20 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Νότια Αφρική: 72 νεκροί σε βίαια επεισόδια

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 / 7 / 2021 , 1:34 από news_room

Εβδομήντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη Νότια Αφρική μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα την περασμένη εβδομάδα, εκ των οποίων πολλοί σε ποδοπατήματα, ενώ οι λεηλασίες ξανάρχισαν σήμερα.

Τα βίαια επεισόδια κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και απόψε ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 72, ανακοίνωσε η αστυνομία. “Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται σε 1.234”, πρόσθεσε.

Ενδεικτικά, ήδη 26 είναι οι νεκροί στην επαρχία ΚουαΖούλου-Νατάλ, ανατολικά, όπου ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια την Παρασκευή. Και άλλοι 19 στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου οι ταραχές εξαπλώθηκαν, σύμφωνα με τους τελευταίους επίσημους απολογισμούς.

Και μια λεπτομέρεια: μερικά από αυτά τα θύματα παγιδεύτηκαν στα ποδοπατήματα, κατά την λεηλασία των εμπορικών κέντρων.

Τα χειρότερα βίαια επεισόδια των τελευταίων χρόνων επεκτείνονται, καθώς η δυσφορία αυξάνεται. Παρά την έκκληση των αρχών για ηρεμία και την ανάπτυξη σχεδόν 2.500 στρατιωτών, χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί συνέχισαν να κατακλύζουν τις αγορές για να κλέψουν υπόστεγα και καταστήματα, ειδικά στο Ντέρμπαν, τη μεγάλη πόλη-λιμάνι στον Ινδικό Ωκεανό.

Στο Σοβέτο, τεράστια πόλη δίπλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, τα πτώματα δέκα ανθρώπων βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ώρες μετά την άγρια λεηλασία του εμπορικού κέντρου Ντοφάγια.

Και στη χώρα ζουλού, ο πρωθυπουργός της επαρχίας ΚουαΖούλου-Νατάλ, Σιχλέ Ζικαλάλα, αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους “σε ποδοπατήματα στο πλαίσιο των ταραχών”, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Οι εικόνες από τις λεηλασίες έδειχναν όχλους συμπαγείς και ακατάστατους, καθένας να σπεύδει για να πάρει γιγαντιαίες τηλεοράσεις, έπιπλα, πάνες, κονσέρβες, οτιδήποτε μπορούσε να πάρει μαζί.

Μέσα στα καταστήματα που λεηλατήθηκαν, οι ταραχοποιοί εξυπηρετούνταν μόνοι τους, αφήνοντας τους υπαλλήλους σε απόγνωση, σε μια οικονομική συγκυρία που επιδεινώθηκε από τους περιορισμούς που είχαν σχέση με την πανδημία.

“Γιατί; μα γιατί;” έλεγε κλαίγοντας με λυγμούς η Θάντι Τζονσον, 55 ετών, έχοντας καταρρεύσει ανάμεσα στα κατεστραμμένα ράφια του μικρού μαγαζιού της που πουλούσε μπαλόνια και διακοσμήσεις για γιορτές και πάρτι.

Οι δυνάμεις της τάξης, αδύναμες, άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσουν τα πλήθη, πυροδοτώντας σκηνές πανικού στους χώρους στάθμευσης των εμπορικών περιοχών ή στους δρόμους των πόλεων που επλήγησαν, στα πεζοδρόμια που ήταν γεμάτα σπασμένα γυαλιά και σκουπίδια

Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα, υπογράμμισε τον πρωτοφανή χαρακτήρα των βίαιων αυτών επεισοδίων έπειτα από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας μετά το απαρτχάιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου – Adologala

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 11 / 2020 , 16:28 από Ανακοινωθέν Έκτακτης Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου (της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020) Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου κατὰ τὶς συνεδρίες αὐτῆς, τῆς 23ης καὶ 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικῶς τὸ Οὐκρανικὸ Ἐκκλησιαστικὸ Ζήτημα καθὼς καὶ τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ἔχει δημιουργηθεῖ μὲ τὴν μνημόνευση τοῦ […]

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στόχος μας η αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 5 / 2021 , 22:14 από news_room ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στόχος μας η αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ προς όφελος των Ελλήνων πολιτών Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης συμμετείχε την Παρασκευή 14 Μαΐου ως ομιλητής στη θεματική ενότητα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: η Επόμενη Μέρα» στο πλαίσιο του […]