27 °C Athens, GR
09/08/2022

Τελευταια Νέα
Drones στη διάθεση του Τμήματος Δασών για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών Η Ελλάδα «Αγαπημένη Χώρα» στα αμερικανικά ταξιδιωτικά βραβεία «The Trazees» 2022 Κροατία: Δημοσιογράφος έσωσε τον Όρμπαν από φουσκωτό που βούλιαζε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός & Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Νικάνορα στη Καστοριά – Adologala.gr Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας – Adologala.gr Τρείς μήνες «συγκεκριμένος τουρισμός» για να στηρίξει την χώρα για άλλους εννέα Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο Πορτ Σαϊντ της Αιγύπτου – Adologala.gr Πατριαρχικό Ιερό Μνημόσυνο του Αλεξανδρείας Θεόδωρου στον Εθνάρχη, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού σε Λέρο και Κάλυμνο – Adologala.gr Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στη Φιλιππούπολη – Adologala.gr

Ρ. Δούρου: Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας – Δεν το γράφει μόνο ο ΟΗΕ, το ζούμε καθημερινά

“Η κλιματική αλλαγή επεκτείνεται με γρήγορους και έντονους ρυθμούς και με επιπτώσεις που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες”. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος της τελευταίας Έκθεσής της. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί επειγόντως τις κυβερνήσεις για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

“Η κλιματική αλλαγή πλήττει ήδη όλες τις περιοχές της Γης, με πολλαπλούς τρόπους. Οι αλλαγές που βιώνουμε θα ενταθούν με επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας”, σχολίασε ο συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του IPCC, Πανμάο Ζάι.

Ο πλανήτης λόγω της υπερθέρμανσής του, βρίσκεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

“Μια ισχυρότερη από τον μέσο όρο θέρμανση του εδάφους, σε συνδυασμό με την αλλαγή των προτύπων βροχόπτωσης, και / ή την αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές (όπως την Μεσόγειο), μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τα οικοσυστήματα και την κατανομή των ειδών, τον κύκλο άνθρακα και τα συστήματα παραγωγής τροφής” (σελ. 215).

Παρατεταμένοι καύσωνες από τη Βόρειο Αμερική ως τη Σιβηρία και τη Μεσόγειο, εκτεταμένες ξηρασίες και φαινόμενα λειψυδρίας, δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, με τραγικές επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και τη δημόσια υγεία, τείνουν να να γίνουν κανονικότητα. Οδηγώντας παράλληλα στην ανάπτυξη φαινομένων όπως αυτό των κλιματικών προσφύγων / μεταναστών αλλά και των εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών – ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η κλιματική κρίση δεν μας κτυπά την πόρτα – είναι εδώ.

Δεν είναι σλόγκαν ή σχήμα λόγου. Δεν μπορεί να είναι προεκλογικό επιχείρημα ή “χαρτί” μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Επιβάλλει ριζική αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, στη βάση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη, μακριά από λογικές “πράσινου ξεπλύματος”, μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία.

Επιβάλλει ολιστικό σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα και δίκαιη πράσινη μετάβαση, με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας – δεν το γράφει μόνο ο ΟΗΕ, το ζούμε καθημερινά.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 31 / 8 / 2021 , 14:25 από news_room Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις» Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση […]

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρέσβη της Ινδονησίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρέσβη της Ινδονησίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 11 / 2021 , 18:04 από news_room Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβη της Ινδονησίας στην Κύπρο (με έδρα τη Ρώμη) κ. Esti Andayani με την ευκαιρία της αποχώρησης της τελευταίας από την Κύπρο. H Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε […]

Pin It on Pinterest