδεσσας Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Απόστολο Λουκά Στροβόλου O Πρώτος εορτασμός όλων των Αγίων Ιατρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Στο Λουξεμβούργο για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης

Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο πατριαρχικό Μετόχι στη Σόφια

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 9 / 2021 , 18:11 από news_room

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στο Μετόχι του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών στη Σόφια προεξήρχε ο μητροπολίτης Βάρνας και Βελίκα Πρεσλάβα Ιωάννης. Επίσης συλλειτούργησε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας επίσκοπος Μελνίσκι Γεράσιμος, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών παρά τω Πατριάρχω Βουλγαρίας και προϊστάμενος του πατριαρχικού Μετοχίου αρχιμανδρίτης Βασσιανός Ζμέγεφ, ο αντιπρύτανης της Ιερατικής Σχολής Σόφιας ιερομόναχος Μελέτιος Σπάσοφ, ο πρωθιερέας Δημήτριος Τουχτσίγεφ, ο πρωτοδιάκονος Ιβάν Πέτκοφ και ο διάκονος Αλέξανδρος Μορόζοφ.

Την ακολουθία παρακολούθησαν προσευχόμενοι ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Φ. Βοσκρεσένσκι, ενορίτες και προσκεκλημένοι του ναού.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών παρά τω Πατριάρχω Βουλγαρίας αρχιμανδρίτης Βασσιανός εκ μέρους των κληρικών και ενοριτών του Μετοχίου καλωσόρισε τον μητροπολίτη Βάρνας και Βελίκα Πρεσλάβα Ιωάννη.

«Στο πρόσωπό Σας, αγαπητέ Δέσποτα, διαθέτουμε έναν αγαπητό φίλο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τάσσεσθε με συνέπεια υπέρ της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ακολουθώντας μια συνετή και μετρημένη θέση, η οποία εδράζεται επί της μακραίωνης αγιοπατερικής παραδόσεως της συνοδικής διοικήσεως της εκκλησιαστικής ζωής, επί της άνευ όρων προτεραιότητας των ιερών κανόνων. Η αρχιερατική στοργή Σας, ο ζήλος και η μέριμνά σας για την ενότητα της Ορθοδοξίας μάς εμπνέει και ελπίζουμε ότι ο Κύριος θα διαφυλάξει την Εκκλησία του ενιαία, αδιαίρετη και θα μας χαρίσει τη δυνατότητα ενί στόματι και μία καρδία να δοξάσουμε τον Κύριο και Θεό, ο Οποίος τόσο θαυμαστώς δοξάσθηκε μέσω των Αγίων Αυτού, ένας εκ των οποίων είναι ο Άγιος Ιεράρχης Σεραφείμ του Μπογουτσάρ, θαυματουργός της Σόφιας», ανέφερε ειδικότερα ο αρχιμανδρίτης Βασσιανός.

Ως ανάμνηση τελέσεως της κοινής ιεράς ακολουθίας ο προϊστάμενος του πατριαρχικού Μετοχίου στη Σόφια προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Ιωάννη ιερό εγκόλπιο.

Στη συνέχεια χαιρετιστήριο λόγο στους παρισταμένους απηύθυνε ο μητροπολίτης Βάρνας και Βελίκα Πρεσλάβα Ιωάννης, ο οποίος υπενθύμισε ότι το 2021 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που η Ιερά Σύνοδος Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε συντονισμό με την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας ανέγραψε στις δέλτους των Αγίων τον Αρχιεπίσκοπο Μπογκουτσάρ Σεραφείμ, ο οποίος χρόνια ευλαβείται τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στη Ρωσία. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο και τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Αγιοκατατάξεως του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεοφύτου ο κ. Ιωάννης επίσης ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Μετοχίου αρχιμανδρίτη Βασσιανό, ευχόμενος σε αυτόν υγεία και «χαρά εν Αγίω Πνεύματι, η οποία χαρακτήριζε τον Άγιο Σεραφείμ Σόμπολεφ».

«Σας διαβεβαιώ ότι οι μακραίωνες σχέσεις μας θα παραμένουν πάντοτε ανεξαρτήτως των σύγχρονων αναταραχών και στρεβλώσεων. Η Ορθοδοξία δύναται να ανταπεξέλθει όλες τις δοκιμασίες εάν εσωτερικά είμαστε ενωμένοι ως χριστιανοί και λειτουργοί του ιερού μας. Οφείλουμε να έχουμε ως γνώμονά μας τη ζωή των Αγίων μας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σεραφείμ της Σόφιας, του Οσίου Σεραφείμ του Σαρόφ. Εύχομαι ο Θεός να Σας ενδυναμώνει, όπως και τους αδελφούς κληρικούς και όλους τους εδώ παρισταμένους», ανέφερε εν κατακλείδι ο μητροπολίτης Ιωάννης.

Μετά τη λήξη της Θείας Μυσταγωγίας ο μητροπολίτης Βάρνας και Βελίκα Πρεσλάβα Ιωάννης προέστη της δοξολογίας ενώπιον του τάφου του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ του Μπογκουτσάρ και ευλόγησε μέσω χρίσεως με αγιασμένο έλαιο από το καντήλι της εικόνας του Αγίου Σεραφείμ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Απάντηση του Μητροπολίτη Μόρφου στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 9 / 2021 , 15:40 από news_room Απάντηση πρός τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα εξέδωσε το γραφείο τύπου της Ι.Μ. Μόρφου. Στην απάντηση του ο μητροπολίτης Μόρφου σημειώνει : Ἀδελφὲ ἐν Κυρίῳ, Μητροπολῖτα Ταμασοῦ κ. Ἠσαΐα, Ἀκούγοντας καὶ διαβάζοντας τὶς δηλώσεις σας στὸ «Πρωτοσέλιδο» τοῦ Sigmalive (03.09.21), […]

3 Μαρτίου ημέρα μνήμης του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 3 / 2021 , 17:47 από news_room 3 Μαρτίου ημέρα μνήμης του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Ημέρα κατά την οποία οι Άγγλοι, περικύκλωσαν το κρησφύγετο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου έριξαν χειροβομβίδα και βενζίνη, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός ο Σταυραετός του Μαχαιρά. […]

Pin It on Pinterest