27 °C Athens, GR
24/07/2021

Τελευταια Νέα
Λαρίσης Ιερώνυμος: «Ευχαριστώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας» – Η Π.Θ. Θα στηρίξει με 1.5εκατομμύριο Ευρώ την Στατική Ενίσχυση του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Λαρίσης Κρήτη : Ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ συμμετείχε στην τελετή ενάρξεως της ΚΗ᾽ Γενικής Συνελεύσεως της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας Τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Κων. Βλάση δέχθηκε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης Αύριο 25 Ιουλίου 2021, στο Φανάρι η Χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Γαλλίας π. Δημητρίου Πλούμη Μήνυμα της Α. Θ. Παναγιότητος, Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου προς την 28ην Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως της Ορθοδοξίας Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να συζητήσει το θέμα του Μητροπολίτη Περιστερίου – Έξαρχος της Ι.Μ. Περιστερίου ο Μητροπολίτης Ιλίου Αδ. Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική Aνακοίνωση του ΚΚΕ για τα 47 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου Στη Λέσβο τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας Μήνυμα του πρωθυπουργού για την Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

10 Ιουλίου – Ιερά Mνήμη του Οσίου Αθανασίου του Κυπρίου, του Πεντασχοινίτη

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 7 / 2021 , 2:13 από news_room

Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Κυπρίου του Πεντασχοινίτη,  ο οποίος γεννήθηκε κατά τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα.

Μικρός ακόμη, έμεινε ορφανός από μητέρα. Από την παιδική του ηλικία, ο Αθανάσιος τήρησε άμεμπτα τις εντολές του Θεού, σύμφωνα με τον ιερό Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό, και μόλις ενηλικιώθηκε, είχε ήδη καταστεί «σκεύος εκλογής» και δοχείο των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

Ένεκα λοιπόν της μεγάλης του αγάπης προς τους πονεμένους αδελφούς του, σκόρπιζε τα αναγκαία με διάκριση στους πτωχούς για τη συντήρησή τους. Εντούτοις, με την ευλογία του Θεού, τα δοχεία του σιταριού, του λαδιού και του κρασιού του σπιτιού του βρίσκονταν πάντα γεμάτα!

Ο Όσιος «τελειωθείς εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς» (Σοφ. Σολομ. 4, 13), αφού μετά τα είκοσί του χρόνια ο Χριστός έλαβε εν ειρήνη την οσία ψυχή του. Για να τον δοξάσει ο Κύριος και στη γη, άρχισε να ενεργεί, με τη μεσιτεία του Αθανασίου, ποικίλα θαύματα.

Τα λίγα, αλλά σημαντικά αυτά στοιχεία για τον ΄Οσιο Αθανάσιο, μας διέσωσε ο επίσης Κύπριος μεγάλος Άγιος, ο Όσιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης, που καταγόταν από την Αμαθούντα και εορτάζει στις 21 Απριλίου. Ο Όσιος Αναστάσιος άκμασε κατά τον 7ο επίσης αιώνα και εκοιμήθη κατά τις αρχές του 8ου. Έγραψε σπουδαία πνευματικά συγγράμματα, σπουδαιότερα των οποίων είναι τα «Ψυχωφελή και στηρικτικά διηγήματα». Στο τελευταίο αυτό έργο του αναφέρεται στον Όσιο Αθανάσιο, του οποίου προσκύνησε ο ίδιος το λείψανο και άκουσε γι’ αυτόν από τους γέροντες του χωριού.

Ως επιπρόσθετο μάρτυρα των γραφομένων του για τον Όσιο Αθανάσιο φέρει τον τότε Μητροπολίτη Δαμασκού (δεν μας διασώζει το όνομά του), ο οποίος επίσης προσκύνησε τον τάφο του Αθανασίου, και πληροφορήθηκε για τη θαυμαστή ζωή του απ’ τους γεροντότερους κατοίκους του Πεντασχοίνου.

Αργότερα ανηγέρθη μεγαλοπρεπής ναός πάνω στον τάφο του Οσίου Αθανασίου, ο οποίος κατέστη πανορθόδοξο προσκύνημα για τα συνεχιζόμενα ανά τους αιώνες θαύματά του.

Στη θαυματουργική Χάρη του αναφέρεται και ο Λεόντιος Μαχαιράς, όταν έγραφε περί το 1458 μ.Χ.: «Και ο άγιος Γεώργιος ο Μαχαιρωμένος εις τον Αχλίοντα, τοπικός Θαυματουργός.  Ομοίως (δηλ. τοπικός άγιος θαυματουργός) ο άγιος Αθανάσιος ο Πεντασκοινίτης, από το Πεντάσκοινον, και βρύει ιάματα.» Μέχρι την εποχή του Μαχαιρά πρέπει να υπήρχε και το λείψανο του Οσίου στο ναό του.

Ο περίλαμπρος αυτός ναός κατέπεσε από σειρά σεισμικών δονήσεων, που έπληξαν το νησί μας κατά το 1491.

Πρόσφατα, από το 2.000 ξεκίνησε η αναβίωση της μνήμης του και η ανάδειξη του προσκυνήματος του Αγίου Αθανασίου. Με πρωτοβουλία αρχικά της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου και κατόπιν, με τη διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου το 2007, με την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και τη συνεργασία όλων των αρμοδίων, προχωρά η ανασκαφή και η στερέωση των ερειπίων του ναού του Οσίου Αθανασίου.

Τη μεγάλη διάδοση της τιμής του Οσίου Αθανασίου σ’ όλη την Κύπρο μαρτυρεί και η αγιογράφησή του σε όλους σχεδόν τους ναούς του νησιού, από το 12ο αιώνα τουλάχιστον και εξής.

Το Πεντάσχοινο ήταν χωριό στην Κύπρο, το οποίο υπαγόταν στην επαρχία Αμαθούντας, ενώ σήμερα τα ερείπια του ναού βρίσκονται πλησίον της κοινότητας Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας.

Kάθε φορά που καλούμαστε από την Εκκλησία να τιμήσουμε Αγίους Μάρτυρες και Οσίους, που έζησαν και έδρασαν στην πατρίδα μας, επιβεβαιώνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αυθεντική αγάπη του Χριστού, όταν παραμένουμε σταθεροί στο θέλημα του Θεού και τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, την οποία διδαχθήκαμε από τα αποστολικά χρόνια.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Στη Λέσβο τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 24 / 7 / 2021 , 14:44 από news_room Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται την ερχόμενη Δευτέρα 26 Ιουλίου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με συλλόγους αλιέων στη Σκάλα Καλλονής και θα επισκεφθεί τον Αγροτικό – Ελαιουργικό […]

Πρόεδρος Trump : Η κυβέρνησή μου παραμένει προσηλωμένη στο τέλος του εγκλήματος της καταδίωξης 

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 1 / 2021 , 15:18 από news_room Εκατομμύρια Αμερικανοί κάθε χρόνο είναι θύματα καταδίωξης, ένα ενοχλητικό έγκλημα που περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να ζήσει μια παραγωγική, ειρηνική και ικανοποιητική ζωή. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Εθνικού Μήνα Ευαισθητοποίησης Παρακολούθησης, αναγνωρίζουμε αυτήν τη μορφή εκφοβισμού και εκφοβισμού […]

Pin It on Pinterest