25 °C Athens, GR
25/09/2022

Εναρκτήριο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος στον Βόλο – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 9 / 2021 , 19:34 από news_room

Εναρκτήριο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος στον Βόλο – Adologala.gr

Την  Κυριακή 26/9, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε το Εναρκτήριο Συνέδριο Κατηχητών και Στελεχών Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με αφορμή την έναρξη της νέας Κατηχητικής Χρονιάς.

Μετά τον Αγιασμό, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, έκανε τον εναρκτήριο χαιρετισμό και παρουσίασε τον Κεντρικό Εισηγητή του Συνεδρίου Ιερομόναχο Γεννάδιο Μανώλη, αδελφό της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Κατηχητικό αλλιώς… κατηχητικές προκλήσεις στην κοινωνία του σήμερα».

Ο π. Γεννάδιος, με τρόπο γλαφυρό, περιέγραψε τις νέες προκλήσεις που καλούνται οι νέοι μας να αντιμετωπίσουν, τις καινούργιες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την λειτουργία των κατηχητικών σχολείων, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία του βιωματικού τρόπου κατηχήσεως, καθώς και την σπουδαιότητα της ανάπτυξης δεσμών ειλικρινούς και αληθινής αγάπης μεταξύ των κατηχητών και των κατηχητριών.

Μετά το γεύμα που ακολούθησε στον αύλειο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, τα Μέλη του Συνεδρίου συμμετείχαν στα τέσσερα Βιωματικά Παιδαγωγικά Εργαστήρια, που πραγματοποιήθηκαν σε αντίστοιχους χώρους.

Το πρώτο Παιδαγωγικό Βιωματικό Εργαστήριο αφορούσε στα Στελέχη της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Περιελάμβανε τρόπους εικαστικής έκφρασης αλλά και δημιουργικής διδασκαλίας βασικών εννοιών της πίστης μας σε νήπια και μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Υπεύθυνη ήταν η Παιδαγωγός κ. Θάλεια Καλλιαντά.

Το δεύτερο Παιδαγωγικό Βιωματικό Εργαστήριο είχε ως σκοπό την παρουσίαση ενός λεπτομερούς σεναρίου μαθήματος για μαθητές Ε’, Στ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου, διανθισμένου με λογοτεχνικά στοιχεία. Υπεύθυνοι ήταν οι θεολόγοι κ. Δημήτριος Καραβασίλης και κ. Μαρία Παπασσάβα.

Το τρίτο Παιδαγωγικό Βιωματικό Εργαστήριο ασχολήθηκε με την κατασκευή μιας απλής, αλλά εντυπωσιακής χειροτεχνίας, εμπνευσμένης από την παραβολή του Σπορέα και είχε ως υπεύθυνη την κ. Αναστασία Σταματίου, θεολόγο.

Το τέταρτο και τελευταίο Παιδαγωγικό Βιωματικό Εργαστήριο είχε ως θεματολογία τον έντεχνο συλλογισμό και τη δυνατότητα του συνδυασμού της τέχνης με την κατηχητική διδασκαλία, με σκοπό την ενεργοποίηση και τον στοχασμό, τη διαδραστικότητα, την παρατηρητικότητα, τη φαντασία και τη συσχέτιση της εικόνας ή της μουσικής με βασικές πνευματικές και θεολογικές έννοιες.

Τα Μέλη του Συνεδρίου, στη συνέχεια, συνήλθαν σε ολομέλεια, και άκουσαν την καταληκτήρια ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξήρε τη σημασία της πραγματοποίησης του Συνεδρίου, προέτρεψε για την επαναλειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, με θάρρος και ιεραποστολικό ζήλο. Κάλεσε τα Στελέχη Νεότητας να εργασθούν με αισιοδοξία αλλά και προσοχή τη νέα ιεραποστολική χρονιά, επισημαίνοντας ότι οι δυσκολίες θα είναι πολλές αλλά η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος θα τους ενισχύει.

Το Εναρκτήριο Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την Τελετή Χειροθεσίας των νέων Κατηχητών και Κατηχητριών της Τοπικής μας Εκκλησίας, ενώ ακολούθησε η Επίδοση των διορισμών στα Στελέχη Νεότητος.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνοδικές-εκδηλώσεις-Μνήμης-Mικρασιατικού-Ελληνισμού-1922-2022

Συνοδικές εκδηλώσεις Μνήμης Mικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 1 / 2022 , 16:20 από news_room Στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο της συμπληρώσεως 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή διοργανώνονται κατά τις επόμενες ημέρες οι εξής εκδηλώσεις. Κατ΄ αυτές θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα […]

Τορόντο Δωρεά του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο York

Τορόντο: Δωρεά του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο York

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 10 / 2021 , 22:21 από news_room Το Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, έπειτα από μια γενναιόδωρη προσφορά που έλαβε από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Foundation-HHF), προχώρησε στην επέκταση του Προγράμματος Ελληνικής Ιστορίας, το οποίο στοχεύει στη διάσωση και καταγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του […]

Pin It on Pinterest