28 °C Athens, GR
25/09/2021

Τελευταια Νέα
Ν. Υόρκη : Ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης παρευρέθηκε σε εκδήλωση της ομογένειας που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συγχαίρει τους αθλητές Γ. Αντετοκούνμπο & Εμ. Καραλή Στην αγκαλιά της Ουγκάντας αναπαύεται o αείμνηστος Γέρων Καμπάλας κυρός Ιωνάς Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νικόλαο Ταγαρά στην Ι.Α.Α. Ο Πατριάρχης των εν Τουρκία Αρμενίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο O νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΣΕΠ στο Φανάρι Επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωταθλητή στο BodyBuilding στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μάικ Μπλούμπεργκ: Καλό σημάδι προόδου & ανάκαμψης το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Κυρ. Μητσοτάκη

Ρ. Δούρου: Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας – Δεν το γράφει μόνο ο ΟΗΕ, το ζούμε καθημερινά

“Η κλιματική αλλαγή επεκτείνεται με γρήγορους και έντονους ρυθμούς και με επιπτώσεις που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες”. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος της τελευταίας Έκθεσής της. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί επειγόντως τις κυβερνήσεις για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

“Η κλιματική αλλαγή πλήττει ήδη όλες τις περιοχές της Γης, με πολλαπλούς τρόπους. Οι αλλαγές που βιώνουμε θα ενταθούν με επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας”, σχολίασε ο συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του IPCC, Πανμάο Ζάι.

Ο πλανήτης λόγω της υπερθέρμανσής του, βρίσκεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

“Μια ισχυρότερη από τον μέσο όρο θέρμανση του εδάφους, σε συνδυασμό με την αλλαγή των προτύπων βροχόπτωσης, και / ή την αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές (όπως την Μεσόγειο), μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τα οικοσυστήματα και την κατανομή των ειδών, τον κύκλο άνθρακα και τα συστήματα παραγωγής τροφής” (σελ. 215).

Παρατεταμένοι καύσωνες από τη Βόρειο Αμερική ως τη Σιβηρία και τη Μεσόγειο, εκτεταμένες ξηρασίες και φαινόμενα λειψυδρίας, δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, με τραγικές επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και τη δημόσια υγεία, τείνουν να να γίνουν κανονικότητα. Οδηγώντας παράλληλα στην ανάπτυξη φαινομένων όπως αυτό των κλιματικών προσφύγων / μεταναστών αλλά και των εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών – ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η κλιματική κρίση δεν μας κτυπά την πόρτα – είναι εδώ.

Δεν είναι σλόγκαν ή σχήμα λόγου. Δεν μπορεί να είναι προεκλογικό επιχείρημα ή “χαρτί” μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Επιβάλλει ριζική αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, στη βάση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη, μακριά από λογικές “πράσινου ξεπλύματος”, μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία.

Επιβάλλει ολιστικό σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα και δίκαιη πράσινη μετάβαση, με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας – δεν το γράφει μόνο ο ΟΗΕ, το ζούμε καθημερινά.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Από Πέμπτη 13 Μαΐου η προμήθεια των νέων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) στους Δημόσιους Υπαλλήλους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 5 / 2021 , 3:32 από news_room Την Πέμπτη 13 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν νέους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test) οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό (COVID-19) σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν […]

Οι νεκροί αυξάνονται καθώς η βία συνεχίζει να μαίνεται σε Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 5 / 2021 , 12:11 από news_room Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για έκτη ημέρα ενώ αμερικανοί και άραβες διπλωμάτες αναζητούν τρόπο να υπάρξει αποκλιμάκωση. […]

Pin It on Pinterest