30 °C Athens, GR
27/09/2021

Νέα Υόρκη : Η τελευταία παράκλησις στην Παναγιά στον ναό που τιμούν την Παναγία Γιάτρισσα έκρυβε εκπλήξεις

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 6:46 από news_room

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ήταν η τελευταία παράκλησις πριν από την μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο μοναδικό ναό της Νέας Υόρκης, όπου υπάρχει η εικόνα της Παναγίας Γιάτρισσας στο ναό των Αγίου Δημητρίου και Γεωργίου στην Οδό Λέξινγκτον και τον δρόμο 103 και οι ενορίτες τελούσαν ευλαβικά κάθε Τετάρτη παράκληση στην χάρη της και παρόλο που είχε ανακοινωθεί ότι θα προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, εντούτοις κανείς δεν περίμενε ότι ο ναός θα ήταν γεμάτος από πιστούς.

Η παράκληση τελέστηκε κανονικά και ήρθε η στιγμή να κηρύξει τον Θείο λόγο ο Αρχιεπίσκοπος και κανείς μέχρι εκείνη την στιγμή δεν υποπτευόταν τα νέα που θα ακολουθούσαν το κήρυγμα.

Ήταν τότε που ο ιερέας της Κοινότητας ο π. Σπυρίδων Χατζής απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο του είπε ότι δεν πρόλαβε να διαμορφώσει την κεντρική είσοδο από την οδό Λέξινγκτον που δεν έχει ανοιχθεί εδώ και 50 χρόνια.

Ωστόσο όπως ο ίδιος ανέφερε έγιναν πολλές βελτιώσεις και αλλαγές χάρη στην βοήθεια πολλών παραγόντων τόσο από την κοινότητα όσο και από πιστούς και δωρητές άλλων κοινοτήτων.

Πράγματι η εικόνα του ναού άλλαζε σιγά-σιγά και παρόλο που η ζέστη έξω ήταν αφόρητη μέσα στο ναό τα κλιματιστικά λειτουργούσαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε τα μετάλλια στους αφανείς εργάτες και τους δωρητές της Κοινότητας των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου στην λεωφόρο Λέξινγκτον. Φωτογραφία: ETA PRESS

Έτσι, όταν ήρθε η ώρα να πάρει τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος οι πιστοί πληροφορήθηκαν ότι ο αγαπημένος ιερέας, που σε τόσο μικρό διάστημα κατάφερε να κάνει τόσες πολλές αλλαγές, θα μετατεθεί σε άλλη κοινότητα και η τελευταία του λειτουργία θα είναι την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Ο κ. Ελπιδοφόρος υπογράμμισε ότι ο π. Σπυρίδων ξεκίνησε εδώ ένα θαύμα, αλλά το θαύμα αυτό θα το συνεχίσει άλλος ιερέας καθώς ο ιερομόναχος π. Σπυρίδων αναλαμβάνει προϊστάμενος στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη New Britain του Κονέκτικατ. Παράλληλα διατηρεί και τα καθήκοντα της επιμέλειας του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αστόρια.

Με την ευκαιρία ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν θα αφήσει καμία κοινότητα να σβήσει, δεν θα αφήσει καμία εκκλησία είτε να πουληθεί είτε να αλλάξει χρήση.

Με τον διορισμό αυτό στο μυαλό του, ο π. Σπυρίδων θέλησε πριν φύγει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσους με τον κόπο και την αγάπη τους έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους προς την Κοινότητα και για τον σκοπό αυτό κάλεσε ονομαστικά τους δωρητές και τους ακούραστους εργάτες της κοινότητας ενώπιον του Αρχιεπισκόπου για να τους επιδώσει εκείνος το μετάλλιο της Κοινότητας, ως ένδειξη αναγνώρισης και ευχαριστιών.

Ήταν μια κίνηση που μάλλον εξέπληξε τους παρισταμένους.

Και δεν ήταν ένα ή δυο τα μετάλλια για μια κοινότητα τα μέλη της οποίας έχουν σκορπίσει και μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια.

Αναμεσά τους ο γνωστός και υποστηρικτής πολλών κοινοτήτων ο κ. Τζίμης Παντελίδης που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανακαίνιση του ναού, η κ. Στέλλα Παντελίδη, η κ. Ισαβέλλα  και η κ. Ελένη Κανελλοπούλου, η κ. Εφη Καραλέκα, η οποία κατ’ εξαίρεση παρέλαβε ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας.

Επίσης, μετάλλια παρέλαβαν ο κ. Στηβ Ζερβούδης, η κ. Σταυρούλα Αδάμη,  ο κ. Κωνσταντίνος Στάμου, η κ. Ελένη, ο κ. Φώτης που ασχολήθηκε με εργολαβικές επιδιορθώσεις, ο κ. Μπιλ (Βασίλης) Πάπαρης, ο νεαρός ψάλτης της Κοινότητας Μανόλης Λαμπράκης καθώς και η κ. Μαρία που επιμελείται την κουζίνας της Κοινότητας.

Ο π. Σπυρίδων δώρισε κατόπιν στον Αρχιεπίσκοπο ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας εκ μέρους του Δ.Σ. της Κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα του έδωσε και ένα προσωπικό δώρο ένα εγκόλπιο με τους Αγίους Γεώργιο και Δημήτριο.

O π. Σπυρίδων κάλεσε στην συνέχεια τον Αρχιεπίσκοπο να υπογράψει το νέο ευαγγέλιο που αντικατέστησε ένα παλαιότερο το οποίο δυστυχώς κατεστράφη από κάποια διαρροή υδάτων στην οροφή του ναού.

Στο τέλος της παράκλησις ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε στους πιστούς μια μικρή εικονίτσα της Παναγίας και ο π. Σπυρίδων έδωσε  σε όλους, ένα βαμβάκι με μύρο από το ναό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε πλούσιο νηστίσιμο δείπνο στην κοινοτική αίθουσα στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι όλοι.

Στην διάρκεια του δείπνου η κ. Ισαβέλλα Κανελλοπούλου απέδωσε στο πιάνο όμορφα ελληνικά τραγούδια.

Πηγή: Anamniseis.net 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις σε Βαρυμπόμπη, Καπανδρίτι και Μαλακάσα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 5 / 2021 , 10:47 από news_room Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις σε Βαρυμπόμπη, Καπανδρίτι και Μαλακάσα Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στο ύψος της Βαρυμπόμπης, του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, με σκοπό την εκτέλεση ασφαλτικών εργασιών. Πιο συγκεκριμένα: Από σήμερα Παρασκευή 14 […]

Ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιου στον Ι.Ν. της Αγ. Τριάδας Danielson, CT

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 2:09 από news_room Την Κυριακή, 30 Μαΐου, η Ενορία της Αγίας Τριάδας του Ντάνιελσον, CT ​​υποδέχτηκε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας. Ο π. Νικόλαος Μίλας εξέφρασε συναισθήματα ευγνωμοσύνης στον σεβασμιώτατο κ. Μεθόδιο για την αγάπη […]

Pin It on Pinterest