30 °C Athens, GR
31/07/2021

Τελευταια Νέα
Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR AHEPA-99ο Συνέδριο : Τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτη San Francisco Γεράσιμου για την περίοδο του 15Αυγούστου – Adologala.gr Την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό του Λιβάνου Zeina Akar δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Adologala.gr Ανοιχτά οι Οργανωμένες Παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 Μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα από τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα – Τι προβλέπει η Εγκύκλιος του ΥπΕσ. Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥΠΕΣ στη 13η  Γενική Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. Παρουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη η τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ – Adologala.gr Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την Επέτειο των 1033 χρόνων από το Βάπτισμα των Ρως Άγιοι Τόποι : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα Ερείπια Βυζαντινού Ιερού Ναού 5ου Αιώνος στη πόλη Ashdod – Adologala.gr Συνολικά 802 αιτήσεις, αξίας €200 εκατ. εγκρίθηκαν υπό το Σχέδιο Εστία

Ιερό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το «Κυπριακό Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 7 / 2021 , 22:36 από news_room

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου, – Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου:

«Μαύρος ο ήχος σήμερα και είναι βουβά τα σήμαντρα». Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το προδοτικό πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 47 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα, τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, με την παρουσία τού Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, τού Υπουργού Αμύνης κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, της Προέδρου τής Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου, της πολιτικής, πολιτειακής, και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, οι οποίοι τίμησαν σήμερα τη μνήμη εκείνων που έπεσαν ηρωικά την αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 8.00 το πρωί. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Πρόεδρος τής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε σε όλους πως «η εθνική ταπείνωση τής τουρκικής κατοχής είναι ακόμη παρούσα και το κάλεσμα τής εθνικής ευθύνης παραμονεύει και οριοθετεί την πορεία μας». Πρόσθεσε πως είναι μαύρες οι μνήμες εκείνων των ημερών, που «οι πραξικοπηματίες οδηγούσαν σε ομαδικούς τάφους τους αγωνιστές τής αντίστασης χωρίς καν την τέλεση κηδειών, σύμφωνα με την τάξη τής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σαράντα επτά χρόνια από τότε οι σκηνές είναι ολοζώντανες και θυμίζουν την υπέροχη θυσία τους…Σαράντα επτά χρόνια από τότε που ο Μακάριος κυνηγημένος από την Χούντα και την εγκληματική οργάνωσή της ΕΟΚΑ Β΄ απευθύνει το διάγγελμα· γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις, γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί, είμαι εκείνος ο οποίος συ εξέλεξες για να είναι ηγέτης σου».

Ο κ. Ομήρου, στη συνέχεια τόνισε ότι η λύση που μάς χρειάζεται και είναι αποδεκτή είναι αυτή στην οποία δεν θα υπάρχουν συρματοπλέγματα, έποικοι και κατοχικός στρατός «διότι δεν συμβιβαζόμαστε με μισή πατρίδα … Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποκοπή τής παγίωσης των τετελεσμένων τής εισβολής και η εμμονή σε λύση που είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία τού χρόνου… Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μια χώρα μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης… Διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση τού αγώνα για τερματισμό τής κατοχής…»

«…Αθάνατοι ήρωες και αγωνιστές τής αντίστασης», συνέχισε ο κ. Ομήρου, «με την ευκαιρία τού σημερινού μνημοσύνου, ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας. Με εσάς τους σεμνούς μας ήρωες καθοδηγητές να μας δίνετε το σινιάλο, να μπούμε πρέπει μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας…».

Χρησιμοποιώντας τους στίχους τού μεγάλου ποιητή μας Γ. Σεφέρη ανέφερε: «Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε. Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά».

Τέλος, τονίζοντας το μεγαλείο τής θυσίας αυτών των ηρώων μας κατέληξε πως «θλιβόμαστε σήμερα διότι μνημονεύουμε ήρωες και μάρτυρες της αντίστασης. Ξεχνούμε όμως ότι οι μεγάλοι νεκροί δεν φεύγουν. Παραμένουν ζώντες και μετά θάνατον στις καρδιές των ανθρώπων για να εμπνέουν, να φρονηματίζουν και να καθοδηγούν. Το αμάχητο τεκμήριο τής αθανασίας τους είναι ο ίδιος ο ένδοξός τους θάνατος… Κι εμείς αδέλφια μας τής αντίστασης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας όρκο σάς δίνουμε πως μέρα και νύχτα θα παλεύουμε έως ότου από τα σκοτάδια αναβλύσει φως, φως άπλετο ελευθερίας. Αθάνατοι ήρωες τής ελευθερίας και της αντίστασης, ολόκληρη η Κύπρος σάς ευγνωμονεί και σας απευθύνει χαιρετισμό δόξας και τιμής. Άξιοι, άξιοι, άξιοι τής Δημοκρατίας και τής Πατρίδας».

Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων  κατά το επάρατο Πραξικόπημα που τελέστηκε από τον Μακαριώτατο. Επίσης, τρισάγιο τέλεσε ευθύς αμέσως κι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στους τάφους όλων εκείνων που βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα τού πραξικοπήματος. Και τα δύο τρισάγια τελέστηκαν στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκομένους.

Τέλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

«Όσοι τις δάφνες στην καρδιά να φέρετε φοβάσθε, αφορισμένοι να ‘σθε», λέει ο ποιητής. Κι όπως επαναλάμβανε κατά κόρον ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α΄ συμπληρώνοντας τα λόγια τού ποιητή: «Όσοι στέκεστε ορθοί και μάχεστε για την πίστη, την πατρίδα, την ελευθερία και την τιμή και δεν φοβάσθε, ευλογημένοι να ‘σθε! Ναι, ευλογημένοι να ‘σθε!»

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 7 / 2021 , 18:27 από news_room Το ειδησεογραφικό Portal ADOLOGALA.GR – «ΑΔΟΛΟ ΓΑΛΑ» από τον Μαϊο του 2020 προσφέρει έγκυρη και ποικίλη ενημέρωση με ειδήσεις από την εκκλησία και τον κόσμο. Τα στατιστικά συνεχώς αυξάνονται με τις επισκέψεις νέων επισκεπτών να γίνονται σταδιακά μεγαλύτερες από […]

Επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποιεί από σήμερα 18 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος

Επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποιεί από σήμερα 18 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 8 / 2020 , 19:08 από adologala.gr Τετραήμερη επίσημη Επίσκεψη στο Άγιον Όρος θα πραγματοποιήσει από σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 μέχρι και το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 , ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος. Ο Πρόεδρος, αφού επισκεφθεί τις Καρυές όπου και θα γίνει […]

Αναγνώσεις ΚΠΙΣΝ : Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει τον Ουίλιαμ Ουίλσον του Έντγκαρ Άλαν Πόε

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 1 / 2021 , 23:59 από news_room Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει τον Ουίλιαμ Ουίλσον του Έντγκαρ Άλαν Πόε Ο δεύτερος κύκλος των Αναγνώσεων, της διαδικτυακής ηχητικής σειράς του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είναι αφιερωμένος σε εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας […]

Pin It on Pinterest