26 °C Athens, GR
11/08/2022

Τελευταια Νέα
1,7 εκατομμύρια αδικημένοι με το Fuel Pass 2 – Έλαβαν 15€ λιγότερα Την λαϊκή αγορά της Καστοριάς επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλλίνικος – Adologala.gr Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενισχύει το αποτύπωμά του στο χάρτη των «πράσινων» αεροδρομίων της Ευρώπης Με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμούς Λίνα Μενδώνη Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής Αμερικής Ελπιδοφόρος: Άμεση διάθεση 350.000$ για την ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου του Βαλουκλή – Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης: Προσευχηθείτε όλοι για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία – Adologala.gr Στον Ιερό Ναό του Απόστολου Βαρνάβα λειτούργησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος – Adologala.gr Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονα στους Αγίους Τόπος – Adologala.gr Καταληψίες κατέλαβαν ιδιοκτησία του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα – Adologala.gr

Πατριάρχης Αλεξανδρείας : «Κύπρος και Αίγυπτος είναι Χώρες Ειρήνης και Αγάπης»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 7 / 2021 , 21:39 από news_room

Το μήνυμα της ειρήνης όπως το πραγματώνει στην πράξη η Αλεξάνδρεια, φιλοξενώντας ξένες παροικίες και «παντρεύοντας» πολιτισμούς, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, ανέδειξε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης, σε μία μεγάλη εκδήλωση της εμβληματικής Βιβλιοθήκης της πόλης, της κοσμοπολίτικης πόλης, όπως τη χαρακτήρισε.

Μία λέξη, ένας χαρακτηρισμός, που ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος πήρε από τον ίδιο τον τίτλο της εκδήλωσης «ο κοσμοπολιτισμός της Αλεξάνδρειας», θέλοντας να τονίζει ότι «η Αλεξάνδρεια είναι μία πόλη γεμάτη από ιστορία. Την αγάπησε ο Θεός», είπε, «γιατί ο Μ. Αλέξανδρος πήρε αλεύρι και χάραξε τα σύνορά της. Τον συνόδευαν περιστέρια για να δείξουν ότι θα είναι πάντοτε αιώνια και ευλογημένη», όπως ανέφερε.

«Απόψε, χρησιμοποιείται μία ελληνική λέξη: «κοσμοπολίτικη», προσέθεσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος. Και η Αλεξάνδρεια είναι μία κοσμοπολίτικη πόλη που θα ζήσει στην αιωνιότητα», επεσήμανε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου, ευχόμενος στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, «τα όνειρά του να γίνουν πραγματικότητα».

Και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, αναφερόμενος στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, τις χαρακτήρισε «χώρες ειρήνης και αγάπης», μιλώντας σε αυτήν την εκδήλωση που ανέδειξε την ιστορία των παροικιών που συνέδεσαν άρρηκτα την παρουσία τους με την πόλη της Αλεξάνδρειας, με τον συντελεστή στη διοργάνωση και Ειδικό Σύμβουλο του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας καθώς και Γεν. Γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Δημήτρη Κάβουρα, να μεταφράζει από τα ελληνικά στα αραβικά.

Να σημειωθεί ότι η σημαντική αυτή εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών της Αλεξάνδρειας και της Μεσογείου (Alex Med) της «Bibliotheca Alexandrina», που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία των Πολιτισμών της Βιβλιοθήκης, ήταν στα πλαίσια της ανάδειξης του διαλόγου των πολιτισμών, ιδίως μεταξύ των χωρών της περιοχής της Μεσογείου, επαναβεβαιώνοντας για την πόλη της Αλεξάνδρειας ότι αποτελεί ένα «πάντρεμα» πολιτισμών.

Μάλιστα, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, απευθύνθηκε στον Δ/ντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Φέκι, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «άνθρωπο γεμάτο από φως, πνεύμα και αγάπη» αλλά και στον Διοικητή της Αλεξάνδρειας Στρατηγό Μοχάμεντ Ελ Σαρίφ, στον οποίο ευχήθηκε να ολοκληρώσει το όραμά του και να κάνει ακόμη πιο όμορφη την Αλεξάνδρεια.

Και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, τον οποίο συνόδευε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ελπιδοφόρος Λημναίος, κατέληξε μιλώντας προς όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή, στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης με θέα τη Μεσόγειο Θάλασσα:

«Να είστε υπερήφανοι που ζούμε στην Αλεξάνδρεια. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Η Αλεξάνδρεια αγαπάει, φιλοξενεί, ελπίζει και χαρίζει ειρήνη».

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η ταινία «Πατρίδα από επιλογή», η οποία ολοκληρώθηκε μέσα από τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Αρχής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ταινία, που παρουσίασε νέους ξένων παροικιών της «κοσμοπολίτικης» Αλεξάνδρειας, που επέλεξαν να ζήσουν στην Αλεξάνδρεια, το λίκνο του μεσογειακού πολιτισμού, όπως αναφέρθηκε.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης αυτής που επιβεβαιώνει ότι η περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποτελεί συγχρόνως το παράθυρο του κόσμου στην Αίγυπτο αλλά και το παράθυρο της Αιγύπτου στον κόσμο, όντας ένα μεγάλο πολιτισμικό κέντρο και ένας φάρος που μεταλαμπαδεύει τις πανανθρώπινες αξίες της ανοχής, της κατανόησης και του διαλόγου μεταξύ των λαών.

Πολύ σημαντική ήταν η διπλωματική εκπροσώπηση στην εκδήλωση και η παρουσία των επισήμων, αφού παραβρέθηκαν ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Στρατηγός Μοχάμεντ Αλ Σαρίφ, ο Λόρδος Yashar Helmy, ο Πρέσβης της Αρμενίας, η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας, ο Γενικός Πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας, εκπρόσωποι του Μουσουλμανικού Κέντρου Ελ Άζχαρ, καθώς και της Κοπτικής και της Αρμένικης Εκκλησίας.

Την ελληνική παροικία εκπροσώπησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, και ο Γενικός Γραμματέας του πρεσβυγενούς οργανισμού κ. Δημήτρης Κάβουρας, η Δ/ντρια του παραρτήματος Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κα Σταυρούλα Σπανούδη και η Πρόεδρος του «Πτολεμαίου» και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κα Λιλίκα Θλιβίτου.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών

Διαδικτυακό σεμινάριο για τη διατήρηση και την προληπτική συντήρηση των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 23 / 11 / 2021 , 15:34 από news_room Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, εγκαινιάζοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις του Δικτύου Εκκλησιαστικών και Θεολογικών Βιβλιοθηκών, διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για τη διατήρηση και την προληπτική συντήρηση των εκκλησιαστικών βιβλιοθηκών ως προς τα βιβλία και το αρχειακό υλικό. Εισηγητές […]

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητά πληροφορίες για τροχαίο Λ. Αχαρνών στην Αθήνα – Παρέσυραν πεζό Αγνώστων Στοιχείων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 2 / 2021 , 0:11 από news_room Ελληνική Αστυνομία : Αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τροχαίο που παρέσυρε πεζό στην Λ. Αχαρνών στην Αθήνα Την Κυριακή 7.2.2021 και περί ώρα 12:30΄, επί της οδού Αχαρνών ο.α 94, περιοχής Δήμου Αθηναίων, σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα (παράσυρση) κατά το οποίο τραυματίσθηκε σοβαρά, αγνώστων […]

Pin It on Pinterest