23 °C Athens, GR
29/05/2022

Τελευταια Νέα
O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα στηρίξει τις προσπάθειες να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Δημοσιογράφο Sherin Abu Aqleh Παρουσία πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας Φωτεινής στην πόλη της Νέας Σμύρνης – Adologala.gr Λαμπρός ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Λαμπρός Εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Ηλιούπολη – Adologala.gr Νέα Υόρκη: Αναπαύθηκε εν Κυρίω ο Πρώην Απαμείας Βικέντιος – Ένας εκ των δύο οικοδομούντων της Ι.Μ. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Το Ομάν επισκέπτεται ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης – Adologala.gr Άγιον Όρος: Το Περιβόλι της Παναγίας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Adologala.gr Παλαιστίνη: 15χρονος σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό Η Ιερά Μνήμη του Οσίου Ιώαννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας – Adologala.gr Την Ταζανία επισκέπτεται ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, Πατριάρχης Θεόδωρος – Adologala.gr Άγιοι Ανάργυροι: Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλίωσης 2022 Νέα Υόρκη: Σε ενοριακές εορτές ιερών ναών του Κουίνς παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος – Adologala.gr Απονομή των 37ων βραβείων δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση – Ποιοί βραβεύτηκαν Παρουσία του Επισκόπου Μεσαορίας τα Εγκαίνια της έκθεσης «Γκαλερί Γκλόρια, 45 χρόνια τέχνη»

10 Ιουλίου – Ιερά Mνήμη του Οσίου Αθανασίου του Κυπρίου, του Πεντασχοινίτη

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 7 / 2021 , 2:13 από news_room

Σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Κυπρίου του Πεντασχοινίτη,  ο οποίος γεννήθηκε κατά τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα.

Μικρός ακόμη, έμεινε ορφανός από μητέρα. Από την παιδική του ηλικία, ο Αθανάσιος τήρησε άμεμπτα τις εντολές του Θεού, σύμφωνα με τον ιερό Ευαγγέλιο. Γι’ αυτό, και μόλις ενηλικιώθηκε, είχε ήδη καταστεί «σκεύος εκλογής» και δοχείο των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

Ένεκα λοιπόν της μεγάλης του αγάπης προς τους πονεμένους αδελφούς του, σκόρπιζε τα αναγκαία με διάκριση στους πτωχούς για τη συντήρησή τους. Εντούτοις, με την ευλογία του Θεού, τα δοχεία του σιταριού, του λαδιού και του κρασιού του σπιτιού του βρίσκονταν πάντα γεμάτα!

Ο Όσιος «τελειωθείς εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς» (Σοφ. Σολομ. 4, 13), αφού μετά τα είκοσί του χρόνια ο Χριστός έλαβε εν ειρήνη την οσία ψυχή του. Για να τον δοξάσει ο Κύριος και στη γη, άρχισε να ενεργεί, με τη μεσιτεία του Αθανασίου, ποικίλα θαύματα.

Τα λίγα, αλλά σημαντικά αυτά στοιχεία για τον ΄Οσιο Αθανάσιο, μας διέσωσε ο επίσης Κύπριος μεγάλος Άγιος, ο Όσιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης, που καταγόταν από την Αμαθούντα και εορτάζει στις 21 Απριλίου. Ο Όσιος Αναστάσιος άκμασε κατά τον 7ο επίσης αιώνα και εκοιμήθη κατά τις αρχές του 8ου. Έγραψε σπουδαία πνευματικά συγγράμματα, σπουδαιότερα των οποίων είναι τα «Ψυχωφελή και στηρικτικά διηγήματα». Στο τελευταίο αυτό έργο του αναφέρεται στον Όσιο Αθανάσιο, του οποίου προσκύνησε ο ίδιος το λείψανο και άκουσε γι’ αυτόν από τους γέροντες του χωριού.

Ως επιπρόσθετο μάρτυρα των γραφομένων του για τον Όσιο Αθανάσιο φέρει τον τότε Μητροπολίτη Δαμασκού (δεν μας διασώζει το όνομά του), ο οποίος επίσης προσκύνησε τον τάφο του Αθανασίου, και πληροφορήθηκε για τη θαυμαστή ζωή του απ’ τους γεροντότερους κατοίκους του Πεντασχοίνου.

Αργότερα ανηγέρθη μεγαλοπρεπής ναός πάνω στον τάφο του Οσίου Αθανασίου, ο οποίος κατέστη πανορθόδοξο προσκύνημα για τα συνεχιζόμενα ανά τους αιώνες θαύματά του.

Στη θαυματουργική Χάρη του αναφέρεται και ο Λεόντιος Μαχαιράς, όταν έγραφε περί το 1458 μ.Χ.: «Και ο άγιος Γεώργιος ο Μαχαιρωμένος εις τον Αχλίοντα, τοπικός Θαυματουργός.  Ομοίως (δηλ. τοπικός άγιος θαυματουργός) ο άγιος Αθανάσιος ο Πεντασκοινίτης, από το Πεντάσκοινον, και βρύει ιάματα.» Μέχρι την εποχή του Μαχαιρά πρέπει να υπήρχε και το λείψανο του Οσίου στο ναό του.

Ο περίλαμπρος αυτός ναός κατέπεσε από σειρά σεισμικών δονήσεων, που έπληξαν το νησί μας κατά το 1491.

Πρόσφατα, από το 2.000 ξεκίνησε η αναβίωση της μνήμης του και η ανάδειξη του προσκυνήματος του Αγίου Αθανασίου. Με πρωτοβουλία αρχικά της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου και κατόπιν, με τη διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου το 2007, με την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος και τη συνεργασία όλων των αρμοδίων, προχωρά η ανασκαφή και η στερέωση των ερειπίων του ναού του Οσίου Αθανασίου.

Τη μεγάλη διάδοση της τιμής του Οσίου Αθανασίου σ’ όλη την Κύπρο μαρτυρεί και η αγιογράφησή του σε όλους σχεδόν τους ναούς του νησιού, από το 12ο αιώνα τουλάχιστον και εξής.

Το Πεντάσχοινο ήταν χωριό στην Κύπρο, το οποίο υπαγόταν στην επαρχία Αμαθούντας, ενώ σήμερα τα ερείπια του ναού βρίσκονται πλησίον της κοινότητας Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας.

Kάθε φορά που καλούμαστε από την Εκκλησία να τιμήσουμε Αγίους Μάρτυρες και Οσίους, που έζησαν και έδρασαν στην πατρίδα μας, επιβεβαιώνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αυθεντική αγάπη του Χριστού, όταν παραμένουμε σταθεροί στο θέλημα του Θεού και τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, την οποία διδαχθήκαμε από τα αποστολικά χρόνια.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Οικουμενικός Πατριάρχης: Επιβιώσαμε, ανασυγκροτηθήκαμε, ξανασταθήκαμε στα πόδια μας και συνεχίζουμε

Συλλυπητήριο Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου κυρού Ειρηναίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 21 / 11 / 2020 , 1:00 από Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου. Τῇ Ἁγιωτάτῃ Ἐκκλησίᾳ Σερβίας, Εἰς Βελιγράδιον. Ὁ πολιός καί σεβάσμιος Πατριάρχης Ὑμῶν κεκοίμηται! Κατώδυνοι […]

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 11 / 2021 , 22:40 από news_room Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής υποδέχθηκε χθες αργά το απόγευμα τον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Gérald Darmanin, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών, συζήτησαν και […]

Pin It on Pinterest