6 °C Athens, GR
16/01/2022

Τελευταια Νέα
Η Εορτή του Αγίου Ευθυμίου στο Κερατσίνι (Εικόνες) – Adologala.gr Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Δημαρχείο Μεγάρων Αντιπροσωπεία της Πα.Δ.Ε.Ε. περιόδευσε στον Έβρο Σε λειτουργία αναβάθμισης server το “Άδολο Γάλα” – Για τεχνικούς λόγους η διακοπή ενημέρωσης από Σάββατο βράδυ με Κυριακή πρωί Αυστραλίας Μακάριος: «Το έργο της ιερωσύνης δεν είναι ανθρώπινο, αλλά αγγελικό και ουράνιο» Αρχίζουν οι εργασίες αναστύλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πεντασχοινίτου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας Οι αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά και οι νέες συνήθειες πληρωμών των καταναλωτών Επίθεση με μαχαίρι έξω από πανεπιστήμιο του Τόκιο – Τρεις τραυματίες Καζακστάν: Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πτώματα 225 ανθρώπων μεταφέρθηκαν στα νεκροτομεία της χώρας Παρατείνονται για μία εβδομάδα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Ανοικτά αύριο τα καταστήματα στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων

Αλ. Τσίπρας: «Ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική» η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στο «εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 9 / 2021 , 1:17 από news_room

“Ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική”, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας τη στρατηγική της κυβέρνησης την ώρα που έχουμε μπροστά μας ένα εκρηκτικό μείγμα, λόγω των προβλημάτων στην οικονομία και της ακρίβειας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επίσκεψής του στην 85η Διεθνή Έκθεση το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

“Η στρατηγική της κυβέρνησης να παρακολουθεί ως θεατής εναρμονισμένες πρακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, και να μην παρεμβαίνει, δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί από μόνη της, είναι μία ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί σε όλο τον κόσμο αλλά αυτή τη στιγμή το κόστος ενέργειας στη χώρα μας είναι το ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη.

“Τρομακτικές αυξήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες, βασικά αγαθά”

“Σήμερα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα,που αφορούν την υπερχρέωση, την έλλειψη ρευστότητας, έρχεται να προστεθεί και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Αφορά όχι μόνο την επιχειρηματικότητα, αφορά κάθε νοικοκυριό, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και είναι το τρομακτικό, θα έλεγα, κύμα ακρίβειας στο οποίο βρισκόμαστε μπροστά. Σε ένα κύμα ανατιμήσεων το οποίο δεν απειλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών, απειλεί και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση η οποία αναγκάζεται να ακολουθήσει στο κύμα των ανατιμήσεων, ακριβώς γιατί έχει τρομακτικές αυξήσεις να αντιμετωπίσει συν τα χρέη, συν την έλλειψη ρευστότητας. Έχει να αντιμετωπίσει τρομακτικές αυξήσεις τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες στα βασικά αγαθά”.

“Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό ίσως είναι το τελειωτικό χτύπημα. Από την πλευρά των καταναλωτών είναι απολύτως σαφής η δυσκολία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης με τους μισθούς στάσιμους. Από την πλευρά του επιχειρηματία ή του παραγωγού η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. ‘Αρα μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο άρα λοιπόν νομίζω είναι η ώρα να έρθουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα παρέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Συνολικά στον τόπο μας βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εκρηκτικό μείγμα”, είπε και συνέχισε: “Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες εντατικής θεραπείας, θα έλεγε κανείς, σε συνθήκες μηχανικής υποστήριξης, αρχίζουμε σιγά-σιγά, με την πανδημία να μην έχει τελειώσει, να βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες αποσύνδεσης από τη μηχανική υποστήριξη και τις μεγάλες εκπτώσεις, που έχει επιφέρει η ατολμία της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν είχε οικονομικούς περιορισμούς, να έρθουν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης όπως είχαμε προτείνει”.

Επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας-Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “τρομακτική” την αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ και τόνισε πως είναι “αναγκαία, κρίσιμη και επιτακτική η παρέμβαση σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές που δυστυχώς και η ΔΕΗ συμμετέχει”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να λειτουργήσει ορθά ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια, να υπάρξει μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΔΕΗ.

“Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας αν δεν υπάρχει παρέμβαση σε ότι αφορά τη μείωση ή και το πάγωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα”, επισήμανε.

Πρότεινε:

– Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

– Πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

– Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

– Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.

– Επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και αυτό αφορά ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική και στη διοίκηση της ΔΕΗ, λέγοντας: “Οταν η ΔΕΗ συναγωνίζεται με ιδιώτες για το ποιος θα ανεβάσει περισσότερο τις τιμές ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας και δεν λειτουργεί σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος , υπέρ του καταναλωτή, τότε υπάρχει πρόβλημα. Τότε τα golden boys που διορίστηκαν και πήραν τριπλάσιους και τετραπλάσιους μισθούς για να εξυγιάνουν την εταιρεία δεν κάνουν την δουλειά τους καλά”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία μία στις δύο επιχειρήσεις δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα να βγάλει το μήνα, όπως είπε, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δηλώνει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχε μείωση του τζίρου. Τα συμπεράσματα αυτά τα συνδύασε με άλλη έρευνα που έδειξε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 300. 000 πολίτες και στην πραγματικότητα διευρύνεται η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας και ανεργίας.

Μέτρα για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα

Παράλληλα υπενθύμισε προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας και αφορούν άμεσα τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, όπως:

-Διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας: Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και μέρους της βασικής οφειλής των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε ένα εύρος 120 δόσεων. Μια αντίστοιχη ρύθμιση που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

-Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας: Να υπάρξει μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, με κριτήρια. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας για όσο διάστημα χρειαστεί, με την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου των εργαζομένων.

“Θεωρώ αδιανόητο με αυτές τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία να βλέπουμε την κυβέρνηση να βγάζει ανακοινώσεις και να πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Θα είμαστε όλοι ευτυχείς να ανακάμψει η οικονομία, αλλά δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά στο να λέμε ότι η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απεβίωσε. Εδώ δεν είναι θέμα στατιστικής, δεν είναι θέμα αριθμών που ευημερούν. Πρέπει και οι άνθρωποι. Και η πραγματική οικονομία, με πυρήνα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βρίσκεται σε πρωτοφανή δυσκολία. Δεν είμαι υπερβολικός να πω ότι αισθάνομαι ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία από τα χρόνια της κρίσης”.

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και των εργαζομένων αναφέρθηκαν στα θέματα που τους απασχολούν, όπως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η υψηλή ανεργία, τα προβλήματα από την πανδημία και η ανησυχία για το εύρος των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, ενώ παρουσίασαν και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης, Σωκράτης Φάμελλος, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κυριακή Μάλαμα, Δώρα Αυγέρη.

Νίκος Ρούμπος

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο

Συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 16 / 12 / 2021 , 16:41 από news_room Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας την Κύπρο κ. Khaled Mohammed Alsharif είχε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Στη συνάντηση, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορα θέματα, και ιδιαίτερα […]

Συλλυπητήρια Ν. Δένδια στον Μ. Τσαβούσογλου για την απώλεια ζωών στην Τουρκία εξαιτίας πυρκαγιών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 7 / 2021 , 15:09 από news_room Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια ζωών εξαιτίας των πυρκαγιών στην Τουρκία, σε περιφέρεια καταγωγής του στην Αττάλεια. Επίσης, όπως γνωστοποιείται μέσω […]

Εκκλησιαστικές Ειδήσεις & Νέα από τον Κόσμο

Pin It on Pinterest