20 °C Athens, GR
24/09/2021

Τελευταια Νέα

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Σλοβακίας Jaroslav Naď στην Κύπρο – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 7 / 2021 , 15:44 από news_room

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021, επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Σλοβακίας κ. Jaroslav Naď στην Κύπρο. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, τη συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα σε φιλικό πνεύμα αντάλλαξαν απόψεις για τις νέες προοπτικές που διανοίγονται από τη Στρατηγική Πυξίδα που αφορά τις εν δυνάμει απειλές κατά της ΕΕ όπως τις αντιλαμβάνονται τα κράτη μέλη. Συζητήθηκε επίσης η νέα πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και οι ευκαιρίες που προσδίδει στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης με στόχο τη θεσμοθέτηση γενικών αρχών και διαδικασιών προώθησης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεργασία στο πλαίσιο του Μνημονίου θα βασίζεται στη αρχή της κοινής ωφελείας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης ζήτησε από τον Σλοβάκο ομόλογό του τη συνδρομή, μέσω αποστολής ειδικών, σε θέματα Υβριδικών Απειλών, τομέα που πρόσφατα η Σλοβακία έχει καταρτήσει ένα υποσχόμενο σχέδιο δράσης.

Ο κ. Πετρίδης μετέφερε προς τον κ. Naď την πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο της UNFICYP και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την πολύτιμη συνεισφορά της Σλοβακίας.

Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας κ. Jaroslav Naď

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που υποδέχομαι σήμερα στη Κύπρο το φίλο Υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας, Jaroslav Naď, και τα μέλη της συνοδείας του.

Η Σλοβακία και η Κύπρος είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία προσχώρησαν μαζί το 2004 και είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω την δυνατή διμερή συνεργασία μας στον Τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στο Σλοβάκο ομόλογό μου τη βαθιά μας εκτίμηση για την ανεκτίμητη συνεισφορά της Σλοβακίας στην UNFICYP, με το Σλοβακικό απόσπασμα για 20 συνεχόμενα έτη. Μια σημαντική συνεισφορά προς την ειρήνη και την σταθερότητα η οποία σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες προκλήσεις από τις Τουρκικές δυνάμεις κατοχής. Καθώς μάλιστα η εντολή της UNFICYP ανανεώνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. αυτές τις ημέρες, αποτίουμε φόρο τιμής στη σημαντική συμβολή της Σλοβακίας.

Επίσης σημειώσαμε με ευχαρίστηση πώς η διμερής μας συνεργασία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε στη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης με στόχο τη θεσμοθέτηση γενικών αρχών και διαδικασιών προώθησης της μελλοντικής αμυντικής και στρατιωτικής μας συνεργασίας. Η συνεργασία στο πλαίσιο του Μνημονίου θα βασίζεται στη αρχή της κοινής ωφέλειας. Αποτελεί τη βάση η οποία θα δημιουργήσει ευκαιρίες και δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Στο ίδιο πνεύμα, συζητήσαμε τις Τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με τα Βαρώσια καθώς επίσης και την Κυπριακή ΑΟΖ. Παρουσίασα στον ομόλογό μου πώς η Τουρκία αγνοεί κατάφωρα τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει με τα σχέδιά της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να προσθέσω ότι θίξαμε επίσης ορισμένα ζητήματα από την ευρωπαϊκή μας ατζέντα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και ευρωπαϊκών ζητημάτων, κυρίως στο πλαίσιο της Ασφάλειας και της Άμυνας, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Ειδικά για τις διάφορες ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες, όπως η Στρατηγική Πυξίδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνατοτήτων.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ρωτήσω τον υπουργό Nad, για την εμπειρία της Σλοβακίας στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Η Σλοβακία έχει αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των υβριδικών απειλών και ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη της χώρας σε αυτό το θέμα που μας ενδιαφέρει πολύ, για την ενδυνάμωση των αντιστάσεων των κοινωνιών μας

Αγαπητέ Jaroslav,

Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράλληλα με το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων, δοκιμάζει την αξιοπιστία και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύει αποτελεσματικά τα ζωτικά της συμφέροντα, καθώς και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της.

Η Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Ιουλίου, η οποία καταδίκασε την ενέργεια των Τούρκων και Τουρκοκύπριων ηγετών να ξανανοίξουν εν μέρει τη πόλη των Βαρωσίων και ζήτησε την άμεση ανατροπή της απόφασης, ανταποκρίνεται άμεσα και με σοβαρότητα στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά εμείς σημειώνουμε ότι τα γεγονότα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα, από τη διεθνή κοινότητα.

Η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, εκπροσωπώντας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έστειλε επίσης ένα πολύ ισχυρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και κάλεσε την ανάκληση των ενεργειών αυτών. Η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει, για να μεταφέρει στην Τουρκία ένα πολύ σαφές μήνυμα: να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά κατά της Κύπρου και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τάξη.

Πριν δώσω το λόγο σε εσάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά που αφιερώσατε χρόνο να επισκεφθείτε την Κύπρο σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές και ανυπομονώ να συνεχίσω τις συζητήσεις μας στο γεύμα.

Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστούμε για τη συμβολή και τη δέσμευση της χώρας σας για ειρήνη στην Κύπρο. Παρακαλώ μεταφέρετε στο Σλοβακικό απόσπασμα  της UNFICYP τις καλύτερες ευχές μας για υγεία, ευεξία και τις ευχαριστίες και την εκτίμηση μας για την υπηρεσία τους.

Πηγή: ΓΤ&Π

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Περιφέρεια Αττικής: Προέγκριση για Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στον δήμο Μαραθώνα συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. €

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 8 / 1 / 2021 , 15:46 από news_room Πραγματοποιήθηκε η προέγκριση των τευχών της διακήρυξης και της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στον δήμο Μαραθώνα», συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. € με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής 2014-2020 Γ. Πατούλης: «Σε τροχιά υλοποίησης το σημαντικό έργο […]

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 18 / 5 / 2021 , 13:02 από news_room Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης και ο Αν. ΥΠΕΣ Σ. Πέτσας επαναφέρουν την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» Κατατέθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου στη Βουλή, από τον Υπουργό Εσωτερικών […]

Pin It on Pinterest