25 °C Athens, GR
25/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Υποδοχή της Παναγίας της Ροβέλιστας στο Κομπότι Άρτης Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Άρτης Ξεκίνησε η 12η Κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Πολυμελή όμιλο ξένων επισκεπτών δέχθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου παλαιού Καίρου Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Μικρό το ποσοστό διαφοράς του με την Έφη Αχτσιόγλου Κόσοβο: Τέσσερις νεκροί στην πολιορκία ορθόδοξου μοναστηριού Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Διεθνές Οικουμενικό Συνέδριο στη Ρωμαιοκαθολική Ιερά Μονή Pannonhalma Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στο Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής

Δηλώσεις του ΠτΔ & του Προέδρου της Αιγύπτου μετά τη Διακυβερνητική Συνάντηση Κύπρου – Αιγύπτου, στο Κάιρο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 9 / 2021 , 19:45 από news_room

Στις εξαίρετες σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο σε όλους τους τομείς και την κοινή βούληση των Κυβερνήσεων των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση τους αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, χαρακτηρίζοντας ως ιστορική τη σημερινή τους Συνάντηση.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά το πέρας των εργασιών της Διακυβερνητικής Συνάντησης, που έγινε σήμερα στο Κάιρο, με τη συμμετοχή Υπουργών των Κυβερνήσεων των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ήθελα να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Σίσι για τη θερμή φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της Διακυβερνητικής Συνόδου Αιγύπτου – Κύπρου.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς, επιτρέψετε μου να εκφράσω για ακόμη μια φορά τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού στις οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς του περασμένου Ιουλίου.

Θα χαρακτήριζα ως ιστορική τη σημερινή Διακυβερνητική Σύνοδο, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο το εξαίρετο των σχέσεων μας, αλλά και την κοινή βούληση αφενός για ουσιαστική ενίσχυση του ήδη πλούσιου συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και αφετέρου για επιπρόσθετη αναβάθμιση και ενίσχυση των πολιτικό-οικονομικών μας δεσμών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αλλά και των διμερών επαφών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας, Γεωργίας, Παιδείας και Υφυπουργού Ναυτιλίας, είχαμε την ευκαιρία τόσο να ανασκοπήσουμε την ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών όσο και να αναπτύξουμε ιδέες και απόψεις για διεύρυνση της σε νέους τομείς.

Στον τομέα του Εμπορίου συμφωνήσαμε όπως θεσμοθετηθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η διοργάνωση επιχειρηματικών φόρουμ, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί αντίστοιχων επιχειρηματικών επιμελητηρίων, με στόχο την αύξηση του εμπορίου, υπηρεσιών αλλά και αγαθών, ιδιαίτερα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

Όσον αφορά την Ενέργεια, δόθηκαν οδηγίες επίσπευσης των εργασιών της Κοινής Επιτροπής που έχει συσταθεί για υλοποίηση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και του EurοAfrica interconnector.

Σε αυτό το πλαίσιο όσον αφορά τον αγωγό έχει  ήδη προγραμματιστεί συνάντηση των σχετικών τεχνικών επιτροπών στις 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Παράλληλα, αναμένεται εντός του μηνός να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου, ενώ ακολούθως προγραμματίζεται η υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Συναντίληψης Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδος για προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω του έργου EuroAfrica Interconnector.

Επιπλέον, στη βάση της Συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου στον Τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους εν λόγω τομείς, ιδιαίτερα επί της αξιοποίησης ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Καταληκτικά, αμοιβαία ήταν η θέση για θεσμοθέτηση της Διακυβερνητικής Συνόδου και πραγματοποίηση της ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εξέταση όχι μόνο της πορείας υλοποίησης των τομεακών συμπράξεων στη βάση του σχετικού οδικού χάρτη που με τον Πρόεδρο Σίσι έχουμε καθορίσει, αλλά και της ευρύτερης μας συνεργασίας, η οποία, πλέον, θεωρείται ως στρατηγική και αποφασιστική.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον φίλο Πρόεδρο επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, αλλά, βεβαίως, και επί των όσων απασχολούν στις προσπάθειες επικράτησης της ειρήνης και της επίλυσης των διενέξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Σίσι για τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, με τις νέες θέσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς που εκτρέπουν το Κυπριακό από τα όσα τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι Όροι Εντολής του Γενικού Γραμματέα διαλαμβάνουν.

Θέσεις, όπως η γνωστή αξίωση για αλλαγή της βάσης λύσης μέσω της επιδίωξης αναγνώρισης δύο ανεξάρτητων κρατών και έκνομες ενέργειες που αφορούν την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Επαναβεβαίωσα τον φίλο Πρόεδρο πως η δική μας θέση παραμένει αταλάντευτη και αυστηρά προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λαμβάνοντας υπόψη πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ένωσης και θα πρέπει να προσαρμόζεται και να υλοποιεί αυτά που το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει.

Την ίδια στιγμή ενημέρωσα για μια σειρά πρωτοβουλιών που αναλάβαμε προκειμένου να διευκολύνουν την επανέναρξη ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου που θα υπερβεί τα σημερινά αδιέξοδα που προκαλούνται από τις τουρκικές θέσεις και ενέργειες.

Θέλω θερμότατα να ευχαριστήσω τον αδελφικό φίλο, Πρόεδρο Σίσι, για την κατανόηση, αλλά και τη σταθερή και αμετάβλητη στάση αρχών που η Αίγυπτος τηρεί στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και στη καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, είτε αυτές αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον Πρόεδρο Σίσι για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει και καταγράφονται για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας για ακόμη  μια φορά την εκτίμηση μας για τον ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο που διαχρονικά διαδραματίζει η Αίγυπτος.

Την ίδια στιγμή, κοινή ήταν η θέση για την ανάγκη σταθεροποίησης της εσωτερικής κατάστασης στη Λιβύη μέσω του αφοπλισμού, και αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, καθώς και τη διενέργεια εθνικών εκλογών κατά την καθορισμένη ημερομηνία.

Η πιο πάνω ταύτιση απόψεων επί περιφερειακών ζητημάτων συνάδει απόλυτα με το κοινό μας όραμα για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταύτιση υπήρξε, επίσης, στο ότι οι συνέργειες που αναπτύσσουμε είτε σε διμερές είτε σε τριμερές ή και σε πολυμερές επίπεδο, δεν στρέφονται εναντίον κανενός.

Αντίθετα, ευχή και ελπίδα μας είναι όπως μέρος των μηχανισμών συνεργασσίας που ήδη λειτουργούν καταστούν και τα όποια κράτη σέβονται τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών, αναπτύσσοντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες.

Συνέργειας όπως, μεταξύ άλλων, μέσω της πρωτοβουλίας του Προέδρου Σίσι για τη δημιουργία του East Mediterranean Gas Forum, εις το οποίο συμμετέχει σημαντικός αριθμός κρατών της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

Κατά τις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συζητήσαμε και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου, όπου μετέφερα για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην επίτευξη μιας εταιρικής σχέσης, ιδιαίτερα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασα την πλήρη στήριξη μας στις προσπάθειες ανανέωσης των Προτεραιοτήτων Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου για την περίοδο 2021-2027, καθώς σταθερή είναι η άποψη μας πως η Αίγυπτος αποτελεί έναν σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο της Ένωσης, αλλά και σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής σε σημαντικούς τομείς, όπως στα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αποτροπής μεταναστευτικών ροών.

Φίλε Πρόεδρε της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για ακόμη μια φορά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Συνόδου, αυτής της ύπατης Συνόδου. Εκτιμώ πως μέσα από την εποικοδομητική και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων δόθηκε μια νέα δυναμική στον κοινό στόχο και όραμα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, προς εξυπηρέτηση των δύο λαών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Συνεργασία, η οποία πλέον όχι μόνο διέπεται από αλληλοσεβασμό, αμοιβαία εμπιστοσύνη και αδελφικούς δεσμούς, αλλά και από μια στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Ευχαριστώντας για ακόμη μια φορά φίλε Πρόεδρε, ευελπιστώ σύντομα να ανταποδώσω αυτή τη χωρίς προηγούμενο ευγενική και πλουσιοπάροχη φιλοξενία. Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τις δύο χώρες, για την ειρήνη στην περιοχή, για την υλοποίηση των όσων έχουμε σήμερα συμφωνήσει».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι η Διακυβερνητική Συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας και κοινής επιθυμίας για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και στη βάση της αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων στην περιοχή.

Εξέφρασε, επίσης, εκτίμηση για το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εδράζονται σε γερά θεμέλια και ανακοίνωσε ότι σήμερα συμφωνήθηκαν περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου, σε πολλά επίπεδα, όπως στους τομείς της Άμυνας και της Οικονομίας, αλλά και πέραν του διμερούς επιπέδου, συζητήθηκαν θέματα στο πλαίσιο του μηχανισμών συνεργασίας και με την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον τριμερή μηχανισμό ως πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας.

Πρόσθεσε ότι εγκαινιάζοντας τη σημερινή Διακυβερνητική Συνάντηση γίνεται ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης για ενίσχυση των σχέσεων, αλλά και για παρακολούθηση της πορείας και προόδου που σημειώνεται σε σχέση με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά θα αποβούν επωφελή για τις δύο χώρες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς.

Ανέφερε ακόμη ότι η στρατηγική σχέση των δύο χωρών επιβάλλει συνεχή συντονισμό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σήμερα έγιναν προς αυτό τον σκοπό καρποφόρες συζητήσεις.

Επεσήμανε ακόμα την ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων σε μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι επιβάλλεται ο σεβασμός όλων των κρατών στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των ΗΕ- ιδιαίτερα στις αρχές της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις – και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων των κρατών.

Αναφέρθηκε στη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες οριοθέτησης.

Επεσήμανε ακόμα τη σταθερή θέση αρχών της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εκφράζοντας αλληλεγγύη προς την Κύπρο σχετικά με τις όποιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ή με τις όποιες προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι αυτές είναι ενέργειες που πλήττουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της επανένωσης της νήσου.

Τέλος, ο Πρόεδρος Σίσι αναφερόμενος στην ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Ελλάδα, σημείωσε ότι η επόμενης τριμερής Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην Ελλάδα.

(ΡΜ/ΣΧ)

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή εορτή του Αγίου Αποστόλου Στάχυος στο Φανάρι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 10 / 2020 , 18:02 από Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Αποστόλου Στάχυος, πρώτου Επισκόπου Βυζαντίου, τελέστηκε σήμερα, Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου.   Φωτογραφίες: Ν. Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη με τον Μητροπολίτη Χομς στην Μονή του Αγίου Γεωργίου Αλ-Ομόμυρα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 8 / 2020 , 17:17 από Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχειας Ιωάννης I δέχθηκε τον  Αιδεσιμότατο Γιώργο (Abou Zakhem), Μητροπολίτη Χομς, στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Αλ-Ομόμυρα.  

Pin It on Pinterest