27 °C Athens, GR
25/09/2021

Τελευταια Νέα
Ν. Υόρκη : Ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης παρευρέθηκε σε εκδήλωση της ομογένειας που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συγχαίρει τους αθλητές Γ. Αντετοκούνμπο & Εμ. Καραλή Στην αγκαλιά της Ουγκάντας αναπαύεται o αείμνηστος Γέρων Καμπάλας κυρός Ιωνάς Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νικόλαο Ταγαρά στην Ι.Α.Α. Ο Πατριάρχης των εν Τουρκία Αρμενίων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο O νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΣΕΠ στο Φανάρι Επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωταθλητή στο BodyBuilding στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μάικ Μπλούμπεργκ: Καλό σημάδι προόδου & ανάκαμψης το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Κυρ. Μητσοτάκη

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτη San Francisco Γεράσιμου για την περίοδο του 15Αυγούστου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 7 / 2021 , 18:13 από news_room

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου (Σαν Φρανσίσκο) κ. Γεράσιμος ενόψει της νηστείας του 15Αυγουστού εξέδωσε τη κάτωθι ποιμαντορική εγκύκλιο* :

Αδελφοί και αδελφές στον Κύριο,

Ξεκινάμε την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, τις δεκαπέντε ημέρες του Αυγούστου, όταν προετοιμαζόμαστε για τον εορτασμό του Κοιμήματος της Παναγίας. Είναι η περίοδος νηστείας και προσευχής δύο εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, οι ενορίες μας θα προσφέρουν την Υπηρεσία της Παράκλησης, την Παράκληση, στην Θεοτόκο. Όπως γνωρίζουμε, στην υπηρεσία καλούμε τη Μητέρα του Θεού και ζητούμε τη συνεχή προστασία της πάνω μας, για να μας προστατέψει από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Ζητάμε τη βοήθειά της, με τη σιγουριά ότι θα μας βοηθήσει. Πιστεύουμε ότι μεσολαβεί συνεχώς για εμάς στον Υιό της και στον Κύριο και Σωτήρα μας.

Σε αυτήν την ευλογημένη περίοδο, πρέπει να τιμήσουμε και να γιορτάσουμε τις μεσιτείες της Θεοτόκου τον τελευταίο χρόνο. Άκουσε τις κραυγές μας για βοήθεια και προστασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όταν νιώσαμε άγχος, μας προσέφερε άνεση και υποστήριξη, γιατί είμαστε σίγουροι για τη μητρική της αγάπη για εμάς.

Τώρα που μπορούμε να δούμε το τέλος της πανδημίας, πρέπει να στραφούμε σε αυτήν για άλλη μια φορά, ως οδηγός και «σκηνοθέτης», καθώς ονομάζεται ένα από τα πολλά εικονίδια της. Στη συγκεκριμένη εικόνα, η Θεοτόκος κρατά το Χριστό στο ένα χέρι και με το άλλο μας δείχνει προς Αυτόν. Όταν συμμετέχουμε στην Υπηρεσία Παράκλησης των ενοριών μας, πρέπει να της ζητήσουμε να μας καθοδηγήσει στον Υιό της, τον Κύριο και τον Σωτήρα μας, τον Ιησού Χριστό, τον οποίο συναντάμε στην Εκκλησία, στις Θεϊκές Υπηρεσίες, στη Θεία Λειτουργία και στο Άγιο Ευχαριστία.

Τον Αύγουστο, οι ενορίες μας θα προετοιμαστούν για το νέο εκκλησιαστικό έτος. Θα σας ενθαρρύνουν να επιστρέψετε στις υπηρεσίες, να συμμετάσχετε στα προγράμματα και τα υπουργεία που προσφέρουν. Όπως έχω ξαναπεί, όλοι είμαστε μακριά από τις ενορίες μας για πολύ καιρό λόγω της πανδημίας. Τώρα είναι η ώρα της επιστροφής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους μας, τα παιδιά μας. Τα διαδικτυακά προγράμματα για αυτούς δεν έχουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που επιθυμούμε να μεγαλώσουν στον Χριστό. Χρειάζονται τους συνομηλίκους τους, τους φίλους τους και την αλληλεπίδραση με πιστούς ενήλικες που μπορούν να τους καλλιεργήσουν με πίστη. Η συμμετοχή στην εκκλησία πρέπει να είναι τόσο φυσική για αυτούς όσο και η συμμετοχή σε όλες τις άλλες δραστηριότητες της ζωής τους. Σας ενθαρρύνω λοιπόν να συμμετάσχετε στη ζωή της ενορίας σας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αυτές τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, εορτάζουμε επίσης τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού στις 6 Αυγούστου. Η γιορτή είναι σαράντα ημέρες πριν από τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, κάνοντας μια άμεση σύνδεση μεταξύ της εκδήλωσης της δόξας του Χριστού και Το πάθος του (βλ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Μεταμόρφωση: Η Μεταμόρφωση στη Βυζαντινή Θεολογία και Εικονογραφία, 2005). Στη Μεταμόρφωση, ο Χριστός αποκαλύπτεται πλήρως στον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Εκείνη τη στιγμή, ακτινοβολεί το πιο λαμπρό φως, τόσο λαμπερό που αυτοί οι μαθητές δεν άντεξαν να το κοιτάξουν. Αυτή είναι η μόνη φορά στα Ευαγγέλια που το πρόσωπο του Χριστού ακτινοβολεί τόσο έντονα. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γράφει: «wasταν φωτεινός σαν τον κεραυνό του βουνού και έγινε πιο φωτεινός από τον ήλιο, μυώντας μας στο μυστήριο του μέλλοντος» (Λόγος 3.19, Περί του Υιού). Με αυτό οι μαθητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριος Θεός Παντοδύναμος. Αυτή η γιορτή προσφέρει μια ματιά στο μέλλον μας, στην πληρέστερη δυνατότητα ανθρώπινης ύπαρξης, στην ύπαρξή μας σε ένα δοξασμένο σώμα, σε έναν κόσμο φωτός και δόξας. Η Γιορτή της Μεταμόρφωσης είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές μας στην Εκκλησία και ελπίζω ότι θα τηρήσετε παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία εκείνη την ημέρα στην ενορία σας.

Μακάρι όλοι όσοι γιορτάζουν τη Γιορτή τους στις 6 Αυγούστου, καθώς και εκείνοι στις 15 Αυγούστου, να ευλογηθούν άφθονα από τον Κύριο. Χρόνια Πολλά!

*Ανεπίσημη Μετάφραση από την Αγγλική

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU Κατά την συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που διεξήχθη μετά τη συνάντηση της 15ης Απριλίου 2021, δηλώσατε ότι αναγνωρίζετε εμάς, την Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης (κατά την ορολογία της Συνθήκης της Λοζάνης) ως Ρωμιούς, και σας ευχαριστούμε. Ως Ρωμιούς λοιπόν, η Τουρκία έλαβε κάθε είδους οικονομικό, διοικητικό και ψυχολογικό μέτρο καταπίεσης εναντίον μας, επέβαλε εξοντωτικούς φόρους, όπως τον φόρο περιουσίας και καταναγκαστικά έργα για όσους δεν είχαν να πληρώσουν. Ως Ρωμιούς, η τουρκική κυβέρνηση, με δική της ευθύνη, σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, οργάνωσε το πογκρόμ του 1955 εναντίον μας, μας εμπόδισε να μιλούμε την μητρική μας γλώσσα δημοσίως, επέβαλε εναντίον μας μέτρα παρεμπόδισης της εκπαίδευσης και έκφρασης του ελληνικού πολιτισμού μας. Μας εξανάγκασε με τα μέτρα αυτά να εγκαταλείψουμε τις πατρογονικές μας εστίες και από 103.000 που είχαμε απομείνει το 1924, να έχουν παραμείνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη λιγότεροι από 2.000. Μας αναγνωρίζετε ως Ρωμιούς, αλλά καταδεικνύεται επίσης ότι η Τουρκία ακριβώς για τον λόγο αυτό μάς εξεδίωξε.

Ανοικτή επιστολή του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στον ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 25 / 4 / 2021 , 21:49 από news_room ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU Αθήνα| Κατά την συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, που διεξήχθη μετά τη συνάντηση της 15ης Απριλίου 2021, δηλώσατε ότι αναγνωρίζετε εμάς, την Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης […]

Ιερά Μητρόπολις Πάφου : Λειτουργίες & Κηρύγματα 28 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (4 Ιουλίου)

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 7 / 2021 , 0:15 από news_room Λειτουργίες – Κηρύγματα Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου (4 Ιουλίου) Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος την προσεχή Κυριακή 4 Ιουλίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Νατά, όπου και θα προστεί του μνημοσύνου των ηρώων […]

Pin It on Pinterest