24 °C Athens, GR
17/04/2024

Τελευταια Νέα
Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Ι.Μ. Πειραιώς: «Περί του Πασχάλιου Κανόνος. Δύναται να αλλαγή;» Επετειακή Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης στην Ι.Μ. Ρεθύμνης Χειροτονία Πρεσβυτέρου στη Νέα Ιωνία Αττικής

Αντιπροσωπεία μοναζόντων της Κοπτικής Εκκλησίας επισκέφθηκε ορθόδοξα ιερά προσκυνήματα της Μόσχας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 8 / 2021 , 2:50 από news_room

Η αντιπροσωπεία ηγουμένων και οικητόρων μονών της Κοπτικής Εκκλησίας, η οποία επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη Ρωσία με πρόσκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, μετέβη το τελευταίο τριήμερο σε ιερούς ναούς και μονές της Μόσχας.

Το πρόγραμμά τους ξεκίνησε με την επίσκεψη στην ιερά μονή Νοβοσπάσσκι. Η αντιπροσωπεία έτυχε φιλόξενης υποδοχής από τον καθηγούμενο της μονής, πρωτοσύγκελο του Πατριαρχείου Μόσχας, Α´ βοηθό του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών για την πόλη της Μόσχας μητροπολίτη Βοσκρεσένσκ Διονύσιο. Ο Σεβασμιώτατος αυτοπροσώπως ξενάγησε τους προσκεκλημένους από την Αίγυπτο στον χώρο της μονής, εξιστορώντας τα ιστορικά αξιοθέατά της, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού τάφου των αρχόντων Ρομανόφ. Οι προσκυνητές ασπάσθηκαν τα σπουδαία ιερά κειμήλια της μονής, την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Παντάνασσα», την εικόνα «Άγιο Μανδήλι» και την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, και τίμησαν διά προσευχής τη μνήμη όσων έχουν ενταφιασθεί στη μονή, τον πρώην καθηγούμενο αυτής αρχιεπίσκοπο Αλέξιο Φρολόφ, επιφανείς οικήτορες και τα θύματα των διωγμών από τους αθέους, που έτυχαν εκεί μαρτυρικού θανάτου κατά τη δεκαετία 1920-1930.

Ο μητροπολίτης Διονύσιος επεφύλαξε δεξίωση προς τιμήν της αντιπροσωπείας, όπου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που καλωσορίζουμε στη Ρωσία τους αδελφούς μας χριστιανούς από την Αίγυπτο, γη ευλογημένη, η οποία γέννησε μεγάλους ιδρυτές του μοναχισμού. Η κληρονομιά των πατέρων του Πατερικού της Αιγύπτου έχει ιδιαίτερη σημασία για την πνευματική μας παράδοση. Η Κοπτική Εκκλησία όπως και η Ρωσική Εκκλησία είναι Εκκλησία μαρτύρων και ομολογητών της χριστιανικής πίστεως, μεταξύ των οποίων και οι μαρτυρήσαντες τον 20ό και τον 21ο αι. Το αίμα των μαρτύρων που χύθηκε είναι η δύναμη της ευαγγελικής μας μαρτυρίας σήμερα».

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας επίσκοπος Αλ Μουχαράκ Βουκόλος ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβασμιώτατο Διονύσιο για την υποδοχή και του ζήτησε να μεταφέρει τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Προκαθημένου της Κοπτικής Εκκλησίας Αγιωτάτου Πατριάρχη Θεοδώρου Β´ στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο. «Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος Β´ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη σχέσεων με τις χριστιανικές Εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Όμως μέγιστη σημασία για εμάς σήμερα έχει ο διάλογος με τη μεγάλη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, φύλακα της πίστεως και της πνευματικότητας της Αγίας Γης των Ρως. Η ρωσική πνευματική παράδοση μάς είναι πολύ οικεία και αυτή την οικειότητα την αισθανόμαστε πάντοτε, διότι υπερβαίνει τα σύνορα, που μας χωρίζουν», επεσήμανε ο επίσκοπος Βουκόλος.

Ως δώρο η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία προσέφερε στον μητροπολίτη Διονύσιο εικόνα της Αγίας Οικογένειας, η Οποία όπως είναι γνωστό, επί τρία χρόνια παρέμεινε εντός Αιγύπτου, για να γλιτώσει από τον διωγμό του Ηρώδη. Έξι περίπου μήνες από αυτό το χρονικό διάστημα το Θείος Βρέφος, η Παναγία Παρθένος και ο Άγιος Ιωσήφ ήταν φιλοξενούμενοι σε σπήλαιο στο Αλ Μουχαράκ, όπου στη συνέχεια ανηγέρθη μονή, της οποίας καθηγούμενος διατελεί ο επίσκοπος Βουκόλος. Επίσης ως δώρο στους αδελφούς της μονής Νοβοσπάσκι επιδόθηκαν εικόνες του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου και άλλων αγίων της Αιγύπτου.

Οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν τη σταυροπηγιακή μονή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας, η οποία αποτέλεσε κατάλυμά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μόσχα. Η αντιπροσωπεία ασπάσθηκε τα τιμία λείψανα της Αγίας Ματρώνης της Αόμματης, η οποία τα τελευταία χρόνια κατέστη γνωστή και τιμάται στις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες, έμαθαν εκ του σύνεγγυς για τη λειτουργία του ορφανοτροφείου κορασίδων και την οικονομική διαχείριση της μονής. Ο επίσκοπος Βουκόλος και οι συνοδοί του έτυχαν θερμής φιλοξενίας από την ηγουμένη της μονής Θεοφανία Μίσκινα και τις αδελφές.

Την ίδια ημέρα η κοπτική αντιπροσωπεία μετέβη στην ιερά μονή της Υπαπαντής (Σρέτενσκι) της Μόσχας. Ο ηγούμενος της μονής ιερομόναχος Ιωάννης Λουντίσεφ ενημέρωσε τους προσκεκλημένους για την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή της μονής και επίσης τους έδειξε εξέχοντα ιερά κειμήλια, που φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων το τεμάχιο του ιερού λειψάνου της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η αδελφική συναναστροφή συνεχίσθηκε κατά το κοινό γεύμα, μετά το οποίο η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μετέβη στο κτίριο της Ιερατικής Σχολής της Υπαπαντής.

Στις 25 Αυγούστου οι προσκεκλημένοι από την Αίγυπτο επισκέφθηκαν την ιερά μονή Μάρθας και Μαρίας, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από την ηγουμένη Ελισάβετ Ποζντνιακόβα και τις αδελφές, προσκύνησαν τα ιερά κειμήλια της μονής και ενημερώθηκαν για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες και τις αγαθοεργίες του ιερού καθιδρύματος.

Επίσης, οι μονάζοντες της Κοπτικής Εκκλησίας πραγματοποίησαν επίσκεψη στους καθεδρικούς ναούς του Κρεμλίνου της Μόσχας, την Κόκκινη Πλατεία, τον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού, τη μονή Βισόκο-Πετρόφσκι και συναντήθηκαν με ομάδα φοιτητών, εκπροσώπων της κοπτικής κοινότητας της Αιγύπτου, οι οποίοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ της Μόσχας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η αντιπροσωπεία μετέβη στη μονή της Παναγίας Ντονσκάγια, όπου υποδέχθηκε τους εκπροσώπους του Πατριάρχη Θεοδώρου Β´ ο καθηγούμενος της μονής, πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Ιερών Μονών και Μοναχικού Βίου μητροπολίτης Κασίρα Θεόγνωστος. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε ολοθύμως την αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της συνεχίσεως παρομοίων επισκέψεων για τη στενότερη αμοιβαία γνωριμία με την ιστορία, τη σύγχρονη ζωή και την πλούσια πνευματική εμπειρία της κοπτικής και της ρωσικής μοναχικής παραδόσεως. Οι προσκυνητές από την Αίγυπτο επισκέφθηκαν τη μοναστηριακή νεκρόπολη και το μεγάλο καθολικό, όπου ασπάσθηκαν την εικόνα της Παναγίας Ντονσκάγια και τα λείψανα του Πατριάρχου Πασών των Ρωσσιών Τύχωνος.

Το πρωί της 26ης Αυγούστου, η αντιπροσωπεία μετέβη στην ιερά μονή του Αγίου Δανιήλ Μόσχας, όπου προσκύνησε τα ιερά κειμήλια αυτής. Τους εκπροσώπους της Κοπτικής Εκκλησίας υποδέχθηκε θερμώς ο καθηγούμενος της μονής επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Αλέξιος, με τον οποίο έτυχαν εκτεταμένης συζητήσεως.

Αμέσως μετά οι φιλοξενούμενοι αναχώρησαν για την Ιερά Μητρόπολη Τβερ, όπου θα συνεχισθεί η επίσκεψή τους στη Ρωσία. Επίσης θα επισκεφθούν ιερά προσκυνήματα στο έδαφος των Ιερών Μητροπόλεων Νόβγκοροντ και Αγίας Πετρουπόλεως, καθώς και ιερά καθιδρύματα του ρωσικού βορρά.

Κατά τη διαμονή των προσκεκλημένων από την Κοπτική Εκκλησία στη Μόσχα τους συνόδευσαν ο γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διαχριστιανικών υποθέσεων ιερομόναχος Στέφανος Ιγκούμνοφ και συνεργάτες του Τμήματος.

Σχετικά Άρθρα

Θεοφάνεια στην Μητρόπολη Φθιώτιδος

Θεοφάνεια στην Μητρόπολη Φθιώτιδος

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 1 / 2024 , 17:54 από news_room Με επίκεντρο το μεγάλο λιμάνι της Στυλίδος, στην καρδιά της Ανατολικής Φθιώτιδος και σύμμαχο την ηλιοφάνεια εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σήμερα το πρωί χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο και […]

Ανοικτή επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ στον Πρωθυπουργό: «Μιμηθείτε τον αείμνηστο ευσεβή χριστιανό πατέρα σας»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 11 / 2020 , 22:10 από Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ.κ.Σεραφείμ στον Πρωθυπουργό της χώρας κ.Κυριάκο Μητσοτάκη όπου πέραν άλλων κάνει και ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του κεκοιμημένου πατρός του κ.Μητσοτσάκη ο οποίος σύμφωνα με την επιστολή του Σεβασμιωτάτου ο αείμνηστος σύρθηκε με την κοιλιά από τα σκαλιά του […]