14 °C Athens, GR
20/10/2021

Τελευταια Νέα
Λαμπρή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στον Άγιο Δημήτριο Χαλκίδας Στην Μουκόμπα συνεχίζει την Ιεραποστολική του Περιοδεία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Αγιασμός Ενάρξεως Μαθημάτων Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Με τον Πρόεδρο της Ουγκάντα συναντήθηκε ο Πατριάρχης Θεόδωρος – Ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη του στην Ουγκάντα Μόρφου Νεόφυτος: «Φίλοι στον Ουρανό και στη Γή» – Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του Εν Ευβοία 3 Ιατροί θα αποφανθούν για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Η Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Συνάντηση εργασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με διεθνή ομάδα επιστημόνων για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου Εορτάστηκαν τα 109 Ελευθέρια της Έδεσσας Η χειροτονία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Αμφιλόχιου Το ποσό των 636χιλ. Δολαρίων συγκέντρωσε για τους πυρόπληκτους της Ελλάδας η Ι.Α. Αυστραλίας

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου απήυθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Nelson Mandela

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 8 / 7 / 2021 , 2:40 από news_room

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου απήυθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Nelson Mandela

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό  στην εκδήλωση με θέμα  “Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκπαίδευση: το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον”, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στο Ζάππειο Μέγαρο. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του επικείμενου εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας  Nelson Mandela  στις 18 Ιουλίου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κυρίας Σακελλαροπούλου:

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Nelson Mandela, ας θυμηθούμε τα λόγια του προς όλους εμάς και κυρίως τους νέους: «Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε καλύτερο. Είναι στο χέρι σας να κάνετε τη διαφορά».

Η 18η Ιουλίου, επέτειος γενεθλίων του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, περισσότερο ίσως από μια ημέρα μνήμης της κληρονομιάς που άφησε αποτελεί μια πρόσκληση προς τις νεότερες γενιές να προαγάγουν τις αρχές που υπερασπίσθηκε ο ίδιος και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα για την εμπέδωση  της δημοκρατίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αδικίας, για τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των κάθε είδους διακρίσεων και μορφών καταπίεσης.

Παράλληλα, η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά τα εφόδια για την επιτυχή έκβαση του αγώνα, μέσα από την παιδεία και τον εμπλουτισμό της γνώσης τους.

Στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων περιφερειακών οργανισμών, η εκπαίδευση έχει αναδειχθεί ως θεμελιώδες δικαίωμα στο οποίο κάνει αναφορά το άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, καθώς και προαπαιτούμενο για την υλοποίηση και των υπολοίπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έκτοτε, μια σειρά από διεθνή κείμενα, δεσμευτικά ή μη, έχουν κατοχυρώσει το ίδιο δικαίωμα, συνεισφέροντας στη σταδιακή εξέλιξή του.

Σημαντικό είναι επίσης ότι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους έχει τεθεί ως στόχος της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η αρχή της μη διάκρισης αποτελεί κεντρική πτυχή του δικαιώματος στην εκπαίδευση, νοούμενη είτε ως δυνατότητα καθολικής πρόσβασης σε αυτήν, είτε ως μήνυμα ανοχής και σεβασμού που αυτή οφείλει να μεταδίδει.

Η συμβολή εξειδικευμένων οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών, και ιδιαιτέρως της UNESCO, στην προαγωγή του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος για όλους ήταν και παραμένει ουσιώδης και διασφαλίζεται τόσο με την πρώτη Σύμβαση κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση, όσο και μέσω της εφαρμογής Προγραμμάτων όπως το «Education for All».

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεσμεύεται συνταγματικά να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς η παιδεία συνιστά βασική αποστολή του κράτους. Πέραν αυτού, αντίστοιχες δεσμεύσεις προκύπτουν τόσο από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων όσο και από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τον Αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη. Η χώρα μας μεριμνά για την υλοποίησή τους ακόμη και εν μέσω δυσχερών συνθηκών, προωθώντας την ψηφιακή διδασκαλία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τη σχολική εκπαίδευση για τα φιλοξενούμενα προσφυγόπουλα.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία στην πράξη δείχνουν τη δυσκολία επίτευξης του στόχου της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση σε όλη την υφήλιο. Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO του 2015, για περίπου 750 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, στους οποίους συγκαταλέγονται 115 εκατομμύρια νέοι, παραμένει άγνωστη η ανάγνωση και η γραφή, λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης που επιβάλλονται από συγκρούσεις, φτώχεια και υγειονομικές κρίσεις.

Η πανδημία του COVID-19 κατέδειξε τις υπάρχουσες ανισότητες παγκοσμίως, μεταξύ άλλων και στην εκπαίδευση, αφού έπληξε το 90% των μαθητών. Από την άλλη όμως πλευρά, έδωσε ώθηση στην τηλεκπαίδευση με τη χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε χρησιμότατο εργαλείο για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πρόσβασης σε μαθήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε το παράδειγμα που μας κληροδότησε μια ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα που συνδέθηκε στενά με τον Nelson Mandela και για την οποία, εμείς ως Έλληνες, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Πρόκειται για τον συμπατριώτη μας Γιώργο Μπίζο, δικηγόρο και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος διακρίθηκε ως συνήγορος και στενός συνεργάτης του Nelson Mandela κατά τις πλέον δύσκολες εποχές του απαρτχάιντ. Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Μπίζος ίδρυσε επίσης και το σχολείο Σαχέτι, καταρχήν για τα παιδιά της ελληνικής κοινότητας, φροντίζοντας όμως να δέχεται μαθητές από όλες τις φυλές, παρά τους απαγορευτικούς νόμους εκείνης της εποχής.

Ας τιμήσουμε, λοιπόν, σήμερα το μήνυμα του Nelson Mandela, διαφυλάσσοντας τη σπουδαία του παρακαταθήκη ως οδηγό όλων μας για το παρόν και το μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Εξιτήριο Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 18 / 11 / 2020 , 15:24 από adologala.gr Εξιτήριο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ἡ Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης ἀνακοινώνει μέ χαρά, ὅτι, σήμερα ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Εἰρηναῖος, ἔλαβε ἐξιτήριο ἀπό τή Νευρολογική Κλινική τοῦ Πανεπιστημιακοῦ Νοσοκομείου Ἡρακλείου καί ἐπέστρεψε […]

Χρ. Τριαντόπουλος: Η διαδικασία για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Τη διαδικασία, βήμα προς βήμα, για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων που ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μετά το σχεδιασμό των μέτρων στήριξης προχωρούν: – Η θεσμοθέτηση αυτών, όπου χρειάζεται. – Η […]

Pin It on Pinterest