Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Στο δικαστήριο για δεύτερη ημέρα ο πρίγκιπας Χάρι, για την υπόθεση υποκλοπών Δωδεκανησιακά καφενεία και «Σπίτια» στην Αμερική Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Σιών Ιερουσαλήμ: Ο Πατριάρχης Θεόφιλος λειτούργησε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ρωσικής Αποστολής Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Γιάννης Φλωρινιώτης Οικουμενικός: «Η χριστιανική μαρτυρία θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική εάν οι Χριστιανοί ήμασταν ενωμένοι» Ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων Παράδοση Ιερών Λειψάνων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιο Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Επί τάπητος οι καταγγελίες εναντίον ιατρών για εμβολιασμούς σε έκτακτη σύσκεψη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 8 / 2021 , 22:04 από news_room

Ως πολύ σοβαρά χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης τα θέματα που προέκυψαν από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την έκδοση, από ιατρούς, πιστοποιητικών εμβολιασμού σε πολίτες τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό είναι που, όπως ανέφερε, συνεκλήθη σήμερα από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας έκτακτη σύσκεψη στο Γραφείο του για συζήτηση του θέματος, ενώ απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση όπως δοθούν στην Αστυνομία οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες υπάρχουν για περιστατικά έκδοσης πιστοποιητικών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από το πέρας της σύσκεψης στην οποία παρακάθισαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, οι επαρχιακοί Υπεύθυνοι του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων των τριών επαρχιών που εμπλέκονται στις διαδικασίες και στις καταγγελίες αυτές, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο νομικός σύμβουλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), καθώς και  λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες για την άμεση συνεργασία και την πολύ χρήσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, σημείωσε πως στο στάδιο αυτό, το θέμα αφορά σε καταγγελίες και πληροφορίες, για να επισημάνει ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου από το αρμόδιο Δικαστήριο.

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και, παρόλο που η Νομική Υπηρεσία δεν είναι νομικός σύμβουλος ιδιωτικών οργανισμών όπως είναι ο ΠΙΣ, ανταλλάξαμε απόψεις και καταλήξαμε ότι σε κάποια σημεία χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας για την αυστηρότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων πειθαρχικών διαδικασιών ιατρών. Για τον σκοπό αυτό ο ΠΙΣ, μέσω του νομικού του συμβούλου, θα ετοιμάσει κάποιες εισηγήσεις, οι οποίες θα αποσταλούν στο Υπουργείο Υγείας, που καθηκόντως θα τις εξετάσει -αφού εκεί χαράσσεται η πολιτική- και η Νομική Υπηρεσία θα προβεί στον νομοτεχνικό έλεγχο προτού το νομοσχέδιο οδηγηθεί στη διαδικασία ψήφισής του ή όταν τυχόν χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.»

Υπογράμμισε δε τη σημασία που αποδίδεται στη συμμόρφωση, λέγοντας πως «θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμμόρφωση. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας η ύπαρξη ορθών πιστοποιητικών εμβολιασμού, γιατί δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα εάν εκδιδόμενα πιστοποιητικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες από πολίτες ή γιατρούς για περιστατικά όπου πιστοποιητικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η έκκλησή μου είναι να δοθούν στην Αστυνομία για να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες.»

Σημείωσε ακόμα πως όλες οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υπάρξει καταγγελία «θα συζητηθούν στη συνέχεια της σύσκεψης, στην παρουσία των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και του Αρχηγού και των μελών της Αστυνομίας, ώστε να εξεταστεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανακρίσεις και να δώσουμε, όπως οφείλουμε, κατευθύνσεις εκεί και όπου η Αστυνομία χρειάζεται.»

Απαντώντας δε σε ερώτηση για ποιες ποινές προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για τις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν αυτού του είδους οι καταγγελίες, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως ο νόμος προβλέπει αρκετά σοβαρές ποινές και το πώς θα διαμορφωθεί το κατηγορητήριο που θα καταχωρηθεί στο Δικαστήριο εξαρτάται από τη μαρτυρία της κάθε υπόθεσης. «Εάν θα υπάρξουν καταχωρήσεις ποινικών υποθέσεων και τι αδικήματα αυτές θα περιλαμβάνουν, θα εξαρτηθεί από την πορεία των ανακρίσεων. Ήδη έχει εκδοθεί ένα διάταγμα προσωποκράτησης για μία περίπτωση, το οποίο αναφέρεται σε κάποια αδικήματα τα οποία εξετάζονται, αλλά η τελική απόφαση για το ποια αδικήματα θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο θα εξαρτηθεί, σε συνεννόηση της Νομικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία, ανάλογα με το είδος της μαρτυρίας που θα προκύψει. Υπάρχουν αρκετά σοβαρές ποινές. Εκείνο το οποίο σήμερα συζητήσαμε σε μεγαλύτερη έκταση και εκεί και που διαπιστώθηκε και κάποια αδυναμία, είναι η δυνατότητα, εκ μέρους του ΠΙΣ, να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα για πιθανή αντιδεοντολογική συμπεριφορά ιατρών πριν από την καταδίκη τους. Αυτό είναι που συζητήσαμε και είναι εκεί που θα γίνουν κάποιες ενέργειες εκ μέρους των νομικών συμβούλων του ΠΙΣ για να εισηγηθούν αλλαγή της νομοθεσίας», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ερωτηθείς ακόμη κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα το πειθαρχικό συμβούλιο των ιατρών να προβεί σε μέτρα προσωρινής αναστολής της άδειας μελών του προτού υπάρξει οποιαδήποτε καταδίκη, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «έχει εντοπιστεί κάποιο κενό, το οποίο αντιλαμβάνομαι παρόμοιο υπάρχει σε πολλούς επαγγελματικούς συλλόγους. Εμείς σίγουρα θα το μελετήσουμε και σίγουρα θα το μελετήσει και ο ΠΙΣ με τους νομικούς του συμβούλους. Αντιλαμβάνεστε ο πειθαρχικός έλεγχος ενός επαγγελματικού οργάνου γίνεται από το πειθαρχικό όργανο του συγκεκριμένου επαγγελματικού οργάνου και όχι από τη Νομική Υπηρεσία.» Πρόσθεσε ακόμη πως «αυτό είναι ένα θέμα που συζητήσαμε, έχουν γίνει εισηγήσεις και έχει ληφθεί απόφαση για ετοιμασία κάποιας νομοθεσίας. Παράλληλα και εμείς ως Νομική Υπηρεσία, θα δούμε ποια άλλα μέτρα ενδεχομένως θα μπορούμε να λάβουμε για να περιορίσουμε την οποιαδήποτε έκθεση του κοινού στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται ότι κάποιος γιατρός αποδεδειγμένα έχει ενεργήσει κατά τρόπο που να μην συνάδει με την επαγγελματική δεοντολογία. Αυτό που έχουμε συζητήσει με τον ΠΙΣ είναι το θέμα της επιθυμίας τους να υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθεί στις πειθαρχικές τους διαδικασίες κάποιος γιατρός πριν από την ποινική του καταδίκη από το ποινικό Δικαστήριο. Εδώ είναι το θέμα όπου εντοπίστηκε το κενό και έχουμε συμφωνήσει όλοι οι φορείς για το πώς θα τύχει χειρισμού και έχουμε δώσει διαβεβαίωση ότι ως Νομική Υπηρεσία, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ετοιμασίας του νομοσχεδίου, θα προχωρήσουμε στον νομοτεχνικό έλεγχο το συντομότερο.»

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις πληροφορίες σε σχέση με το νέο βίντεο που το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, με όλες αυτές τις υποθέσεις η Αστυνομία, υπό την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, ενεργεί μεθοδικά, προσεκτικά και χωρίς πολλές κουβέντες. Σίγουρα στην έκταση που θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω μαρτυρία, είτε με το βίντεο στο οποίο αναφέρεστε είτε με οποιαδήποτε άλλο τρόπο, αυτή θα τύχει της σωστής αξιολόγησης και από την Αστυνομία και από τη Νομική Υπηρεσία. Δεν κρίνουμε ότι είναι σωστό, όπως είπα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξέταση αυτής της υπόθεσης με τη δημοσιοποίηση του πρώτου βίντεο, να βιαζόμαστε. Πρέπει οι έρευνες να γίνονται μεθοδικά, προσεκτικά, βήμα-βήμα, για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα, υπό τις περιστάσεις, αποτελέσματα.»

Από πλευράς του, ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ευχαριστώντας τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για τη στήριξη που προσφέρουν προς το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση είχε ως στόχο την εξέταση των προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας για τους γιατρούς που παρανομούν. Σκοπός του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε είναι η επικαιροποίηση της νομοθεσίας, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, την Αστυνομία και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, «ώστε να μπορούμε να επιβάλλουμε πιο αυστηρές ποινές».

Ερωτηθείς εάν, πέραν από τις τρεις καταγγελίες που έχουν ήδη αναφερθεί στην Αστυνομία, έχουν προκύψει στοιχεία και για άλλες υποθέσεις, ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε πως, όπως διαφαίνεται, υπάρχουν περισσότερες από τρεις υποθέσεις, οι οποίες διερευνώνται από την Αστυνομία αυτή τη στιγμή. Σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει άλλες καταγγελίες στο Γραφείο του, και ότι οι επιπλέον υποθέσεις αφορούν καταγγελίες που έγιναν απευθείας στην Αστυνομία. Σημείωσε πως συνολικά υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελία για πέντε υποθέσεις.

Τέλος, ο Γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ευχαρίστησε αρχικά τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία για την έκτακτη σύσκεψη, που διεξάχθηκε προκειμένου να εξεταστούν «όλα τα θέματα που προκύπτουν με τα ζητήματα που μας απασχολούν σε σχέση με τα διερευνώμενα ποινικά αδικήματα που πιθανόν να διαπράχθηκαν από μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου».

Σχετικά Άρθρα

Ευχαριστήριο Ι.Α.Κ στον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης για την πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων

Τις ευχαριστίες της εκφράζει με ανακοίνωση της η «Διακονία Αγάπης» προς τον σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 9 / 2021 , 21:57 από news_room Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Κρήτης διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την τρίτη ποδηλατοδρομία αλληλεγγύης, που ξεκίνησε το πρωί από το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου και κατέληξε το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, έχοντας διανύσει μία […]

Περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια

Περισσότερα από 2.800.000 στρέμματα έκαψαν οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 24 / 3 / 2023 , 10:30 από news_room Η πυρκαγιά της Αρκαδίας τον Αύγουστο του 2007 αποτελεί την πιο ακραία πυρκαγιά, από άποψη ρυθμού εξάπλωσης (στρέμματα ανά ημέρα), από το 2003 έως και το 2022, σύμφωνα με ευρήματα της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ METEO. […]

Pin It on Pinterest