15 °C Athens, GR
24/09/2021

Τελευταια Νέα
Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα ΜΜΕ Κύθηρα : Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Παραγωγική συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Μεξικό: Ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε έναν καταυλισμό μεταναστών από την Αϊτή Ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης παρατείνει την ισχύ των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε Δήμους & Περιφέρειες Πάρκο Τρίτση : Άνοιξε τις πόρτες του το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» (Φωτορεπορτάζ) 40ημερο Ιερό Μνημόσυνο Μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Κλήμεντος Το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με Υπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας & Αμερικής Σε ΗΠΑ και Ιταλία η Υπουργός Ενέργειας – Θα έχει σημαντικές επαφές στα θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος & επιχειρήσεων

Ικανοποίηση Μητροπολίτη Κωνσταντίας για επαναπατρισμό των βημοθύρων του εικονοστασίου του Αγίου Αναστασίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 26 / 8 / 2021 , 23:49 από news_room

Ικανοποίηση για επαναπατρισμό από την Ιαπωνία των βημοθύρων του εικονοστασίου του Αγίου Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος.

Πρόσθεσε πως είναι «με μεγάλη ικανοποίηση που ακούσαμε για τον επαναπατρισμό των βημοθύρων του εικονοστασίου της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου της κατεχόμενης Περιστερωνοπηγής Αμμοχώστου».

Ευχαρίστησε «όλους εκείνους που έχουν συμβάλει είτε, από παλαιότερα προετοιμάζοντας το έδαφος, γιατί στη συνείδηση εκείνων που είχαν τα βημόθυρα στην Ιαπωνία ήταν ότι πλέον τους ανήκε γιατί τα είχαν αποκτήσει νόμιμα» καθώς και το Τμήμα Αρχαιοτήτων «για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει σε συνεργασία με την Εκκλησία για την επαναφορά των βημοθύρων στη Κύπρο».

Πρόσθεσε πως «ένα κομμάτι του πολιτισμού μας επιστρέφει και πάλι στον δικό του τόπο. Ελπίζουμε και άλλα χαμένα, όχι μόνο από την εκκλησία του Αγίου Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής, αλλά και από όλη την κατεχόμενη γη μας, να βρούνε το δρόμο της επιστροφής».

Ο Μητροπολίτης ανέφερε επίσης πως «ενέχει ιδιαίτερη σημασία» η επιστροφή των συγκεκριμένων βημοθύρων, γιατί όπως εξήγησε «ο Αγιος Αναστάσιος είναι Κύπριος. Εκεί έχουμε τον τόπο που ασκήτεψε, που αγίασε, έχουμε τον αρχαίο ναό και η επιστροφή τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία» είπε και πρόσθεσε πως «τα βημόθυρα θα πάνε για συντήρηση και αργότερα θα τοποθετηθούν στο Βυζαντινό Μουσείο της Αρχιεπισκοπής».

Η επιστροφή τους «για την Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου είναι ιδιαίτερα σημαντική» είπε και εξέφρασε την ελπίδα «ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, να έχουμε εμείς τα βημόθυρα, δεδομένου ότι προετοιμάζουμε Μουσείο στην Αγία Νάπα, όπου ελπίζουμε να τοποθετηθούν» εκτός των άλλων και τα συγκεκριμένα βημόθυρα του Αγίου Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχει κάποιο άλλο εκκλησιαστικό  κειμήλιο για επαναπατρισμό, το οποίο κλάπηκε από τους Τούρκους στα κατεχόμενα, ο Μητροπολίτης είπε πως «για την ώρα δεν υπάρχει κάτι στο προσκήνιο. Για την ώρα το ζήτημα είναι ότι, τουλάχιστον μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα και την απελπισία που έχει επέλθει ένεκα των τελευταίων πράξεων της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, να αναδειχθεί η πολιτιστική καταστροφή που αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Πρέπει, συνέχισε «κάποια στιγμή να υψώσουμε το κεφάλι και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, γιατί δεν μπορούμε να σιωπούμε και να δεχόμαστε όλες αυτές τις προκλήσεις από την Τουρκία που κατέχει την Κύπρο μας, καταστρέφει, λεηλατεί και ακόμα θέλει να κάνει και δική της κτήση την πατρίδα μας. Νομίζω πως είναι μια χρυσή ευκαιρία αυτό το δεδομένο (επαναπατρισμό των βημοθύρων) να το χρησιμοποιήσουμε και πολιτικά και γεωστρατηγικά για να αναδειχθεί το έγκλημα που διαπράττει η Τουρκία».

Σε άλλη ερώτηση ο Κωνσταντίας Βασίλειος απάντησε πως «πρέπει να αναπτύξουμε μια πολιτιστική διπλωματία, δεδομένου ότι πολλές φορές οι άνθρωποι συγκινούνται περισσότερο από κάτι τέτοιο παρά με την πολιτική διπλωματία. Επειδή ο κόσμος κουράστηκε να τα ακούει, ή δεν θέλει πλέον να τα ακούει, ή στρεφόμαστε μόνο στα δικά μας συμφέροντα, καταλήγουμε να ξεχνούμε το ευρύτερο συμφέρον του τόπου μας».

Ο Μητροπολίτης έστειλε το μήνυμα στον κυπριακό λαό πως πρέπει «να σταθούμε όρθιοι σ’ αυτή την περίοδο, λόγω της Covid-19 που ταλαιπωρεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά όλο τον κόσμο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 4 / 2021 , 13:15 από news_room Ο ΥΠΕΞ του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ Το Ιράν κατηγόρησε τον περιφερειακό του εχθρό, το Ισραήλ, για το χθεσινό συμβάν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ και προειδοποίησε ότι θα πάρει […]

Το μήνυμα του νέου Επισκόπου Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα – Η βιογραφία του νέου Επισκόπου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 19 / 5 / 2021 , 17:41 από news_room Ο νέος επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας αμέσως μετά την εκλογή του παρέθεσε το μικρό και το μεγάλο μήνυμα το οποίο έχει ώς εξής : Παναγιώτατε Πάτερ καὶ Δέσποτα, Σεβασμία των Iεραρχών χορεία, Μὲ βαθείαν συγκίνησιν, με αισθήματα αφ’ ενός […]

Pin It on Pinterest