22 °C Athens, GR
24/05/2022

Τελευταια Νέα
Παρουσία Αρχών του Δήμου Γαλατσίου & Πλήθους κόσμου η Ιερά Λιτάνευση της Αγίας Γλυκερίας (Φωτορεπορτάζ) Εγκατάλειψη του ιστορικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αλίμου μετά από την απομάκρυνση του Ιερέα Αρχαιολόγου Η ομιλία του Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στη Δεξίωση για την Επίδοση των Διαπιστευτηρίων του Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στη Νέα Υόρκη – Adologala.gr Λαμπρά εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Προσκυνηματική Διαδρομή προς τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο Επέστρεψε ο κόσμος στης Εκκλησίες; – Adologala.gr Την ανάπτυξη της Δημοτικής Αστυνομίας συμφώνησαν ΥΠΕΣ & Δήμαρχος Αθηναίων – Adologala.gr To Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» φιλοξένησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – Adologala.gr Αρχιερατικό μνημόσυνο στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ – Adologala.gr Αυστραλίας Μακάριος σε νέο Διάκονο: «Να πείσεις τους ανθρώπους ότι πρέπει να χαίρονται» O νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Βλάχ Σαράι: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Η Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ο Υπουργός Άμυνας εγκαινίασε τα νέα εστιατόρια και την αίθουσα ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Μέσα σε κλίμα χαράς ο εορτασμός του Πολιούχου των Τιράνων Αγίου Προκοπίου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 8 / 2021 , 0:28 από news_room

Ενώ εγκαινιάστηκε το 1945, αντικαθιστώντας τον ναό του 17-ου αιώνα, που κατεδαφίστηκε λόγω της χάραξης της νέας Λεωφόρου, ο ναός του Αγίου Προκοπίου που δέσποζε στους λόφους του νέου πάρκου της Λίμνης Τιράνων, καταστράφηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ιδιοποιήθηκε – κατεδαφίστηκε μερικώς και μετατράπηκε σε εστιατόριο ως τις αρχές του 1990. Ανεξαρτήτως της κατάρρευσης του κομμουνισμού, η νοοτροπία που επέβαλε εκείνο το καθεστώς δεν ξεριζώνονταν εύκολα. Με αποτέλεσμα, το κράτος να μη αποδέχονταν την επιστροφή του ναού. Χρειάστηκαν πολλές διαμαρτυρίες των πιστών, η επιμονή της Ορθόδοξης Κοινότητας, ώστε να τον επιστρέψουν στους πιστούς. Μην εξασφαλίζοντας την άδεια ανοικοδόμησης, έγινε μια κάποια αναδόμηση της υπάρχουσας δομής, μετατρέποντάς την ξανά σε ναό. Παρέμεινε όμως η συνεχής επιθυμία ώστε ο ναός να ανοικοδομηθεί.

Ο Άγιος Προκόπιος είναι ο πολιούχος της πρωτεύουσας, γι αυτό και η εορτάσιμός του, στις 8 Ιουλίου, γιορτάζονταν πάντα με ειδικές τιμές. Μολονότι μέσα σε ένα κλίμα υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών, πολλοί πιστοί συμμετείχαν στη λειτουργία και ειδικά στην καθιερωμένη παραδοσιακή λιτανεία της εικόνας. Την φετινή 8 Ιουλίου οι πιστοί ήταν περισσότεροι και πιο πρόθυμοι να τιμήσουν τον Άγιο της πόλης τους, μετά από τους περιορισμούς που είχε υπαγορεύσει η Πανδημία του προηγούμενου έτους. Οι τελετές άρχισαν με τον πανηγυρικό Εσπερινό της βραδιάς της 7ης Ιουλίου. Την επομένη το πρωί, η Θεία Λειτουργία έγινε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και κληρικών της πρωτεύουσας.

Στο βίο του Αγίου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο παπάς της ενορίας, πατήρ Ηλίας Μαζνίκου.

Στη λήξη της Λειτουργίας, απευθύνθηκε στους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι ενθυμάται με συγκίνηση τη στιγμή εκεί όταν πριν 29 χρόνια, το 1992, τέλεσαν εκεί των πρώτη Λειτουργία. Είχε προηγηθεί πορεία διαμαρτυρίας των νέων, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από το Ναό του Ευαγγελισμού, ως εδώ που τότε λειτουργούσε ακόμη ως εστιατόριο. Και ήταν πολύ δύσκολο να ξαναπάρουμε αυτόν τον αγιασμένο χώρο.

«Σαν να ζητούσαμε να γίνει κάποιο θαύμα. Ο δικός μας όμως ο Θεός είναι ο Θεός των εκπλήξεων και τον θαυμάτων και τελικά κατορθώσαμε να πείσουμε και τους ανθρώπους που εργαζόντουσαν εδώ στο εστιατόριο να μην ανησυχούν για την δουλειά που θα χάσουν, ότι θα βοηθούσαμε και ότι τελικά η κυβέρνηση δέχθηκε να μας παραχωρήσει και πάλι τον ναό».

Αναφερόμενος στην επιστροφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Εκκλησία της Αλβανίας, είπε: «Τώρα όπως ίσως έχετε ακούσει με την χάρη του Θεού έχει γίνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα. Συμφώνησαν και από το δημαρχείο και από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες να μας επιτρέψουν να κάνουμε ξανά τον ναό όπως ήταν παλιά. Δεν θα μπορούσαμε να τον κάνουμε μεγαλύτερο από όσο θα θέλαμε διότι υπάρχουν περιορισμοί τώρα στο πάρκο και τον έχουμε ψηλότερο και βεβαίως πολύ ωραιότερο. Δεν θα βάλουμε τη φασάντα εκείνη που μας επέβαλαν οι Ιταλοί μπροστά στο ναό μας αλλά θα γίνει ένα σύγχρονο σχέδιο που θα ταιριάζει στο χώρο και στην παράδοση. Ας είμαστε λοιπόν ετοιμασμένοι ότι για ένα χρονικό διάστημα θα χρειαστούν να γίνουν πολλές εργασίες σε αυτόν τον τόπο. Θα χρειαστεί πολύ προσευχή, θα χρειαστούν, επίσης, πολλοί πόροι οικονομικοί, ήδη υπάρχουν κάποιες δωρεές πολύ συγκινητικές και έτσι τολμούμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ένας γνωστός μου, άγνωστος βεβαίως σε πολλούς, Ορθόδοξος έχει καταθέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Από καιρό έχω πει και στον Καθεδρικό ναό, όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε για να μπορέσει να χτιστεί το συντομότερο ο ναός του Αγίου Προκοπίου. Ο Θεός ευλογεί και το λίγο και το πολλαπλασιάζει αρκεί να είναι προσφορά αγάπης και πίστεως». «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους όσα αυτά τα χρόνια έχουν εργαστεί για το ναό του Αγίου Προκοπίου. Όλοι ξέρετε πόσο ο π. Ηλίας έχει κουραστεί, η χορωδία, οι άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν για την πορεία του ναού αυτού και θέλω επίσημα και πάλι να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς όλους αυτούς», σημείωσε για τους άοκνους εργάτες του ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας με αφορμή τον βίο του Αγίου Προκοπίου στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένοι αναφέρονται περιφρονητικά για όσους δεν ήταν εκ γενετής ορθόδοξοι αλλά έλαβαν το βάπτισμα και έγινα μέλη της Εκκλησίας με τη δική τους ελεύθερη βούληση. «Ακούσαμε προηγουμένως για τη μεγάλη μορφή του Αγίου Προκοπίου. Εγώ δεν θέλω να επαναλάβω σε αυτά τα σημεία. Υπάρχει όμως ένα ευαίσθητο σημείο το οποίο πρέπει να το υπογραμμίζουμε. Ο Άγιος Προκόπιος δεν γεννήθηκε ορθόδοξος. Αλλά με την μορφή και το μαρτύριο του έδωσε αυτή την εικόνα για το τι είναι ο πραγματικός ορθόδοξος. Και όπως ξέρετε είναι ο προστάτης μας, ο άγιος μας στην πόλη των Τιράνων. Φτάνουν στα αυτιά μου κατά καιρούς ορισμένες ύβρεις που δεν τις είχα ακούσει ποτέ. Ορισμένοι να μιλάνε περιφρονητικά για ανθρώπους που δεν ήταν ορθόδοξοι και που έγιναν ορθόδοξοι τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μεγάλη ύβρις και αίρεσις. Ο απόστολος Παύλος δεν ήταν λιγότερο χριστιανός και ορθόδοξος επειδή ήταν φαρισαίος. Οι χιλιάδες των Αγίων μας δεν γεννήθηκαν ορθόδοξοι, έγιναν ελεύθερα ορθόδοξοι με την πίστη και το βάπτισμα».

Μάλιστα χαρακτήρισε ως μεγάλη ασέβεια το γεγονός αυτό. «Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη ασέβεια αλλά και παραλογισμός όταν μερικοί τολμούν αν παρουσιάζονται περισσότερο ορθόδοξοι επειδή ο παππούς τους ήταν ορθόδοξος. Ουδεμία διάκριση τέτοια υπάρχει. Και όταν ακούμε τέτοιες ηλιθιότητες θα χρειαστεί με ζωντανό τρόπο να τις αντιμετωπίζουμε. Και μάλιστα υπάρχουν πολλοί που για άλλους λόγους προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη ότι έκανε λάθος ο Αρχιεπίσκοπος όταν χειροτόνησε και ανθρώπους που δεν ήταν εκ γενετής ορθόδοξοι».

Δωρεά του Θεού όσοι αποφάσισαν ελεύθερα να γίνουν μέλη της Εκκλησίας «Για μένα ήταν η μεγαλύτερη δωρεά του Θεού να υπάρχουν άνθρωποι που ελεύθερα αποφάσισαν να γίνουν μέλη της Εκκλησίας μας. Προφανώς σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους για τις επιλογές τους, αλλά έχουμε δικαίωμα με τους ανθρώπους που ελεύθερα μόνοι τους απεφάσισαν να γίνουν μέλη της Εκκλησίας. Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες», κατέληξε για το ζήτημα αυτό.

Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να ζήσουν σύμφωνα με το παράδειγμα των Αγίων, ζητώντας τις προσευχές όλων. «Να δοξάζουμε τον Θεό γιατί μας χάρισε πάρα πολλούς ανθρώπους που αποφάσισαν, όπως ο Άγιος Προκόπιος να γίνουν μέλη της Εκκλησίας. Το ζήτημα είναι πως θα πεθάνουμε όλοι. Σαν γνήσιοι και πραγματικά ορθόδοξοι ή σαν ψευτορθόδοξοι; Σαν άνθρωποι που αγαπούμε πραγματικά τον Χριστό και είμαστε έτοιμοι για θυσίες και μαρτύριο ή για άλλου είδους που βολεύονται και εκμεταλλεύονται την Εκκλησία; Εκείνο που είναι βέβαιο κάποια μέρα η ζωή θα τελειώσει για όλου μας. Ο Θεός να μας αξιώσει να μας βρει με περισσότερη πίστη και με περισσότερη αγάπη να αφοσιωνόμαστε στο δικό του το θέλημα. Να έχουμε κάτι από την πίστη την αντοχή, από την ανδρεία των Αγίων. Αυτή είναι η αληθινή σφραγίδα της Ορθοδοξίας. Ευχηθείτε αδελφοί μου και για μας τους κληρικούς να είμαστε σύμφωνα με το παράδειγμα των Αγίων μας και ας προσπαθήσουμε κάτι περισσότερο να ζήσουμε από την παράδοση του Αγίου Προκοπίου. Κάτι περισσότερο να ζήσουμε από την απόφαση για θυσίες και δοκιμασίες στη ζωή μας».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, από τους κληρικούς και τους πιστούς έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Προκοπίου γύρω από τον ομώνυμο ναό.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Έμιλυς Γιολίτη για το Πάσχα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 4 / 2021 , 11:08 από news_room Οι ιδιάζουσες συνθήκες και οι δύσκολες μέρες που περνά η Κύπρος, έχουν καταδείξει με τον πιο έντονο τρόπο την αξία που έχει η ζωή, η υγεία και οι πολύτιμες στιγμές με την οικογένεια και τους αγαπημένους μας, αξίες που […]

Η συζήτηση για τις μάσκες εντείνεται στις ΗΠΑ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 6 / 2020 , 22:42 από Οι εκκλήσεις για τη χρήση μάσκας για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19 έγιναν πιο δυνατές στις ΗΠΑ τη Δευτέρα καθώς περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι και κρατικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν την κάλυψη προσώπου. Στο ίδιο πνεύμα, ένας Δημοκρατικός κυβερνήτης κάλεσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ […]

Pin It on Pinterest