24 °C Athens, GR
28/05/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνεχίζεται η Υγειονομική Εξέταση και Χορήγηση Υλικών στους Στρατευσίμους της 2023 ΕΣΣΟ Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία – Προβάδισμα Ερντογάν Την ΕΡΤ επισκέφθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς Aντιπροσωπεία μοναχών της Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης Mangrove στο Φανάρι Λήξη κατηχητικού έτους της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και Νιγρίτης Μνημόσυνο Μητροπολιτών Γέροντος Νικομηδείας Ιωακείμ και Σασίμων Γενναδίου στο Φανάρι Νικαίας Αλέξιος: «Πολλοί χριστιανοί δυστυχώς έχουν απομακρυνθεί από την εκκλησία. Μόνο μέσα στην εκκλησία σωζόμεθα» Υποδοχή της Τιμίας Δεξιάς του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα στη Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εθνική Εβδομάδα Συμφιλίωσης ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ αναγορεύθηκε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Τέλεση Μνημοσύνων της κατεχόμενης κοινότητας Βώνης

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 12 / 8 / 2021 , 22:25 από news_room

Την Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου εκκλησιάστηκαν και τέλεσαν Μνημόσυνα οι εκτοπισμένοι της κοινότητος Βώνης. Τον Επίσκοπο Μεσαορίας πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Σάββα, ο Οικονόμος π. Ματθαίος Παπαηλία, ο Πρεσβύτερος π. Μαρίνος Κλαδάς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Μυσταγωγίας έγινε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων Βωνιατών, ανευρέσεως των αγνοουμένων και επανόδου όλων των προσφύγων μας σε συνθήκες ελευθερίας στις πατρογονικές εστίες. Επίσης, τελέστηκαν τα Ιερά Μνημόσυνα πάντων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κατεχόμενης κοινότητος Βώνης, καθώς επίσης και όλων δολοφονηθέντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής και ιδιαίτερα στη σημασία της πίστης μας στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Η πίστη είναι αυτή που έσωσε τους δύο τυφλούς σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου: «Κατὰ τὴν πίστιν ὑμῶν γενηθήτω ὑμῖν» (Ματθ. θ΄, 29). Αυτή η πίστη μας καλεί να αναλογιστούμε τα θαυμάσια που μας παρέχει καθημερινά η αγάπη και η πρόνοια του Θεού, έτσι ώστε με εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, να μείνουμε ενωμένοι με τον Αναστάντα Κύριο και να απομακρύνουμε από μέσα μας οτιδήποτε προσπαθεί να μας χωρίσει από Αυτόν και από τους συνανθρώπους μας.

Αυτό μάς βοηθά να κατανοήσουμε την αξία της αποκάλυψης του Θαβωρίου Φωτός, σύμφωνα με το θαύμα που βίωσαν οι τρεις μαθητές κατά την ώρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Τα 47 χρόνια προσφυγιάς, μακριά από τις πατρογονικές εστίες μας, οι αλλεπάλληλες προκλήσεις και δοκιμασίες του λαού μας και ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες, αποτελούν για τον κάθε χριστιανό μία έξοχη ευκαιρία να διδαχθεί και να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο ότι η πίστη μας, δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Εξαγοραζόμενοι την κάθε ώρα και στιγμή καλούμαστε να αγαπούμε, να συγχωρούμε, να συμπάσχουμε και να προσευχόμαστε για όλους τους αδελφούς μας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος τόνισε την μέγιστη σημασία και δύναμη της προσευχής. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να προσεύχονται για όλο τον κόσμο, τους εγγύς και τους μακράν, τους εν ασθενεία και δοκιμασία, τους πονεμένους, ταλαιπωρημένους και εμπερίστατους αδελφούς μας. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι έχουμε αυτή την ευλογία και την ευχέρεια να προσευχόμαστε, μετέχοντας στο Ποτήριο της Ζωής, δηλαδή στο αναστημένο Σώμα και Αίμα του Χριστού», κατέληξε ο Επίσκοπος Γρηγόριος.

Οι Βωνιάτες θυμούνται με ευλάβεια και νοσταλγία τον περικαλλή ναό του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της κοινότητς, αλλά δε λησμονούν και το ανύπαρκτο σήμερα εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (του «σπόρου»), όπου στη θέση του σήμερα ορθώνεται ο κυκλικός κόμβος προς Αμμόχωστο-Λευκωσία και Τρίκωμο-Τύμβου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της κοινότητος Βώνης, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, στον περίβολο του Ιερού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σχετικά Άρθρα

Συνελήφθη 50χρονος στη Λευκωσία - Στην κατοχή του βρέθηκε μεγάλος αριθμός από κλοπιμαία αντικείμενα

Αστυνομική επιχείρηση από Υπηρεσία Αλλοδαπών, εντοπίστηκαν 62 αλλοδαποί στη Νήσου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 1 / 2022 , 22:17 από news_room Συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης πραγματοποιήθηκε χθες σε υποστατικό στη βιομηχανική περιοχή Νήσου όπου εντοπίστηκαν 62 αλλοδαπά πρόσωπα, εκ των οποίων για τους 60 είναι αιτητές πολιτικού ασύλου, ένα άτομο που υπέβαλε αίτημα ασύλου και ένα πρόσωπο […]

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (13 -19 Μαρτίου)

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 3 / 2021 , 16:06 από news_room Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος το προσεχές Σάββατο 13 Μαρτίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στην Πάφο. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα χειροτονήσει εις πρεσβύτερο και θα προχειρίσει εις Αρχιμανδρίτη […]

Pin It on Pinterest