Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Γιάννης Φλωρινιώτης Οικουμενικός: «Η χριστιανική μαρτυρία θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική εάν οι Χριστιανοί ήμασταν ενωμένοι» Ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων Παράδοση Ιερών Λειψάνων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως Γεώργιο Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Καθεδρικό Ναό της Αδελαΐδος προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στο ετήσιο Φεστιβάλ του Αγίου Παύλου Hempstead Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Αθηνών Ιερώνυμος: Το οι­κο­λο­γικό πρό­βλημα χρει­ά­ζε­ται να αν­τι­με­τω­πι­στεί πο­λυ­πα­ρα­γον­τικά και με τη συ­νερ­γα­σία ό­λων Η εορτή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου

Κωνσταντίας Βασίλειος: Επιβουλή κατά της Κύπρου, συνιστά επιβουλή κατά της Ευρωπαϊκής ακεραιότητας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 7 / 2021 , 0:20 από news_room

Σε “εθνική κινητοποίηση” για τα τεκταινόμενα στο εθνικό μας θέμα, καλεί όλο το ευσεβές πλήρωμα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ο ποιμενάρχης της για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τουρκοκρατούμενης μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Μητροπολίτης κ. Βασίλειος.

Με εγκύκλιό του, η οποία αναγνώστηκε σήμερα, Κυριακή 11 Ιουλίου, σε όλους τους ιερούς ναούς και θα επαναληφθεί και την επομένη Κυριακή, ο Πανιερώτατος, εκφράζει την απαρέσκειά του για την παθητική στάση των ηγετών χωρών και λοιπών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε κ.α, γύρω από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο.

Καλεί όλους όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως καταγωγής, Αμμοχωστιανούς και όχι, πρόσφυγες και μη πρόσφυγες, για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται από τον Δήμο Αμμοχώστου ώστε να δοθεί και να λάβουν το μήνυμα, τόσο η Τουρκία, όσο και τα διάφορα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ότι ο Κυπριακός ελληνισμός στέκεται στις επάλξεις και θέλει να υπερασπιστεί την εθνική και φυσική του επιβίωση χωρίς να διατρέχει τον οποιονδήποτε κίνδυνο από τις επιβουλές της Τουρκίας.

Από πλευράς Εκκλησίας τέλος τόνισε, οι Ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας θα ανακοινώσουν την τέλεση παρακλήσεως για την απαλλαγή της Πατρίδας μας από την παράνομη κατοχή και μνημόνευση όσων θυσιάστηκαν, προασπιζόμενοι τα απαράγραπτα αγαθά της πίστεως και της ελευθερίας.

Παράλληλα σχετική επιστολή διαμαρτυρίας εστάλη στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε, σε ηγέτες ή θεσμικά όργανα κρατών και οργανισμών στο εξωτερικό.

Διαβάστε πιο κάτω τη σχετική εγκύκλιο και την επιστολή: 

Προς το ευσεβές πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

 

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

 

Η Κύπρος και ολόκληρος ο ελληνισμός βρίσκεται συνεχώς και ειδικά την περίοδο αυτή σ’ ένα ασφυκτικό κλοιό εξαιτίας των έκνομων και απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας, είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο. Η πατρίδα μας ειδικότερα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση δεδομένου ότι, όπως γνωρίζουμε, έχει εξαγγελθεί η δεύτερη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με στόχο την υλοποίηση των γεωστρατηγικών στόχων της Τουρκίας.

 

Και αυτοί οι γεωστρατηγικοί στόχοι δεν είναι, όπως υποκριτικά διατείνονται, η εξασφάλιση της επιβίωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών της συμφερόντων σύμφωνα με τα οποία θέλει την επέκταση των στρατιωτικών, πολιτικών, γεωγραφικών κ.ά. συμφερόντων στην Κύπρο, ούτως ώστε να μπορεί να ελέγχει όλη την Μεσόγειο. Το ίδιο ακριβώς κάνει και με το Αιγαίο, όπου προβάλλει αξιώσεις στα ελληνικά νησιά και στην ελληνική επικράτεια θέλοντας έτσι να ελέγξει και το Αιγαίο. Έχουν πλέον αποκαλυφθεί πλήρως οι μακροχρόνιοι στόχοι της Τουρκίας. Όπως πολλές φορές το ακούσαμε, είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Θεωρούμε αδιανόητο να αθωώνεται η Τουρκία για τα σοβαρότατα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει από το 1974 και εξής. Μερικά από αυτά είναι:

  • Η εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η έκτοτε παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την οποία υποτίθεται ότι έχει υποχρέωση ως εγγυήτρια δύναμη να διασφαλίζει την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι να την διχοτομεί.
  • Η δολοφονία όλων των αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής.
  • Η εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού και η εγκατάσταση εποίκων, διαφοροποιώντας τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της Κύπρου.
  • Η συστηματική και ηθελημένη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με στόχο την ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, και την παρεμπόδιση ασκήσεως των θρησκευτικών μας ελευθεριών στις κατεχόμενες Εκκλησίες, Μονές και άλλους θρησκευτικούς χώρους.
  • Η παράβαση των συμβάσεων Διεθνούς Δικαίου για την Κύπρο και ειδικότερα η παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 500 και 789 για την Αμμόχωστο με τις παράνομες και από κάθε πλευράς απαράδεκτες ενέργειες στις οποίες προβαίνει τώρα ο Ερντογάν, επιμένοντας στο άνοιγμα της Αμμοχώστου προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοτεινούς σχεδιασμούς του.
  • Η τελευταία ενέργεια της Τουρκίας με την εγκατάσταση μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροπλάνων (drones) στο Λευκόνοικο, με τα οποία απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και άλλων γειτονικών χωρών, σύστημα που θα έπρεπε να τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση από διεθνείς οργανισμούς.

Και ενώ σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. για την Ελλάδα, η Τουρκία διατείνεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, στην Κύπρο, όλως παραδόξως, έχει άλλη πολιτική και θεωρεί ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου έχει δική του υφαλοκρηπίδα, πράγματα τα οποία είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Θέλει όμως να ελέγξει τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επειδή η δεύτερη παράνομη επίσκεψη του Ερτογάν στην Αμμόχωστο αποτελεί ταπείνωση και εξευτελισμό του Κυπριακού αλλά και του εν γένει Ελληνισμού, θεωρούμε κρίσιμο το σημείο και αναγκαία τη διαμαρτυρία μας με κάθε τρόπο εναντίον όλων αυτών των ενεργειών της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου.

Ο Δήμος Αμμοχώστου προγραμματίζει τη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, την προτεραία της παράνομης καθόδου του Τούρκου Προέδρου, εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, την Αντικατοχική εκδήλωση το Σάββατο 7 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο, όπως και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν.

Επικροτούμε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων αυτών και καλούμε όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως καταγωγής, Αμμοχωστιανούς και όχι, πρόσφυγες και μη πρόσφυγες, για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πρέπει να δοθεί και να λάβουν το μήνυμα, τόσο η Τουρκία, όσο και τα διάφορα κέντρα λήψεως αποφάσεων, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Έθνη, ειδικά μάλιστα κάποιες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, που διαδραματίζουν σκοτεινό διπλωματικό ρόλο όσον αφορά στην πορεία του Κυπριακού ζητήματος, ότι ο Κυπριακός ελληνισμός στέκεται στις επάλξεις και θέλει να υπερασπιστεί την εθνική και φυσική του επιβίωση χωρίς να διατρέχει τον οποιονδήποτε κίνδυνο από τις επιβουλές της Τουρκίας. Δεν πρέπει να λησμονείται από κανένα ότι ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβουλή εναντίον της εδαφικής ή άλλης ακεραιότητας της Κύπρου, είναι επιβουλή κατά της Ευρωπαϊκής ακεραιότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που προετοιμάζει μια νέα «πενταμερή» συνάντηση για επιδίωξη λύσης του Κυπριακού, θέλει με «μαγικές ενέργειες» να «τετραγωνίσει τον κύκλο», κατά την έκφρασή του. Θα αποτελέσει όνειδος και ύβρη για τον Διεθνή οργανισμό και για την ανθρωπότητα, αλλά και ακύρωση του διεθνούς δικαίου, αν ο υποτιθέμενος υπερασπιστής του διεθνούς δικαίου, προσπαθήσει να νομιμοποιήσει τις παρανομίες και τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει η Τουρκία σε βάρος τη Κύπρου και του λαού της.

Γι΄ αυτό καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε μαζικά στις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Αμμοχώστου για να μη δοθεί το μήνυμα ότι παραμένουμε απαθείς και λέμε στους ξένους μπορείτε να μας κάνετε ό,τι θέλετε, δεν μας απασχολεί.

Από πλευράς Εκκλησίας, οι Ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας θα ανακοινώσουν την τέλεση παρακλήσεως για την απαλλαγή της Πατρίδας μας από την παράνομη κατοχή και να μνημονευθούν όλοι εκείνοι που έγιναν θυσία, προασπιζόμενοι τα απαράγραπτα αγαθά της πίστεως και της ελευθερίας.

† Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Κατασχέθηκε 1 τόνος κοκαΐνης με προέλευση την Κολομβία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Πάνω από ένας τόνος κοκαΐνη που είχε παραχθεί στην Κολομβία κατασχέθηκε την περασμένη Τετάρτη από την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών κοντά στο λιμάνι της Χάβρης (βορειοδυτική Γαλλία), δήλωσε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα Le Figaro. Αρκετά πρόσωπα που φέρονται να ενέχονται […]

Στην Κένυα εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Στην Κένυα εόρτασε τα ονομαστήρια του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 18 / 2 / 2023 , 12:46 από news_room Tην 17η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, άγει τα σεπτά ονομαστήριά Του ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, ο οποίος από το πρώτο έτος της αναρρήσεώς του στον ευκλεή, […]

Pin It on Pinterest