Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Γιάννης Φλωρινιώτης Οικουμενικός: «Η χριστιανική μαρτυρία θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική εάν οι Χριστιανοί ήμασταν ενωμένοι» Ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων Παράδοση Ιερών Λειψάνων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιο Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στο ετήσιο Φεστιβάλ του Αγίου Παύλου Hempstead Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Αθηνών Ιερώνυμος: Το οι­κο­λο­γικό πρό­βλημα χρει­ά­ζε­ται να αν­τι­με­τω­πι­στεί πο­λυ­πα­ρα­γον­τικά και με τη συ­νερ­γα­σία ό­λων Η εορτή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου

Πρέβεζα: Οι φορεσιές του χθες στις βιτρίνες του σήμερα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 7 / 2021 , 13:57 από news_room

Κάθε βόλτα στα στενά δρομάκια της μικρής «νησιωτικής» πόλης της Ηπείρου, της Πρέβεζας, δίνει όμορφες ανόθευτες από το χρόνο εικόνες, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Αυτές τις μέρες όμως, η κάθε βόλτα στην καρδιά της πόλης, στην αγορά, ειδικά για τους επισκέπτες, κρύβει εκπλήξεις. Ο λόγος είναι πως «οι φορεσιές του χθες, κοσμούν τις βιτρίνες του σήμερα».

Πλάι στα μοντέρνα ρούχα, βρήκαν τη θέση τους πανέμορφες φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως το Σούλι, τη Λευκάδα, το Συρράκο, τον Πόντο, την Θράκη, τα Δωδεκάνησα και άλλα μέρη.

Είναι η ευρηματική ιδέα της Επιτροπής Πρέβεζα 1821 -2021, «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η οποία πιστή στην αρχή της, πως οι εκδηλώσεις για την επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, «πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές στο ευρύ κοινό, αλλά και πως σε αυτές, πρέπει να εμπλέκονται, όσοι περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν, αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την δράση».

Η πόλη της Πρέβεζας είναι ένας όμορφος προορισμός. Στο λιμάνι και την μαρίνα της αγκυροβολούν σκάφη αναψυχής, ενώ το κοντινό αεροδρόμιο του Ακτίου, την συνδέει με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Επιτροπή σκέφτηκε να εκθέσει παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας, όχι σε κάποιον κλειστό χώρο, αλλά σε βιτρίνες καταστημάτων της πόλης, έτσι ώστε, όλοι να μπορούν να τις γνωρίσουν και να τις θαυμάσουν. Είναι ένα ερέθισμα για τον κάθε επισκέπτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την ιστορία της χώρας μας.

Το μέλος της Επιτροπής Τάσα Κόρρου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η κεντρική ιδέα «ήταν ότι η Παράδοση σε μεγάλο βαθμό αφορά και τον Πολιτισμό της καθημερινότητας μας» και πρόσθεσε: «Εκθέτοντας πλάι στα ρούχα του σήμερα, τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας, προσπαθούμε να θυμίσουμε, πως η Παράδοση κληρονομείται από τις παλαιότερες γενιές σε μας και πως εμείς, με την σειρά μας οφείλουμε να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Η παράδοση, που δεν αφορά μόνο τις φορεσιές, αλλά και τις Αρχές και τις Αξίες του παρελθόντος μας».

Η δράση αυτή, είναι συλλογική. Καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου διέθεσαν χώρο στις βιτρίνες τους, πολίτες, αλλά και σύλλογοι, παραχώρησαν τις παραδοσιακές φορεσιές και μαζί με τα μέλη της Επιτροπής, όλοι μαζί, κατάφεραν να γίνει πράξη, να υλοποιηθεί η ιδέα.

Οι πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές, θα κοσμούν για μια εβδομάδα τις βιτρίνες των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Η ανταπόκριση του κόσμου, είναι πολύ θετική. Μέσα στο γιορτινό κλίμα, που δημιουργήθηκε στην αγορά, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες για τις φορεσιές, αλλά και για το ευρύτερο εορταστικό πλαίσιο των 200 χρόνων από την Έναρξη της Επανάστασης.

Μ. Τζώρα

      *Τις φωτογραφίες παραχώρησε προς χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτογράφος Ανδριάνα Σολδάτου

Σχετικά Άρθρα

Χανια Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από τον θεματικό τουρισμό

Χανιά: Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέσα από τον θεματικό τουρισμό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 1 / 2022 , 12:36 από news_room H επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη μορφών του θεματικού τουρισμού όπως ο αθλητικός και ο γαστρονομικός τουρισμός και η αύξηση της προσέλευσης τουριστών υψηλής ποιότητας αποτελούν την βασική φιλοσοφία και τον «κορμό» του προγράμματος τουριστικής προβολής του δήμου […]

ναζιανζου_αθηναγόρας_επισκοπος_αμερική_αδολο_γαλα_αδολογαλα_νεα_ειδήσεις_ΗΠΑ Μνημόσυνο Γέροντος Εφραίμ Αριζονίτη τέλεσε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας

Μνημόσυνο Γέροντα Εφραίμ Αριζονίτη από τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 12 / 2022 , 1:15 από news_room Στις 7 Δεκεμβρίου 2022, μετά τη Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου στην έδρα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας προσευχήθηκε ταπεινά στο μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Εφραίμ Φιλοθέου & Αριζόνας, που αναχώρησε εν Κυρίω […]

Pin It on Pinterest