29 °C Athens, GR
23/07/2021

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Κοκκινόφτα «Κύπρος και 1821»

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 1:01 από news_room

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021, το βράδυ, στoν ιστορικό χώρο μπροστά από τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, στο Παγκύπριον Γυμνάσιον, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Κοκκινόφτα «Κύπρος και 1821», στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου και τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας.

Ο ακαδημαϊκός κ. Νίκος Νικολαΐδης, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου. Στον χαιρετισμό εξήρε την πολυεπίπεδη επιστημονική προσφορά και την πολυπλήθεια των έργων του Κωστή Κοκκινόφτα. Ανέφερε, επίσης, ότι με το έργο «Κύπρος και 1821», που αποτελεί έκδοση του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, «προσδεξιοῦται τράπεζαν εθνική και πνευματική στους μελετητές του». Πρόσθεσε ότι «τα ιστορικά σκαλοπάτια του υπό αναφορά και παρουσίαση βιβλίου του, και, προπάντων, τα ανέκδοτα κείμενα, καταμαρτυρούν από τη μια την επώδυνη οδοιπορία του και από την άλλη μας παρωθούν στον γυρισμό και στη μελέτη του δικού μας ιστορικού λίκνου. γεγονός, το οποίο συμβάλλει και στην αποκωδικοποίηση της δικής μας σημερινής αναστροφής και συνείδησης, εν όψει, μάλιστα, του τουρκικού επεκτατισμού και της νεοθωμανικής βουλιμίας».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια, αλλά και την ευγνωμοσύνη του στον συγγραφέα-ερευνητή Κωστή Κοκκινόφτα, ο οποίος μέσα από την έκδοση του βιβλίου συμβάλλει στην «περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση όλων μας σε θέματα που αφορούν στη συλλογική ιστορική μας μνήμη» και «αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της μεγάλης συμβολής και συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα του 1821  καθώς και φωτίζει τη θυσία και το μαρτύριο των ηρωικών μορφών της 9ης Ιουλίου 1821». Το βιβλίο «Κύπρος και 1821» είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και περιλαμβάνει είκοσι τρεις αυτοτελείς εργασίες, που αναφέρονται στην πολύπλευρη συμβολή της Κύπρου στον Αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και οι οποίες διαχωρίζονται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά στον βίο και το έργο των Μαρτύρων Αρχιερέων του 1821. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται σε πτυχές της συμμετοχής της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση και η τρίτη σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει λαϊκές παραδόσεις για το 1821. Τον τόμο συμπληρώνει παράρτημα με σχετικά έγγραφα, βιβλιογραφία, αρχειακές πηγές και λεπτομερές ευρετήριο.

Το βιβλίο παρουσίασε ο Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο δρ Παπαπολύβιου ανέφερε ότι το πλούσιο συγγραφικό έργο του Κωστή Κοκκινόφτα έχει αφήσει το στίγμα του στις κυπριακές σπουδές και στη μελέτη της κυπριακής ιστορίας. Ο Κωστής Κοκκινόφτας, πρόσθεσε, συνδιαλέγεται άριστα με τη βιβλιογραφία και θέτει συνεχώς νέα ερωτήματα. Το έργο του «Κύπρος και 1821» είναι το επιστέγασμα της πολύχρονης έρευνας και πορείας του Κωστή Κοκκινόφτα. Εξετάζονται γεγονότα που μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστά. Επομένως αποτελεί στέρεο έργο υποδομής και βιβλίο αναφοράς που θα συμβάλει σημαντικά στην μελέτη της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, σημείωσε καταληκτικά ο δρ Παπαπολυβίου.

Ο Κωστής Κοκκινόφτας στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι «η παρουσιαζόμενη έκδοση, με την οποία το Κέντρο Μελετών συμμετέχει στους εορτασμούς της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που υπήρξε ορόσημο στην πορεία του νεότερου Ελληνισμού, συνέβαλε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους και στη μετέπειτα πνευματική του αναγέννηση, αλλά παράλληλα επηρέασε καθοριστικά και την ιστορική διαδρομή της Κύπρου, εντάσσεται στο πλαίσιο κατάδειξης των εθνικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων της ιδιαίτερής μας πατρίδας Κύπρου με τον ευρύτερο Ελληνισμό, που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου». Στη συνέχεια, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση της έκδοσης του βιβλίου. Επισήμανε, τέλος, ότι «η ιστορία είναι οδοδείκτης για το παρόν και το μέλλον. Και ο αγώνας για ελευθερία το 1821 μάς διδάσκει να αντλούμε αισιοδοξία από τη μαχητικότητά τους για να αντιμετωπίζουμε με σθένος το μεγάλο εθνικό πρόβλημα της κατοχής τμήματος της ιδιαίτερης πατρίδας μας από τον Τούρκο εισβολέα, διαφυλάσσοντας την εθνική μας ταυτότητα και την ελληνορθόδοξή μας συνείδηση».

Ακολούθησε ανάγνωση αποσπάσματος από τη µελέτη του Κωστή Κοκκινόφτα «Η «Κρύπτη των Φιλικών» στο Παγκύπριο Γυμνάσιο». Την εκδήλωση έκλεισεκαλλιτεχνικό πρόγραμμα από το μουσικό νεανικό σχήμα “Romiosini Ensemble”, με επιμέλεια του Γιώργου Κυπριανού.

Την όλη ευθύνη για τη διοργάνωση είχε η δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου 1821 –  2021.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Επισκοπή Ελντορετ υποδέχεται τον Πατριάρχη και ιδρυτή της – Adologala

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 28 / 11 / 2020 , 22:01 από adologala.gr Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΕΛΝΤΟΡΕΤ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ Ιστορική επίσκεψη στην καρδιά της κεντρικής κοιλάδας της Κένυας πραγματοποίησε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθοδοξίας στην χώρα […]

Κανονικά θα διεξαχθούν αύριο τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Λάρνακα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 1 / 9 / 2020 , 23:33 από adologala.gr Κανονικά θα διεξαχθούν αύριο στη Λάρνακα τα δρομολόγια των λεωφορείων της εταιρείας LPT (Larnaca Public Transport). Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από τις Συντεχνίες αναφέρουν ότι «το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην εταιρεία, κατά τη διάρκεια της […]

Pin It on Pinterest