23 °C Athens, GR
22/09/2021

Συνολικά 802 αιτήσεις, αξίας €200 εκατ. εγκρίθηκαν υπό το Σχέδιο Εστία

κυπρος - ποσο εστιες - οικια

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 7 / 2021 , 15:50 από news_room

Το Σχέδιο Εστία εκπονήθηκε με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας και την άμβλυνση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα σχέδιο το οποίο προνοεί ότι στην αναδιάρθρωση σε χαμηλότερης αξίας δάνειο και εξυπηρέτησή του εις βάθος χρόνου θα συνδράμει το κράτος, οι πιστωτές και οι ίδιοι οι δανειολήπτες.

Η υποβολή αιτήσεων στο Σχέδιο Εστία διήρκησε μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2019 και εκ νέου μεταξύ 1 – 15 Ιουνίου 2020, ενώ η διορία προσκόμισης δικαιολογητικών για την πλήρη συμπλήρωση των αιτήσεων παρατάθηκε δύο φορές, με τελική ημερομηνία τις 31 Ιουλίου 2020.

Πιο κάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα του Σχεδίου μετά τη βασική αξιολόγηση και πριν την ολοκλήρωση εξέτασης των ενστάσεων.

Συνολικά στο Σχέδιο Εστία υποβλήθηκαν 6.393 αιτήσεις (Διάγραμμα 1). Από αυτές το 30% παρέμεινε ημιτελές, παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις που δόθηκαν, ενώ 1% των αιτήσεων αποσύρθηκε από τους αιτητές. Συνεπώς, υποβλήθηκαν 4.374 πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις (69%).

Όπως καταδεικνύει και το υψηλό ποσοστό των μη πλήρως συμπληρωμένων αιτήσεων, η χαμηλότερη από την εκτιμώμενη συμμετοχή στο Σχέδιο Εστία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία ενός σημαντικού αριθμού δανειοληπτών να προβούν σε αποκάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών τους στοιχείων.

Από τις 4.374 πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής 802 αιτήσεις ή το 18%. Συνολικά το 62% των συμπληρωμένων αιτήσεων (2.697 αιτήσεις) έχουν απορριφθεί, ενώ 17% (ή 759 αιτήσεις) κατατάσσονται ως μη βιώσιμα δάνεια. Περίπου 2% των αιτήσεων βρίσκονται υπό αξιολόγηση (Διάγραμμα 2).

Βάσει εκτιμήσεων, οι  802 εγκεκριμένες αιτήσεις αντιστοιχούν σε ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι αιτήσεις παρουσιάζονται στο Διάγραμμα 3. Κατ’ αρχάς διαφάνηκε κατά τον έλεγχο ότι σημαντικός αριθμός αιτήσεων παρουσίαζαν ελλιπή στοιχεία ή παραστατικά (28% απορρίψεων) και συνεπώς παρέμειναν κι αυτές ημιτελείς (παρόλο που ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία δεν προσκομίστηκαν).

Η υπέρβαση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων αποτελεί τον κυριότερο λόγο απόρριψης (32%), γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει, τουλάχιστον εν μέρει, κάποια οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης ή διακανονισμού των δανείων.

Η δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία είναι αυτή που σχετίζεται με την κύρια κατοικία (17%) όπως η απουσία εξακρίβωσης διαμονής στην κατοικία, περιπλοκότητες όπως χρήση της κατοικίας και για επαγγελματική στέγη, ή απουσία τίτλου ιδιοκτησίας / εναλλακτικού εγγράφου.  Ακόμη, για περίπου 3% των απορρίψεων η αξία της κύριας κατοικίας υπερέβαινε το κριτήριο των €350.000.

Τέλος, σημαντικός αριθμός απορρίψεων (16%) αφορούσε δάνεια που δεν κρίθηκαν επιλέξιμα για ένταξη στο Σχέδιο π.χ. δεν αποτελούσαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τις 30/9/2017, σύμφωνα με τους όρους του Σχεδίου.

Διευκρινίζεται ότι, για σκοπούς απλοποίησης της αξιολόγησης, για κάθε αίτηση ορίστηκε μόνο ένας λόγος απόρριψης.

Σημειώνεται τέλος, ότι τα πιο πάνω συνιστούν τα αποτελέσματα του Σχεδίου στο βασικό στάδιο της αξιολόγησης και πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης ενστάσεων, ο αριθμός των οποίων είναι σημαντικός. Ανακοίνωση με τα τελικά αποτελέσματα θα εκδοθεί με το πέρας της ολοκλήρωσης του σταδίου των ενστάσεων.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τη Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 18:01 από news_room Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή τής Εκκλησίας Κύπρου πραγματοποίησε το απόγευμα τής Παρασκευής 11ης Ιουνίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο. Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν με ύμνους οι φοιτητές τής σχολής, ενώ στη συνέχεια […]

Στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Άννης στην Πυρόπληκτη Εύβοια η ΠτΔ – Την Καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 9 / 2021 , 14:56 από news_room Την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 η Εξοχοτάτη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου,επισκέφθηκε την πυρόπληκτη Βόρειο Εύβοια και συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Άννης, όπου παρέστη στον αγιασμό της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς,τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος […]

Pin It on Pinterest