27 °C Athens, GR
23/09/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχθηκε στην έδρα της Αρχιεπισκοπής ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας γιορτάζει τα 100 χρόνια στην κοινότητα Charlotte Άφιξη του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας Αγιασμός για την έναρξη της νέας Δικαστικής Χρονιάς στη Καστοριά Πειραιώς Σεραφείμ: Ο ΛΟΑΤΚΙ-σμός είναι μια σύγχρονη λυδία λίθος για την υποταγή στην «προοδευτική» παγκόσμια τάξη Η εορτή των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Αγίους Τόπους Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Αρχιεπισκοπικός Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς Συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη – Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη – Οι δηλώσεις του Προέδρου Κρεμλίνο: Αναπόφευκτη η αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: «Το πρόσωπο της Θεοτόκου κοσμείται με όλες τις αρετές του Αγίου Πνεύματος»

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 8 / 2021 , 1:49 από news_room

Με τη δέουσα  πνευματική κατάνυξη οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί εόρτασαν την εορτή της κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μεταξύ των ιερών προσκηνυμάτων της νήσου μας που πανηγυρίζουν είναι η ιστορική Μονή της Τρικουκκιάς στον Πρόδρομο, πλησίον της κορυφής του Τροόδους.

Την Κυριακή 15 Αυγούστου 2021, προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το θείο λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.  Επίσης συμμετέσχαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Βασίλειος Τσουρλής, π. Νικόλαος Χριστοδούλου και π. Κυπριανός Κουντούρης, καθώς και οι Διάκονοι π. Μιχαήλ  Νικολάου και π. Ανδρέας Ματέι.

Κατά τη θεία  Λειτουργία προσήλθε στη Μονή ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του κ. Άντρη Αναστασιάδη, τους οποίους υποδέχθηκε ο Ηγουμένη Χριστονύμφη.

Επίσης, παρέστη ο Αρχηγός της Εθνικής  Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης με τη σύζυγό του.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο θεολογικό  περιεχόμενο του τροπαρίου «Ἐν τῇ Γεννήσει σου, σύλληψις ἄσπορος, ἐν τῇ Κοιμήσει σου, νέκρωσις ἄφθορος».

Επισήμανε την αξία του θαύματος της ενθρωπήσεως του Υιού του Θεού εκ της Μαρίας της Παρθένου, καθώς και στο πανίερο θαύμα της μεταστάσεως της από τα επίγεια στη Βασιλεία των Ουρανών.

Στην προσωπικότητα της Παναγίας ζει το διαρκές θαύμα της παρουσίας του Θεού. «Ἐν τῇ Γεννήσει σου, σύλληψις ἄσπορος, ἐν τῇ Κοιμήσει σου, νέκρωσις ἄφθορος, θαῦμα ἐν θαύματι διπλοῦν, … Διὸ σὺν τῷ Ἀγγέλῳ βοῶμέν σοι, Χαῖρε ἡ κεχαριτωμένη».

Η Παναγία μας αναδείχθηκε, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, η κλίμακα με την οποία αποκαλύφθηκε ο Θεός στον κόσμο, με την σάρκωση του Υιού του Θεού.  Ταυτόχρονα η Θεοτόκος είναι ο άνθρωπος μας που μας βοηθά, όταν το ζητούμε με πίστη, ταπείνωση κι αγάπη, και ενωνωνόμαστε κατά χάριν με τον Θεό.

Επισήμανε ο Μακαριώτατος ότι όταν ήρθε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία για να της δώσει το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ο Θεός την επέλεξε να γίνει μητέρα του Υιού Του, ένεκα του θεάρεστου βίου της, τότε το Άγιο Πνεύμα την επισκίασε. Εκείνη τη στιγμή τής απάλειψε και το προπατορικό αμάρτημα. Έτσι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που δεν είχε αμάρτημα ήταν η Παρθένος Μαρία. Γι΄ αυτό το λόγο η Παναγία δεν θα υποστεί την κρίση την οποία όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως θα υποστούν στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου.

Η Παναγία κόσμησε το πρόσωπό της με όλες τις αρετές και πρώτιστα, με την αρετή της αγάπης, αφού αγάπησε τον Θεό με όλη τη δύναμη της ψυχής της, αλλά και τον άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Παλαιφάτου Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, ευχήθηκε στον Εξοχώτατο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε όλους τους προσκυνητές, να ζητούμε τη βοήθεια της μητέρας του Θεού μας και να έχουμε εκ των προτέρων τη βεβαιότητα της συμπαράστασή της σε ό,τι να μάς απασχολεί και μάς δοκιμάζει στον καθημερινό βίο, είτε σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό είτε ευρύτερα εθνικό.

Κατά την παραμονή, το Σάββατο 14.8.2021, το εσπέρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην ίδια πανηγυρίζουσα Μονή, του οποίου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Εν κατακλείδι προσθέτουμε, επικαλούμενοι τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ευχή και προσευχή μας οι πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου να στηρίζουν όλους και τον κάθε άνθρωπο χωριστά στον καθημερινό του αγώνα.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Προχωράμε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 16:37 από news_room Η ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και σε μια πράσινη οικονομία ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής με αντικείμενο την στρατηγική μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία […]

Η εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου στο Σύδνεϋ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 1 / 2021 , 14:56 από news_room Η εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου στο Σύδνεϋ Την πρώτη ημέρα του καινούργιου έτους, τη μέρα που η Εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό […]

Pin It on Pinterest