26 °C Athens, GR
07/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας Γιατί δεν πρέπει να αναρτάτε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την ESET Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δέχθηκε τον επίσκοπο Margveti & Ubisa Μελχισεδέκ του Πατριαρχείου Γεωργίας – Adologala.gr Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : «Ο τόπος, οι πολιτικοί & ο λαός έχουν δυνατότητες, η Εκκλησία δίνει την ελπίδα, τον αγώνα & την υπομονή – Adologala.gr Ιερά Μητρόπολη Κώου : Ανακοίνωση Εγκαινίων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού Κώ – Adologala.gr Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για τις πλημμύρες στη Νέα Νότια Ουαλία Ικανοποίηση ΙΣΚΕ για την τακτοποίηση των θέσεων των Κληρικών που εκκρεμούσε από το 1945 – Adologala.gr Αμερικής Ελπιδοφόρος : Η ανοικοδόμησή του Αγίου Νικολάου συνιστά πράξη πίστης: Πίστης στον Θεό, αλλά & πίστης στο αμερικανικό όραμα της θρησκευτικής ελευθερίας Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της

Διευρύνεται η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 22:11 από news_room

Κοινή Δήλωση προθέσεων με σκοπό να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου Κοινού Διακρατικού Προγράμματος συνεργασίας στην Έρευνα και την Καινοτομία, υπέγραψαν, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο αρμόδιος Υφυπουργός και Βουλευτής Κορινθίας Δρ Χρίστος Δήμας και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου κ. Κυριάκος Κόκκινος. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής.

Οι δύο πλευρές εκτιμώντας τη μεγάλη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας για την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε διεύρυνση και εμβάθυνση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας των δύο χωρών στους ακόλουθους ενδεικτικούς τομείς προτεραιότητας:

  • Έξυπνες Πόλεις
  • Δημόσια Υγεία
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υποστήριξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός
  • Βιώσιμη Γεωργία – Αγροδιατροφή.

Το Πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο χώρες, θα απευθύνεται σε ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρήσεις των δύο χωρών και θα ακολουθήσει το μοντέλο 2+2 με τη συμμετοχή σε κάθε έργο ενός ερευνητικού/ακαδημαϊκού φορέα και μιας επιχείρησης από κάθε χώρα.

Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων και την εκκίνηση του Κοινού Προγράμματος θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα και στις δύο χώρες εντός του επόμενου έτους κοινή, ανοικτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Αρμόδιοι φορείς για το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα είναι: από κυπριακής πλευράς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Κυριάκο Κόκκινο«η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου αλλά και ευρύτερα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αποτελούν το στερεό υπόβαθρο στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας όραμα: Ένα αναπτυξιακό μοντέλο με πυρήνες ώθησης την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη που να επιφέρει τα μέγιστα οφέλη για την παραγωγική οικονομία των δύο χωρών. Θέτουμε σήμερα τις βάσεις για μία διευρυμένη συνεργασία, την οποία είμαι σίγουρος πως θα αγκαλιάσει και θα αξιοποιήσει στο έπακρον η ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δρ Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Με την σημερινή υπογραφή δηλώνουμε την βούλησή μας για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας. Συνειδητοποιήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε κρίσιμους τομείς τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Η Κοινή Δήλωση Προθέσεων διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ευρύ πλέγμα συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς αιχμής».

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος δήλωσε: «Σε μια περίοδο που το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και ο Ορίζοντας Ευρώπη δημιουργούν ευρείες προοπτικές ανάπτυξης, η Κοινή Δήλωση Προθέσεων μετουσιώνει τη διαχρονική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και εξελικτικά εδραιώνει και ισχυροποιεί τις σχέσεις μας για κοινό όφελος των χωρών μας στους καίριους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Όπως είχα αναφέρει και στη συνάντησή μου με τον Υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα τον περασμένο Ιούλιο, η συνεργασία και εκπόνηση κοινών έργων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενισχύουν την οικονομία και την κοινωνία των χωρών μας».

(ΕΚ/ΣΧ)

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την εβδομάδα Ιερατικών κλήσεων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 / 4 / 2021 , 7:32 από news_room Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου για την εβδομάδα Ιερατικών κλήσεων Ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, κατόπιν εἰσηγήσεως τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐκπαιδεύσεως καί Ἐπιμορφώσεως τοῦ Ἐφημεριακοῦ Κλήρου, ἐξαπέστειλε την ὑπ᾿ ἀριθ. 3038 Ἐγκύκλιό Της πρός τον Ὀρθόδοξο Ἑλληνικό […]

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να συζητήσει το θέμα του Μητροπολίτη Περιστερίου – Έξαρχος της Ι.Μ. Περιστερίου ο Μητροπολίτης Ιλίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 / 7 / 2021 , 14:58 από news_room Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου εχθές Παρασκευή πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου για να συζητήσει το θέμα που έχει προκύψει […]

Pin It on Pinterest