22 °C Athens, GR
24/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr Την ανάπτυξη της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν ΥΠΕΣ & Δήμαρχος Αθηναίων – Adologala.gr To Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» φιλοξένησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Adologala.gr Αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ – Adologala.gr Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται» O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Βλάχ Σαράι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε τα νέα εστιατόρια και την αίθουσα ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Ο Υπουργός Άμυνας στο τρισάγιο εις μνήμην των πεσόντων & δέησης για ανεύρεση των αγνοουμένων του Πυροβολικού κατά την τουρκική εισβολή 1974, στο Πλατύ Αγλαντζιάς

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 7 / 2021 , 6:03 από news_room

 Με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Πυροβολικού, δίπλα από το παρεκκλήσι της προστάτιδας του Όπλου Αγίας Βαρβάρας, για να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες Πυροβολητές για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, αλλά και να αναπέμψουμε δέηση η Χάρη της Αγίας να βοηθήσει στην ανεύρεση των αγνοουμένων αξιωματικών και οπλιτών του Πυροβολικού, ώστε να δοθεί ένα τέλος στα σαράντα επτά χρόνια αγωνίας και θλίψης των οικογενειών τους. Ομολογουμένως, οι συγγενείς των αγνοουμένων, εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να περιμένουν εναγωνίως τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους ανθρώπων και πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής του 1974 σημείωσε ο Υπουργός Άμυναςς κός Χαράλαμπος Πετρίδης στην ομιλία του στις εκδηλώσεις μνήμης της 20ης Ιουλίου 2021 στο Πλατύ Αγλατζιάς.

Επεσήμανε ότι « Οι πεσόντες του πυροβολικού, όπως και όλοι οι αθάνατοι ήρωες του 1974, έθεσαν υπεράνω όλων το χρέος απέναντι στην πατρίδα ως αυτοσκοπό, ύψιστη προτεραιότητα και αποστολή τους. Υπηρέτησαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση και στάθηκαν στις δικές τους Θερμοπύλες όπως πρόσταζε το καθήκον, αντιμετωπίζοντας τη βαρβαρότητα του Αττίλα. Οι ήρωες πυροβολητές πολέμησαν μέχρι την τελευταία τους πνοή ενάντια στην τουρκική αεροπορία με τα πεπαλαιωμένα εν πολλοίς αντιαεροπορικά πυροβόλα τους, ενώ δίπλα οι συμπολεμιστές τους γίνονταν ολοκαύτωμα, κτυπημένοι από βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες εντός των στρατοπέδων τους. Ανέλαβαν αποστολές φαινομενικά ακατόρθωτες, αλλά πολέμησαν γενναία και έγραψαν τις δικές τους χρυσές σελίδες ηρωισμού στα πεδία των μαχών, στην Αθαλάσσα, στο Συγχαρί, στο Πέντε Μίλι, στη Λάπηθο, στη Μια Μηλιά, στον Καράολο, στο Παλαίκυθρο».

Το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Πυροβολικού, όπως και κάθε υλική και άυλη υπενθύμιση του αγώνα των ηρώων μας, λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού τελεί και φέτος το τρισάγιο κρατώντας τη φλόγα της μνήμης και του αγώνα άσβεστη. Προς τούτο θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας γιατί παρόμοιες τελετές σαν τη σημερινή, δίνουν δύναμη στο λαό μας, αφυπνίζουν το φρόνιμα και ανανεώνουν υποσχέσεις για συνέχιση των κοινών προσπαθειών. Δίνουν ανάσα ζωής και ικανοποίηση στους συγγενείς γιατί αναγνωρίζεται η σημασία της θυσίας των δικών τους ανθρώπων.

Ταυτόχρονα εκφράζω την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό της Πολιτείας στους συγγενείς των ηρώων μας, στους συμπολεμιστές των πεσόντων και αγνοουμένων πυροβολητών και στους αντιπροσώπους των Συνδέσμων – Συλλόγων Ελλαδιτών Πολεμιστών, Πεσόντων και Αγνοουμένων του 1974, που παρευρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Οι εξ Ελλάδος αδελφοί μας στάθηκαν στο πλευρό της Κύπρου, σφραγίζοντας με τις πράξεις τους το ενιαίο και αδιαίρετο του Ελληνισμού και προς τούτο η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός της εκφράζουν αιώνια εκτίμηση για την προσφορά και τη θυσία τους τόνισε ο κός Χαραλαμπος Πετρίδης.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Η μισή μας πατρίδα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον δυσβάστακτο ζυγό του κατακτητή. Οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, προσκρούουν συνεχώς στην αδιαλλαξία, την υπεροψία και τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία με κάθε τρόπο παραβιάζει το συμφωνηθέν πλαίσιο λύσης, αποτρέπει τις προσπάθειες έντιμου συμβιβασμού και ταυτόχρονα ενισχύει το μόρφωμα του ψευδοκράτους δημιουργώντας συνθήκες διχοτόμησης.

Η συνεχιζόμενη παραβατική και επιθετική της συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην Αμμόχωστο με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, καταδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή και παγιώνουν τα τετελεσμένα της κατοχής.

Ως κυβέρνηση, με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, παραμένουμε σταθεροί και ακλόνητοι στο ιερό μας χρέος επιδιώκοντας τη λύση του κυπριακού μέσα από ένα νέο διάλογο βασιζόμενο στα ψηφίσματα των ΗΕ. Επιδιώκουμε μια λύση που θα δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή σταθερότητα, ασφάλεια και προοπτική, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί.

 

Επιπρόσθετα θα συνεχίσουμε να πράττουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, παρόλο που οι προσπάθειές μας δυσχεραίνονται λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Παρόλες τις δυσκολίες και την αρνητική στάση της άλλης πλευράς εμείς θα  συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα που μας υπέδειξαν οι ήρωές μας με τις πράξεις τους και μας κληροδότησαν ως ανεξόφλητη ιστορική επιταγή. Την επιταγή της εθνικής αποκατάστασης και της ιστορικής συνέχειας στη γη των προγόνων μας.

Καλούμαστε  κυρίες και κύριοι να κρατήσουμε άσβεστη τη δάδα του πάθους και της ανιδιοτελούς αγάπης προς την πατρίδα, με το ίδιο σθένος και την ίδια αποφασιστικότητα, μέχρι την ημέρα της δικαίωσης, της επανένωσης και της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη των ηρώων μας και είθε ο Μεγαλοδύναμος Θεός και η Αγία Βαρβάρα να βοηθήσουν να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Υπ. Παιδείας: Το πρόγραμμα των Πανελληνίων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 5 / 2021 , 11:29 από news_room Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων για τα γενικά και επαγγελματικά λύκεια. Οι υποψήφιοι μαθητές των γενικών λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας), την Τετάρτη […]

Μήνυμα του Μητροπολίτη Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ για την νέα σχολική χρονιά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 9 / 2021 , 14:59 από news_room Ακολουθεί το μήνυμα του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ για την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022: Αγαπητοί μου μαθητές και διδάσκαλοι· Σήμερα ξεκινά επίσημα και η φετινή σχολική χρονιά με τους αγιασμούς των σχολείων. Την επίσημη αυτήν ημέρα […]

Pin It on Pinterest