Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Στο δικαστήριο για δεύτερη ημέρα ο πρίγκιπας Χάρι, για την υπόθεση υποκλοπών Δωδεκανησιακά καφενεία και «Σπίτια» στην Αμερική Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Σιών Ιερουσαλήμ: Ο Πατριάρχης Θεόφιλος λειτούργησε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ρωσικής Αποστολής Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Γιάννης Φλωρινιώτης Οικουμενικός: «Η χριστιανική μαρτυρία θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική εάν οι Χριστιανοί ήμασταν ενωμένοι» Ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων Παράδοση Ιερών Λειψάνων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιο Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 / 7 / 2021 , 1:25 από news_room

«Η Ευρώπη αναπτύσσει την ιδέα της στρατιωτικής αυτονομίας. Δεν είναι κάτι, που δεν είναι συμβατό με τους στόχους του ΝΑΤΟ. Είναι κάτι απολύτως συμπληρωματικό». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες», στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης ‘Αμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021, που διοργανώνεται στο «Metropolitan Expo» στα Σπάτα. «Σύντομα», συνέχισε, «είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα δεσμευόμενοι σε ένα κοινό κείμενο που θα ορίζει ποια είναι η στρατιωτική αυτονομία της Ευρώπης».

Στη συζήτηση διατυπώθηκαν προτάσεις από τους συμμετέχοντες υπουργούς σχετικώς με τις πρωτοβουλίες PESCO, που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, CARD, που σχετίζεται με την παρακολούθηση των αμυντικών σχεδίων των κρατών – μελών και EDP για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, καθώς και τη συμβολή τους στην αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα» ανέφερε υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρόσθεσε: «Όλοι μαζί, ενώνουμε δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε project που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και απαιτούν διαφορετικές ικανότητες». Χαρακτήρισε «απαραίτητη προϋπόθεση» την αναγνώριση των διαφορετικών προκλήσεων ασφαλείας που επηρεάζουν την Ευρώπη και συμπλήρωσε: «Σε όλο το φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντάμε μια ποικιλία προκλήσεων από συμβατικές, υβριδικές έως και απειλές υψηλής τεχνολογίας». «Τελικός στόχος», είπε, είναι «να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές αμυντικές ικανότητες σε όλα τα πεδία εξυπηρετώντας όλες τις πτυχές».

«Μπορούμε από κοινού να κινήσουμε προς τα εμπρός. Και, μάλιστα, το ταχύτερο το καλύτερο» επεσήμανε ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης. «Ο ρόλος της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Χ. Πετρίδης, «τόσο παγκοσμίως όσο και περιφερειακά είναι ζωτικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές προκλήσεις που περιλαμβάνουν πολλές κοινές απειλές».

Από την πλευρά του, ο υπουργός ‘Αμυνας της Σλοβενίας Ματέι Τόνιν τόνισε ότι «η ειρήνη μπορεί να είναι εύθραυστη και οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλειά μας». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια σταθερή Ευρώπη είναι «το καλύτερο για έναν ασφαλέστερο κόσμο». «Χρειαζόμαστε», συνέχισε, «έναν ισχυρό στρατό. Και αυτό είναι το κομμάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έως τώρα προβλήματα. Είμαι ευτυχής που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση». Στόχος είναι να επιτύχουμε μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των διαφορετικών προτεραιοτήτων και μεταξύ διαφορετικών πρωτοβουλιών». Εκτίμησε, δε, ότι η Ευρώπη είναι στο «σημείο εκείνο που διαθέτει τα εργαλεία αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσει με σωστό τρόπο». «Αν το πράξουμε», συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να φοβόμαστε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο υπουργός ‘Αμυνας της Πορτογαλίας, Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, συμμετείχε διαδικτυακά στη συζήτηση και αναφέρθηκε στα «τολμηρά βήματα που ήδη έχουν γίνει» αλλά και στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιληφθεί «τη στρατηγική σημασία που έχει για τους πολίτες η ασφάλεια». «Για να είναι η Ευρώπη ασφαλής και σταθερή, για να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τις αξίες της, πρέπει να διαθέτει ισχυρά στρατιωτικά εργαλεία και ισχυρή πολιτική ηγεσία». «Δομικός λίθος» της ευρωπαϊκής σταθερότητας και άμυνας, είπε ο Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο, είναι «μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία». «Η προώθηση», συνέχισε, «μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας είναι κλειδί για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.».

Τη συζήτηση συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του European Defence Agency (EDA) Γίρι Σεντίβυ. Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια υπογράμμισε ότι «είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε». «Οφείλουμε», ανέφερε ο Γίρι Σεντίβυ, «να πράξουμε ότι απαιτείται για να ομαλοποιήσουμε τις διαδικασίες και τον τρόπο που εφαρμόζονται από τα κράτη – μέλη».

Παρέμβαση στη συζήτηση, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, έκανε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. έκανε «στιβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών – μελών στον τομέα της άμυνας». «Προοδεύουμε», είπε, «με γνώμονα τις ανησυχίες αλλά και τις κοινές μας βλέψεις» για μια Ευρώπη «που θα γίνει σταδιακά παράγοντας ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο». «Χρειαζόμαστε», επισήμανε, «μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία, ικανή να παραδώσει τελευταίας τεχνολογίας αμυντικό εξοπλισμό». Ειδικότερα, για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο, το χαρακτήρισε αναγκαίο «για την υπεράσπιση των πολιτών, των ιδεών και των συμφερόντων της Ευρώπης». Με προϋπολογισμό 8 δισ. ευρώ, το Ταμείο, σύμφωνα με τον Μπρετόν, «μπορεί να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την παραγωγή για την αμυντική βιομηχανία εντός της Ε.Ε.». «Είναι», συμπλήρωσε, «προς όφελος όλων των κρατών – μελών. Προωθεί και συγχρηματοδοτεί έργα με τη συμμετοχή των κρατών – μελών».

 

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 8:51 από news_room Τα παιδιά επιτρέπεται να εργάζονται μόνο στο εργαστήρι της παιδικής τους αθωότητας. Εκεί να αναλώνουν τον χρόνο και τον κόπο τους, εκεί να πλάθουν τον κόσμο των ονείρων τους όπως τους υπαγορεύει η άδολη αγάπη της αγνής καρδιάς τους. […]

Επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς έλαβαν δημοσιογράφοι στον Ισημερινό

Επιστολές με εκρηκτικούς μηχανισμούς έλαβαν δημοσιογράφοι στον Ισημερινό

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 3 / 2023 , 9:03 από news_room Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στον Ισημερινό έλαβαν επιστολές που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μικρής ισχύος, ο ένας από τους οποίους ανατινάχθηκε χθες Δευτέρα, τραυματίζοντας ελαφρά τον παραλήπτη του, σύμφωνα με τις αρχές και μέσα ενημέρωσης-στόχους. Ο […]

Pin It on Pinterest