19 °C Athens, GR
02/12/2023

Τελευταια Νέα
Βρετανία, Ελλάδα και Νορβηγία συζήτησαν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου Λαμπρά εορτάστηκε ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, Άγιος Μηνάς Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Καρυουπόλεως Νεκταρίου Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Αθήνα Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Τανάγρας Αποστόλου Η ενορία του Αγίου Βασιλείου Δήμου Αγίου Δημητρίου τίμησε τον συμπροστάτη της Άγιο Νεκτάριο Τελέστηκε η χειροτονία του επισκόπου Σταυροπηγίου Αλεξίου (Φωτορεπορτάζ) Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σαλώνων Ιγνατίου Τελέστηκε η Χειροτονία του Επισκόπου Αμφιπόλεως Χριστόφορου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου Νικοδήμου Τελέστηκε η χειροτονία του Επισκόπου Λακεδαιμονίας κ. Θεοφίλου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου Τελέστηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος Οι εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο 2023 Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλιβίτου και των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Σερβίας στο Βελιγράδι Στον εσπερινό του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος COP28: Συμφώνησαν σε επείγουσα δράση Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Διοργάνωση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” από την Ελλάδα το 2024 Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» Απόψεις: Εκλείπει ο πλουραλισμός στην ενημέρωση – Ινκόγκνιτο διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Σερρών Θεολόγος: «Έρανος Αγάπης: Μαρτυρία πίστεως στον Θεό και αγάπης στον συνάνθρωπο» Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Η Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 6:42 από news_room

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, με συμμετοχή του πιστού Λαού του Θεού, τόσο σε Ενορίες, μικρά Παρεκκλήσια, αλλά και Ιερές Μονές, οι οποίες ιδιαιτέρως τιμούν την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνεχίζοντας να περιοδεύει στις πυρόπληκτες περιοχές της Βορείου Ευβοίας, προκειμένου να ενισχύσει τα εκεί πνευματικά του παιδιά, το Σάββατο 14 Αυγούστου 2021 μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παπάδων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης και πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τους Εφημερίου των πυροπλήκτων Ενοριών Δάφνης και Αγίας Άννης, Σταυροφόρο Οικον. Ιωάννη Σεφέρη και Οικον. Άγγελο Θεοδοσίου, τον Πρεσβ. Κωνσταντίνο Μπακαλάκη-Εφημέριο της πανηγυριζούσης Ενορίας και το Διάκονο Νικόλαο Πριμηκύριο, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, κατά την οποία οι πληγέντες και αγωνιζόμενοι να ανασυγκροτηθούν μετά την επέλαση της πυρκαγιάς ενορίτες, προσήλθαν να προσκυνήσουν την χάρη της Θεοτόκου, να εναποθέσουν και δι’ αυτού του τρόπου, τις ελπίδες τους στις ακοίμητες πρεσβείες Της προς τον Θεό και να ακούσουν λόγο οικοδομής και παρηγορίας από τον Ποιμενάρχη τους.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι φέτος, που συμπίπτει η Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την αναστάσιμη ημέρα της Κυριακής, θυμόμαστε ότι η συμμετοχή της Θεοτόκου στην Θεία Οικονομία, δηλαδή η σάρκωση του Θεού, ολοκληρώνεται με την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, την νίκη Του επί του θανάτου και την ψυχοσωματική σωτηρία μας. Έτσι, η Παναγία μας είναι η πρώτη, που μετά την Κοίμησή Της, μετέστη ψυχή και σώματι και βρίσκεται ολόκληρη στον ουρανό, πρεσβεύοντας στον Θεό υπέρ όλων των ανθρώπων και οδηγώντας τους ανθρώπους προς τον Χριστό.

Αυτές οι σωτήριες αλήθειες μας προκαλούν να εορτάζουμε και σήμερα, παρά το γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες της πύρινης καταστροφής και πενθούμε για την απώλεια της δημιουργίας του Θεού, που στόλιζε και έτρεφε τον τόπο μας, παρά το γεγονός ότι ήλθαμε στη θέση των προγόνων μας, οι οποίοι έζησαν την ίδια καταστροφή το 1977. Αλλά εορτάζουμε, επίσης, διότι κατά την ώρα του κινδύνου γλυτώσαμε όλοι και στον νέο μας ξεκίνημα, γνωρίζουμε ότι έχουμε αρωγό, προστάτιδα και βοηθό την Παναγία μας, η οποία μετά την Κοίμησή Της δεν εγκατέλειψε ποτέ τον κόσμο.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος κ.Χρυσόστομος προσκάλεσε τους πιστούς να επιθυμούν όχι μόνο την υλική αποκατάσταση, αλλά να επιδοθούν και στη μετάνοια, ώστε να αποκατασταθούν απέναντι στον Θεό, ως φίλοι Του και κληρονόμοι της Βασιλείας Του.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πυρόπληκτης Γερακιούς του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημο, τον Εφημέριο της Ενορίας, π. Χρήστο Βλάχο και τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας:

Πονεμένα και αγαπημένα μου πνευματικά παιδιά,

Ευλαβέστατοι Ιερείς και Διάκονοι,

Οσιώτατοι Μοναχοί και Μοναχές και

Χριστιανοί μου ευλογημένοι,

Με αλγούσα την ταπεινή μου καρδιά επικοινωνώ μαζί σας, τούτη την πασχαλινή ημέρα του καλοκαιριού, που ουρανός και η γη γιορτάζουν την κοίμηση της Παναγίας μας και σας προσκαλώ, με όση δύναμη έχω, να παύσουμε το δικαιολογημένο θρήνο μας για το πρόσφατο κακό και να μην του επιτρέψουμε να εμποδίσει την συμμετοχή μας στην γιορτή της Παναγίας, που βιώνεται στην λατρευτή ζωή της Εκκλησίας μας.

Ας προσέλθουμε με του Ιώβ την πίστη και την υπομονή, με την συναίσθηση των αμαρτιών μας και την μετάνοια του τελώνου και ας προσπέσουμε στη χάρη Της. Εκείνη, ως μητέρα του Κυρίου και δική μας, αλλά και ως άνθρωπος που εγνώρισε εμπειρικά τον πόνο, γιατί την καρδιά της την διεπέρασε ρομφαία, είναι η σύμμαχος των ασθενών, η ελπίς των απηλπισμένων και των θλιβομένων η χαρά και η αντίληψις!

Εκείνη, ως πηγή της Ζωής, μεθίσταται στα άνω Βασιλεία, αφού ζωήν προμνηστεύεται ο θάνατός Της, αλλ’ ωστόσο παραμένει ακίνητος εν πρεσβείαις και δεν θα μας εγκαταλείψει. Ως Οδηγήτρια, μας καλεί να υψωθούμε κι εμείς με την καρδιά μας προς τον Υιόν Της και Θεό μας Ιησού Χριστό.

Εκείνος, που είναι η ακαταίσχυντη ελπίδα των περάτων της γης και των εν θαλάσση μακράν, ο πιστός φίλος και βοηθός απροσμάχητος, μας θυμίζει και σήμερα τον λόγο Του, που είναι καταγεγραμμένος στο ιερό Ευαγγέλιο. «Εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε, αλλά θαρθείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον»! (Ιωάν. 16, 33) και «εγώ ζω και ημείς ζήσεσθε»! (Ιωάν. 14, 19). Εάν Τον εμπιστευθούμε και Τον ακολουθήσουμε, θα μας ενίσχυσει να ξαναγεννηθούμε και από την τέφρα των πυρκαϊών να αναπλάσουμε ό,τι κατεστράφη, και ακόμη πιο πολύ θα μας χαρίσει εμπειρία και ποιότητα αληθινής ζωής αιώνιου! Τη στιγμή που Εκείνος σταυρώθηκε για την ανάστασή μας και την αποκατάστασή μας στον ουρανό, θα μας στερήσει τα επίγεια αγαθά, τα απαραίτητα για την επιβίωσή μας; Ασφαλώς όχι.

Ας πούμε, λοιπόν, μέσα από την καρδιά μας το «την πάσαν ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην Σου».

Αw ευχαριστήσουμε, γιατί δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα και ας διαφυλάξουμε και την μεταξύ μας αγάπη και ενότητα. Γιατί ο διάβολος στις δοκιμασίες σπέρνει την διαίρεση, την γκρίνια, την εχθρότητα. Επιχειρεί, όπως μας είπε ο Κύριος, να μας ξανεμίσει σαν το στάρι, όπως παλιά έκαναν οι άνθρωποι στα αλώνια. Αυτή η φωτιά που ανάβει στις καρδιές είναι χειρότερη και πολύ πιο καταστρεπτική, γιατί βλάπτει τις ψυχές υπέρ των οποίων ο Χριστός μας απέθανε!

Προσεύχομαι εκτενώς για όλους σας, ζητώ και εγώ την δική σας προσευχή και εύχομαι καλή υγεία ψυχής και σώματος και δύναμη Θεού στον προκείμενο αγώνα. Να έχετε την στοργική σκέπη της Παναγίας μας.

Με πατρική αγάπη και στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Σχεδόν όλο το εκκλησίασμα μετείχε στα Άχραντα Μυστήρια και λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την παρουσία και την ένζηλη προσήλωση όλων των πιστών προς τα τελούμενα, ευχήθηκε δε σε όσες και όσους εορτάζουν, αλλά και σε όλο το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, αφού η Παναγία είναι η Μητέρα όλων μας.

Σχετικά Άρθρα

Με ενότητα να αποτρέψουμε τις τουρκικές απειλές και ενέργειες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 6:45 από news_room Οι δηλώσεις του ΠτΔ με αφορμή την επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της εισβολής το 1974 Η σημερινή θλιβερή επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και η συνεχής επιθετική στρατηγική που προτάσσει η Τουρκία, επιτάσσουν την ανάγκη για ενότητα, μέσα […]

Πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Δοβρά και τρισάγιο για τα θύματα των Τεμπών

Πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Δοβρά και τρισάγιο για τα θύματα των Τεμπών

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 3 / 3 / 2023 , 10:10 από news_room Την Τετάρτη 1 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε την πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγo στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο για τα […]